За Цецка Цачева гласовете извън страната са 44 428, или 43,75%.

С опцията "Не подкрепям никого" са гласували 4270 души - 4,21%.

Това показват данните за гласуването в чужбина, публикувани на сайта на ЦИК при обработени 94,77% от секционните протоколи.

Според резултатите до момента Радев печели в Белгия, Великобритания, Русия и САЩ. От данните за вота в 36 от общо 53 секции в Обединеното кралство Радев печели във всички.

Според 14 протокола от общо 35 секции за гласуването в САЩ Цачева печели едва в 3 секции - по една в Ню Йорк, Филаделфия и Чикаго.

Тя обаче е победител на изборите в Турция - това показват данните от 34 протокола от общо 35 секции там. За кандидатката на ГЕРБ са гласували 20 077 души, а за Радев - 14 783. Той печели вота само в 12 секции в Бурса, Ергене, Истанбул, Капаклъ, Чорлу и Ялова.

Блогър от чужбина: Видяхме много силен наказателен вот

Имаше много неясноти около Изборния кодекс, което създаде предпоставки за изкривяване на резултатите от вота на сънародниците ни зад граница, коментира пред БНР блогърът Боян Юруков, който е част от българската общност в Германия.

"Наистина е факт, че много българи в чужбина нямаха възможност да гласуват, защото секциите бяха много далече или бяха толкова пренатъпкани.... И много от тях традиционно се отказват от тази възможност, защото не им се чака 3 или 4 часа в дъжда", каза той.

Юруков не е изненадан от резултатите:

"Досега Западна Европа конкретно е клоняла повече на дясно, но видяхме абсолютно същото, което се случи в България - един много силен наказателен вот, който по някакво стечение на обстоятелствата в момента беше насочен в полза на един ляв кандидат".

Според него българите в чужбина имат желание да участват в дебата за изборното законодателство, като най-важно е то да се стабилизира и да се въведе електронното гласуване.

АНКЕТА: Как гласувахте на балотажа?