В 20-тонната цистерна има стирен*. Веществото дразни очите, дихателните пътища и е лесно запалимо. Достъпът до мястото на инцидента е ограничен в радиус 150-200 м и е спряно движението на автомобили.
 
Първоначално измервания показали превишаване на пределно допустимите концентрации за вредни емисии в атмосферата. Към 8.30 ч. бе съобщено, че получилият се отровен облак е преминал над Дебелец и концентрацията на веществото във въздуха е започнала да спада. А час по-късно от Гражданска защита обявиха, че вредните емисии във въздуха в Дебелец вече са под нормата. Правят се непрекъснати замервания във всички краища на града и е установено, че навсякъде те са под нормата.

Между 2200 и 2300 жители на Дебелец са евакуирани, каза за "Фокус" кметът Димитър Димитров. До 5 часа тази сутрин са евакуирани 350 души от къщите в близост до река Белица. След това поетапно е евакуиран почти целият град. Останали са хората по високите части, където няма обгазяване.

Първо са евакуирани 51 деца от детския дом в Дебелец, като 20 от тях са бебета.
Евакуираните са настанени в обществени сгради във Велико Търново и Килифарево, както и в 35 стаи, предоставени безвъзмездно от хотелиери от Велико Търново, каза Даниел Панов, председател на местната секция на Българската хотелиерско-ресторантьорска асоциация във Велико Търново.

Цистерната е била натоварена с химическо вещество, което е изключително отровно, обясни по-рано шефът на Областната дирекция на МВР Велико Търново комисар Живко Коцев. По думите му към 3.30- 4.00 часа тази нощ в полицията е получен сигнал за обърната ТИР-цистерна с турска регистрация, управлявана от турски водач.
„Предполагаме, че турският водач е заспал. Предизвикал е катастрофата, в резултат на което е излязъл от пътя и може би 30-40 метра се е влачил по тревната площ. В резултат на катастрофата е предизвикано изтичането на веществото. Това наложи да вземем спешни мерки и с колегите от Областното управление „Пожарна безопасност и защита на населението”, с областния управител, с кмета на града взехме решение да евакуираме най-близкия град Дебелец, за да не настъпят човешки жертви”, каза комисар Коцев.

На мястото на произшествието работят 3 пожарни автомобила, 1 аварийно спасителен автомобил и 1 автомобил за химическа защита със 17 служители и 10 автомобила с 42 полицейски служители. При необходимост ще се включат и дежурни екипи. Изпратена е оперативна група от ГД ПБЗН от София.

Цистерната е обляна с пяна. От пресцентъра на МВР съобщиха, че в момента вече няма и теч от нея. Предстои изваждане на автомобила и преливане на веществото. От пожарната уверяват, че при преливането на отровното вещество от цистерната ще бъдат взети всички необходими мерки.

Евакуацията на населението ще бъде отменена, когато токсичното вещество от катастрофиралата цистерна бъде прехвърлено и районът бъде напълно почистен и обезопасен, съобщиха от областния кризисен щаб.

Последна актуализация в 13 ч.


*Стиренът е летлива безцветна течност, използвана за производство на полимери. Той прониква в организма при вдишване и в малка степен чрез кожата. Предизвиква възпаление на очите, смущения в храносмилателната система и депресия. Въздействието върху централната нервна система се изразява в отпадналост, умора, главоболие, замаяност. Продължителна експозиция на стирен може да доведе до нарушение в ЕЕГ (електроенцефалограмата). Международната агенция по проучване на рака го класифицира като канцероген от група 3.