Основната причина за това е, че общото потребление на топлинна енергия в столицата е намалено заради по-високата средномесечна температура през февруари (около 3 градуса по Целзий), отчитат експертите на дружеството, цитирани от БТА.

С февруарските сметки домакинствата ще почувстват за първи път осезателно и намалението на цената на топлинната енергия с 5,1 процента, което е факт от 1 януари 2011 година, посочва Стоян Цветанов, Изпълнителен директор на "Топлофикация София". В предходния месец това, по думите му, не е било възможно заради отрицателните температури.

Заради намалената консумация на топлинна енергия през февруари вече 57,3 процента от домакинствата в София попадат в най-голямата потребителска група със сметки от 50 до 150 лева. През миналия месец сметки в този диапазон са получили 54,5 процента от абонатите на столичната топлофикация.

Абонатите на "Топлофикация София", които заплатят в срок до 31 март февруарските си сметки, могат да спечелят бонуси от програмата "Лоялен клиент - битови абонати", посочват от дружеството.

В началото на април имената на 20 изрядни клиенти на топлофикация ще бъдат изтеглени на томболен принцип в присъствието на нотариус. Те ще спечелят бонус в размер на 60 процента от платената сума за топлинна енергия през февруари. Тази сума ще им бъде приспадната от следващите месечни сметки.

От бонусите ще могат да се възползват абонатите на топлофикация, които нямат просрочени месечни задължения в рамките на една, две, три и повече години, както и тези, които са издължили в срок съответната си месечна сметка.