Джалева, която е на този пост от десет дни, заяви, че е заварила абсолютен хаос в трансплатационната система у нас и се закани да извърши проверки от "а" до "я".
Тя каза още, че премиерът Бойко Борисов й е възложил да въведе ред в трансплатационната програма на държавата и смята да изпълни тази задача. Джалева съобщи, че първото, което е установила, е липсата на деловодна система в ИАТ.
"Учудвам се на безотговорността на хората преди мен и за бездушието, защото всеки един лист е една човешка съдба, не може и не бива това да продължава", коментира тя.
Джалева заяви, че първото, което ще направи, е да въведе деловодна система. Ще бъдат създадени и комисии, за да се разгледа дейността на трансплантационните центрове в страната.
Новият директор на ИАТ представи управленската си програма и заяви, че оттук нататък агенцията ще работи 24 часа. Според програмата агенцията ще е натоварена с три основни функции - образователна за обществото, логистична за организацията на самия процес на трансплантация, и агенция като банка за информация.
"Всичко ще се случва в условия на прозрачност за пациента, за обществото и държавата", увери Джалева. Тя допълни, че ще разчита на медиите да застанат зад агенцията в убеждаването на обществото във високоморалния акт на дарителството на органи. Ще работим с всички институции, с пациентски организации, с различните вероизповедания, добави Джалева.
Тя съобщи още, че трябва да се актуализират списъците с чакащи за трансплантация, които включвали много починали вече пациенти.
В момента се изработва софтуерен продукт, с който да бъдат обхванати всички реанимационни отделения в страната. На всеки 24 часа ще се подава информация какви пациенти в кома има в тези отделения, за да се отреагира бързо, отбеляза Джалева. Според нея наблюдението на пациенти след трансплантация, финансирането на поддържащото им лечение и социализацията им се неглижира. Повечето от тези пациенти са млади хора с добро образование, но поради това че са категоризирани като инвалиди им се отказва работа според образованието.
Предстои създаването на нова структура към Министерството на здравеопазването - център "Фонд за трансплантация", съобщи днес на пресконференция директорът на фонда Веселин Иванов. Той ще създава и поддържа регистри на пациентите, които се нуждаят от трансплантация, както и регистри на лечебните заведения, където са извършени трансплантациите.
Приходите на фонда ще се формират от субсидии от държавния бюджет, чрез МЗ, от дарения и помощи, както и от други приходи, предвидени от нормативен акт, съобщи Иванов. Първоначално фондът ще разполага с финансов ресурс от 5 милиона лева.