Проверката бе извършена от топлинните счетоводители по разпореждане на кмета на София Йорданка Фандъкова, след като масово абонати на столичното парно се оплакаха от драстично високи сметки, стигащи дори до 90% ръст.

Според доклада 47.7% от абонатите на „Топлофикация София” имат увеличение на януарските сметки за отопление над 17%, за останалите абонати увеличението е под този процент или имат по-ниски сметки спрямо декември.
Едва 4.3% от абонатите са получили сметки, по-високи с 30 и повече процента.

"Този отоплителен сезон ни поднесе сериозна изненада", твърди "Топлофикация". През месеца е имало рекордно ниски температури за последните 36 години в месечен аспект. Според справката за декември 2011 г. средномесечната стойност на температурата на външния въздух е +1,4 градуса или 545.6 денградуси, а за януари 2012 г. средномесечната стойност на температурата на външния въздух е -2,1 градуса или 654.1 денградуси.
Само заради студа увеличението на консумацията на топлинна енергия по денградуси е 19.8%, докато ръстът на реалната консумация, измерена в абонатните станции на сградите е 17%. 

Освен това вероятно голяма част от потребителите с малки или нулеви прогнозни дялове, предвид ниските температури са възстановили ползването си, без да подават необходимите за това заявления, което допълнително натоварва текущите сметки на съседите им.

Трябва да се отбележи и  нерегламентираното ползване на топлинна енергия от недобросъвестни клиенти, пише още в анализа. Друга причина са занижените прогнозни дялове.

"Има порочна практика в началото на отоплителния сезон радиаторът с уред да се свали в мазето и на негово място да се сложи такъв без уред. Съответно в края на отоплителния сезон преди отчитането, размяната се прави отново. Така некоректният съсед има показания на уреда нула и няма да плати нищо, а цялата енергия, която е отоплявала жилището му, ще отиде в сметките на коректните потребители", обяснява топлофикационното дружество.

От "Топлофикация" настояват за законадателни промени, за да се спрат злоупотребите. Но посочват и мерки, които хората могат да предприемат сами: първо, да се провери в ежемесечната справка, която получават домоуправителите, кои са съседите заявили нулев дял и дали те наистина не живеят в момента в апартамента си. Второ, всички собственици в етажната собственост да вземат решение за поставяне на пломби на радиаторите в сградата.