Това заяви самата тя в Пловдив, където се провежда годишното общо събрание на съсловната организация. Тодорова подчерта, че решението й ще се базира на преценката дали за министър Цветанов ще има осигурен справедлив процес, съобщи БНР.

Според вътрешния министър Тодорова е действала в услуга на организираната престъпност, защото е забавила с 2 години и половина мотивите си по присъдата на наркотрафиканта Васил Маникатов. (Васил Маникатов вече излежа присъда за трафик на дрога и излезе на свобода през ноември, но бе задържан две седмици по-късно по заповедта за арест от Гърция. Той е и един от похитените от бандата "Наглите" - бел. ред.)

На форума в Пловдив нападките на министър Цветанов срещу председателя на Съюза на съдиите не са обсъждани, но според Мирослава Тодорова те са част от трудната ситуация, в която в момента съдиите работят. Тя подчерта, че другата седмица ще обяви дали ще подаде частна тъжба срещу Цветанов за неверните и позорни, по думите й, твърдения, отправени към нея.

Запитана от какво зависи решението й, тя отговори: "Все пак е въпрос на упражняване на лично право. Преценявам дали срещу министър Цветанов ще има осигурен справедлив процес".

Във връзка с получената подкрепа от страна на неправителствени организации, занимаващи се с правосъдна дейност, след отправените от вътрешния министър нападки, Тодорова подчерта, че "това може да бъде преценявано само като една добра новина, защото това е един коректив и за спазването на правата на човека и затова държавата да не се компрометира, упражняването на власт да не бъде компрометирано".

В Пловдив Съюзът на съдиите в България проведе Годишното си събрание. Магистратите от цялата страна отчетоха дейността си за изминалата 2011 г. и обсъдиха свои професионални и правни проблеми. Тодорова подчерта, че съсловната организация е приела 7 предложения за изменение в Закона за съдебната власт. Предлага се ВСС да не бъде постоянно действащ орган, да се състои от колегия на съда и колегия на прокуратурата и следствието, както и изборът на членовете от съдийската квота да става от всички съдии в страната, за да се ограничи задкулисното лобиране.

Вътрешният министър Цветан Цветанов в свое изказване на 24 януари 2012 г. обвини съдия Мирослава Тодорова, че защитава организираната престъпност. Цветанов подчерта, че тя абсолютно покровителства мафията и организираната престъпност. "Как си представяте, когато има произнасяне на съдебен състав и 3 г. не са написани мотивите за лицето Васил Маникатов, емблематичен за Европа трафикант на наркотици и тази съдийка не е записала мотивите си 3 години? Има подходи, които се прилагат в съдебната система, които не служат на обществото. Но има санкция, която тя вече е понесла. Тя като интелигентна жена не е разговаряла с Маникатов, за да каже, че му е забавила мотивите. Защо трябва винаги да разследваме. Организирайте дебат в обществото, аз искам повече да защитавам родителите и децата, ставащи съпричастни към употребата на наркотици. Към лицата с престъпна дейност съдебната система трябва да е безкомпромисна", каза Цветанов.