Комисията се самосезира по съмнение в конфликт между нормативната уредба и правата на потребителите.

Антимонополната комисия настоява за по-справедлив начин за изчисляване на дължимите сметки за сградна инсталация, а потреблението на топла вода да се прецизира чрез поставянето на допълнителни измервателни уреди.

В анализа на КЗК има констатация, че Законът за енергетиката и Наредбата за топлоснабдяването нарушават конкуренцията на пазара и лишават потребителите от избор при снабдяването с топлинна енергия.

Констатирана е липса на "ефективен санкционен механизъм", който да принуди некоректните потребители да монтират водомер за топла вода в имотите си, което дава възможност потреблението им да бъде изчислявано на база. Това от своя страна води до некоректно разпределение на топлинната енергия между отделните потребители, смята КЗК.
Тя препоръчва в нормативната уредба да бъдат предвидени ефективни санкции за тези некоректни потребители.


Какво още констатира и препоръча КЗК:
  • Некоректно разпределение на разходите за топла вода между отделните потребители в сградата. В момента разпределението се извършва по формула, при положение, че съществува техническа възможност за монтиране на допълнителни топломери в абонатните станции.
  • Общото събрание на живущите в сградата, а не топлинните счетоводители да вземат решение за това, как да се заплаща топлинната енергия за сградната инсталация.
  • Да се отмени забраната за демонтиране на радиатори от апартаментите
  • Да бъде разрешено демонтирането на радиатори извън отоплителния сезон
  • КЗК се противопоставя и на ограничения потребителски избор при смяна на топлинен счетоводител.
  • Съседите в един блок да могат да монтират уреди за дялово разпределение от различни модели и купени от различни търговци.
  • Така разписана, нормативната уредба ограничава възможностите за появявянето на алтернативни доставчици на топлинна енергия.


КЗК е изпратила становището си до Народното събрание, което има власт да промени разпоредбите, както и до министъра на икономиката, енергетиката и туризма, който би могъл да прояви активност във внасяне на проекта за изменение за гласуване в парламента.
Комисията предлага промени в Закона за енергетиката и Наредбата за топлоснабдяването.