”Лъжа” и ”закрепостяване” откри КЗК в регулациите за парното

Комисията за защита на конкуренцията предлага топлофикациите да нямат право да "закрепостяват" клиенти, като им забраняват да демонтират радиаторите. Изчисляването на сметките е несправедливо, смята КЗК.

Обратно в новината

Коментари - ”Лъжа” и ”закрепостяване” откри КЗК в регулациите за парното | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Митко, поздравявам те. Рядко срещам обективно мислещ форумец.

нЕкои медии съобщават, че другарката Харитоновна в ДКЕВР е изказала "самостоятелна мисъл - ако се намали цената на електроенергията трЕбвало да се вдигне цената на парното, т.е. на такса мощност. Други пък плачат силно край Дуранкулак за природата /която нЕма нищо общо с руския газ/ срещу шистовия такъв. Че дори нЕкой им осигурява превоз дотам. Не е известно дали ще звучат маршове за повдигане на градуса. Не бойте се деца, партията има мангизи и ги харчи където трЕбва. Нали Харитоновна ще ги събере от неползващите парно за назидание.

Решението е изключително просто. Такса сградна инсталация = 0, премахва се! Слагат се истински топломери БЕЗ ДИСТАНЦИОННО МАНИПУЛИРАНЕ на всеки прикачен, недемонтиран радиатор. Сключват се индивидуални договори за ВСЕКИ РАДИАТОР. Продажбата на топлоенергия става именно по ИНДИВИДУАЛНИТЕ ТОПЛОМЕРИ на ВСЕКИ радиатор. Загубите в абонатната станция, сградна инсталация и прочие остават за сметка на Топлофикация! За топлата вода - водомери, които се въртят единствено когато температурата на водата е равна или по-голяма от 50 градуса! Заплащането става като всеки отчетен кубик се умножава по специфичните киловатчасове за подгряването и от 10 до 50 градуса, тоест грубо около 40 киловатчаса на кубик. Ако има загуби от циркулация - са за сметка на топлофикация. Загубите в Абонатната станция и градската улична инсталация и сега са за сметка на Топлофикация по закон. Следователно и сградните загуби следва да се причислят към нея. Така последната ще има интерес не да чупи прозорците в мазетата, а да обновява и оптимизира цялата мрежа ако иска да доставя с минимални загуби. Ако желае може да инвестира и в хоризонтални развивки. А абонатите ще бъдат отчитани и фактурирани по реално потребена и индивидуално отчетена енергия, без да заплащат чужди загуби, чужди кражби, данъци заради съседи и заради партийните лобита и мафия. Нужна е проста законодателна промяна и проблема е решен веднъж за винаги в унисон със Законите на ЕС, Третия енергиен пакет, Закона за защита на потребителите и Конституцията на РБ. Освен това, според Закона на Енергетиката, Чл. 153. (1) (Изм. - ДВ, бр. 54 от 2012 г., в сила от 17.07.2012 г.) Всички собственици и титуляри на вещно право на ползване в сграда - етажна собственост, присъединени към абонатна станция или към нейно самостоятелно отклонение, са клиенти на топлинна енергия... Тоест абонати с изключени, демонтирани радиатори по дефиницията дадена тук, НЕ СА клиенти на топлинната енергия!

еднакви мерни единици на уредите за отчитане и фактурите позволяват на потребителите да си следят количествата изразходвана енергия и да си планират бюджета. неплатените сметки се дължат основно на неяснота какво се плаща еднакви мерни единици ще направят по-трудно лъгането на потребителите

Вместо да се чудите какви глупости да пишете , първо обърнете внимание на Вашите лоши черти в характера и после си направете равносметка в служебен план какво сте свършили днес и дали си заслужава мизерната заплата ,която плучавате / мисля ,че не , защото ако с тази работа примерно в Германия работите тека ,няма да получите и сто евро/ помисли

много сте зле ,като си чешете езиците , това не Ви е наред онова Ви е скъпо и т.н. По-евтино от парното няма спецялно за София,като искате по-евтино отопление си ходи на село и пали чудото.

съвременно соцсамооблагане.

преди с парното за достигане на 20 градуса пускам на макс и върти скоростомера по 20 единици на ден по 15 стотинки бяха. тея единици са 15 стотинки сега утре не знаеш колко. не знаеш дали съседа си е спрял парното да изкриви сметката. сега с климатика се топля по 6 стотинки на час.

това е истината , че народа е много прост . няма кои да им разясни как се правят сметките на разбираем език , ако го разберат ще си траят ,защото с парното е най-тънко , ако минеш на климатици ,единпът въздуха се изсушава а, е и по скъпо. Аз имам климатици навсякаде и твърдя , че с парното е по добре .

Много прости хора, ама много. Като не разбират нищичко, се опитват да мерят с кантара, все едно са на пазара.... Щели да си срежат тръбите... Ами срежи ги и ще оставиш всички на студено другата зима, пък да видим, дали съседите няма да те осъдят. Прост народ. Вместо да искате повече пари и някой да ви обясни, защо плащате толкова парно, което си е направо евтино предвид цените в Европа...

Не са виновни хората. От години са подложени на такава манипулация, че Гьобелс може да завиди. Като приватизират Топлофикация и се вдигнат двойно цените, софиянци ще минат отново на печки с кюмур, защото и токът ще е все по-скъп или може би ще се топлят с разпоредбите на КЗК.

Заслужаваш си името.

Че съседите имат право да се разпореждат с моята собственост. От ръбите става добра асма.

Тези неграмотници от КЗК измислят поредната каскада от лупости, която ще довърши топлофикациите! На това ше помогне и очакваното намаляне на изкупната цена на комбинирано произведената ел. енергия. Сваляй радиаторите и купувай климатици, народе глупав. След това ще ти го довкарат с цената на тока, която рано или късно ще стане европейска!

По твоята логика кабелите вътре в блока са собственост на ЕПР-то, а тръбите за вода и канализационните тръби вътре в блока - на "Софийска вода". Ами тогава защо събирате пари и си плащате на фирма, а не викнете "Софийска вода" да ви смени безплатно старите водопроводни тръби в блока или да ви отремонтира течовете по отходните тръби вътре в блока? :)))

Боже колко простотия има по Софията.. Ами тръбите/кабелите/шахтите/тротоарите по улиците не са ли също съсобственост на съответното населено място, община, село, махала? Ти тях плащаш ли ги? С данъците да, ми нека и тях да ни ги фактурират тогава?! Навит ли си като свинска опашчица? :)

Абсурдно е да плащаме нещо неясно как отчетено от някакъв уред,КОЙТО НЕ Е ТЪРГОВСКИ ИЗМЕРВАТЕЛЕН УРЕД ! Всички търговски уреди са сертифицирани и тарирани. Като си купувам сирене не ми определят сумата според това колко хора са си купили от тази тенекия,а ИЗМЕРВАТ ТОЧНО АЗ КОЛКО КУПУВАМ.

Сельо, това е енергия, а не сирене. И не се измерва с кантар.

сельо има много уреди за прецизно мерене на енергия. с тези "топломери" просто нагло лъжат ! 4200 джаула за килограм за градус Келвин количество вода, входяща и изходяща температура (разликата) и готово

Джефоо, Джефо, отиди да се оплачеш на Конституционния съд :))) Преправи си сградната инсталация да стане тип звезда, а не с вертикални щрангове и тогава Топлофикация ще ти сложи индивидуален измерителен уред. ... Не било това твоя работа? А чия е? На Топлофикация, да дойде и да ти направи ремонта вътре в блока и вкъщи? Може би и да купи и да ти монтира радиатори за нейна сметка? Сладури :))) Щом не сте доволни, имате много просто решение - събирате се на едно Общо събрание, вземате решение за отказ от Топлофикация и всичко приключва. ... Не можете да се съберете? Не можете да решите? Ами да сте си направили сметката, когато сте заживели в обща етажна собственост. Никой не ви е виновен, че не сте имали акъл да мислите къде, с кого и как ще живеете заедно, когато е трябвало да мислите.

СЛЕДВАЩИЯ ГОЛЯМ ПРОТЕСТ,ЩЕ Е СРЕЩУ ТОПЛОФИКАЦИЯ!!!

1chovek

+1

Крайно време е! Те дадоха на ЕРПтата и водоснабдителните фирми пример как да бъдат над законността, затова носят първичната най-голяма държавна отговорност!

Внимание! По цял свят като вдигнат цената на парното,хората не се свалят радиаторите а свалят правителството И тъй като сме село без кучета..............

годините вbрвят , партиите, които yправляват с излbчените от тях правителства не правят кои знае какво !!! законите, които са сbтворили все едни и сbщи депyтати позволяват да си крадат колкото си искат !!! Oсbдени няма !!! " гарван на гарван око не вади " Mного от познатите ми / все интелегентни, високообразовани хора / не отиват да гласyват на избори !!! Aз сbщо мисля, че няма смисbbл да гласyвам !!! имам 30 години трyдов стаж, за да вземам наи-ниската пенсuя !!! полyчавам 240 лв, но на всички ни е известно, ше се нyждаем от поне 500-600 лв минимyм /mesechno /, за да посрещаме раzодите си !!! и вbобще не става вbпрос за някакви лyксове !!! Cапрyгbт ми - машинен инженер от висока класа си замина от този свят сbс шофbорската си книжка без да види кола !!! и това прадbлJaва !!! защо и за кого да гласyвам!!! Hямам отговор на този вbпрос !!!

Митко искам да ми отговориш колко плащаш когато ти отчитат електромера и водомера на студената вода.Там не събират такса отчитане и при това водомера и електромера може да провериш дали правилно ти е отчетен, докато при топлофикация не можеш да провериш какво са ти начислили в сметките. В НАЧАЛОТО когато се поставиха уредите на радиаторите се отчиташе само това което си ползвал в апартамента, а след това измислиха тръбите, общите части, като по стълбите нямаме радиатора от доста години. НО ВСИЧКИ плачат само за електричеството, но никой не поставя въпрос за парното. А в панелките не може да се отопляваш само на електричество, защото инсталацията няма да издържи, тъй като ЧЕЗ смети електромерите и сега при най малкото натоварване на мрежата изключва общия бушон. А който не иска парно да живее в къща и там да се отоплява както иска.При това в панелките няма и комини.

При тока и водата цената на отчитането е включена в цената на продукта, който се консумира, тъй като консумацията се отчита от фирмата, която ви го доставя и на която го заплащате. При Топлофикация това не е така - Топлофикация само произвежда енергия и ви я доставя, а друг извършва дейностите по отчитане и разпределение на енергията, затова цената на отчитането не е включена в цената на енергията. Уредите, които са монтирани на радиаторите, а също и водомерите, НЕ СА ТОПЛОМЕРИ, а изчисляването на консумираната енергия става по по-сложен начин. Не може да се сложат топломери на всеки радиатор, първо защото са много скъпи (от няколкостотин до хиляди левове единият) и второ тъй като освен от радиатора топлина се отдава и от всички тръби вътре в блока, които ги свързват. Не можете да правите сравнение между вода и топлинна енергия, защото водата не се губи, докато върви по тръбите, а топлината се губи (т.е. отдава) от тръбите в блока. Тези тръби са собственост на блока, а не на Топлофикация и затова тази загуба на енергия трябва да се заплати от блока. Ако не искате да има такава загуба, си изолирайте идеално тръбите.

Можеш ли да ми кажеш КАКВО Е КОЛИЧЕСТВО ТОПЛИНА И ИМА ЛИ ГО В РАДИАТОРА? Как се определя мощността на един радиатор? Каква трябва да е температурата на входящия и изходящия топло-носител при околна температура -5оС? Защо топлофикация лъже с тези и други параметри през отоплителния сезон. По лесно е крадеца да вика дръжте крадеца, отколкото да спре да краде.

10 сантиметра минерална вата при нагряване до 1000 градуса С, от другата страна е около 20С. с ръка съм го пробвал Стройко НДК. Тристаен максимум 100 лв. материали и толкова труд се изолират тръбите. Сега със свалени радиатори 100лв на месец сметка и омъжен за топлофикация завинаги. Найс а? П.П. а наем за абонатната, това са общи части на ЕС, а не собственост на тецА.

1chovek

Стига сте хвърляли прах в очите. Хората искат едно нещо- правото да се ОТКАЖАТ от тази ПРЕКРАСНА услуга. Да не бъдат обявявани за пожизнени абонати, каквото чудо няма никъде по света и на Запад и на Изток от нас. Това е! С мижави мерки няма да ни излъжете!

какво ви пречи да се откажете? Събирате се съседите и готово.

Аз искам да се откажа, за да не плащам кражбите на съседите и да пълня гушата на монополиста за нещо което не ме топли /буквално/, но съседите ми - НЕ! За това става въпрос - трябва всеки да има правото да избира дали да ползва нещо или не! И ако е НЕ - да не плаща, за нещо което ползват съседите му - не еба всички комшийки, за да си затварям очите!

1chovek

Съседите ми са 3 входа! Защото ни водят наедно (не ме питай защо е така, но е така). Освен това това със съседите са го направили точно, защото е неосъществимо. Винаги ще има хора за и хора против. И това е напълно нормално. Те го знаят и нарочно са го направили, че без пълно единодушие да няма промяна, точно защото не искат да има реален (а не виртуален) шанс да се случи. Какво пречи, питам, да е като с тока? Как за тока може да сме на индивидуални партиди и договори, а с Топлофикцията не? Ами защото искат крепостници на килограм, а освен това по този начин не им се налага да си поемат разходите от фирата (тръбните инсталации). А какви пари се източват от тая фирма не е истина просто.... Но и ние сме си виновни, че седим и търпим, ходим и пускаме бюлетини. Така няма да се промени ситуацията.

Пречи второто Ваше изречение "Събирате се съседите и готово" Трябва да можете сам, без зависимости от съседи и от какво ли не да можете да се откажете. Всичко друго е Ала-Бала и нежелание да се реши въпроса.

Това си е отказ от комунизма! Мургавите братя се отказват от електрификацията!?!

Всичките тези идеи няма да намалят сметките за парно. Никой не иска да говори за премахване на едно междинно допълнително звено-посредник. Става дума за топлинните счетоводители. По официална информация приходите на тези посредници годишно за София са около 6 милиона лева. Това са пари, които Топлофикация им плаща а после чака да си ги събере от потребителите. Но, как мислите, дали успява да си ги събере всичките навреме и в срок ?! Същевременно тези фирми не произвеждат нищо и не поддържат почти никакъв персонал. Хората, които изваршват отчитането през кампаниите /втората пловина на април и май/ се назначават със срочни или временни трудови договори. Дали голямата част от парите, които им плащаме /защото кажете ми струва ли 4 - 6 лв. отчитането веднъж в годината на 1 радиатор/ не могат да остават в Топлофикация. Топлофикация може също кампанийно да назначава определена бройка хора в сезона на отчитането. Всеизвестно е /само на българските управляващи и умните глави които ги съветвет не е известно/, че всеки един посредник качил се на клона може само дапутежни сметката - било тя за парно, ток или вода. Това е един от начините за намаляване на сметките. Много модерно е да се говори за енергийна ефективност - смяна но дограма, поставяне на топлоизолация и др. Ами като има и то не малко хора, които са извършили тези дейности защо никой не предложи срещу определено не голямо заплащане да се извършва сертифициране на такива жилища и да има някакви облекчения за тези домакинства. Това ще бъде стимул и за съседите да свършат същата дейност. Въпреки, че както винаги нещата в БГ са антипазарни. Защото навсякъде в нормалните държави за по-голяма консумация се плаща по-малко. Не маже един хклиент да ти купува даден продукт с пъти повече от друг клиент и да плащат двамата едно и също.

Това Софиянци сте големи Андрешковци... Не ни стига всичко друго, а им стимулираме чрез кафявата енергия и Софийската Топлофикация...

сме се делили на софиянци и провициалисти! Има къде, къде по-важни проблеми!!!!

Завиждаш ли смотан селяндур?

6 милона лева разделени на 400 000 абоната = средно 15 лв/абонат на година. За тази сума ли ревете? Ако ги няма топлинните счетоводители, нали някой все трябва да извършва тази услуга? Кой е той? Топлофикация? Ами тя безплатно ли ще го прави?

Сумата е по 6лв на радиатор/водомер и 6 лв. за партида и още 18лв за отчитане всеки месец за 6 месечен период. смятай колко пъти по 6лв е това. При положение че радиаторите ми показват "00000"

Аз съм на дистанционно отчитане ;)

Ти си на дистанционно манипулиране! Ама щом си се оставил да те изманипулират, хак да ти е :) То пък Цвъко шестака дистанционно също подслушваше. Дали е ползвал същите "бубулечки"? :)

Пълни глупости , навсякъде по света , когато си купува или наема човек жилище в жилищен блок, го взема с типа отопление , който е проектиран за съответната сграда и няма право да се отказва от проектния вид отопление - парно или газ и да минава на ток или твърдо/течно гориво . Само у нас е такава слободия - в жилища с парно отопление масово да си спират радиаторите и да минават на каквото си искат отопление !!!

Кой може да спори с човек, ходил навякъде по света?

за топлофикация всяка зима е по-студена от предходната и скоро настъпва ледников период. що се отнася за сградна инсталация вече сме гласували 10% през 2003 година а те ни начисляват 50% няма какво да го гласуваме повече. да фалират и да се приключва.

Абе, идиоти началници на КЗК, 4 години ви пеем за безброй нарушения и абсурди в ТЕЦ-овете, в ЕРП-етата, ЛУКОЙЛ и т.н., защо през мандата на ГЕРБ нито веднъж не дадохте критична оценка, или да наглобите здраво нарушителите??! Нещо много бърдо се разработихте в правилната посока, или ви замириса на шутове и волета!!!??

Откакто въведоха топлинните счетоводители цените тръгнаха нагоре.Проверете ,колко плаща топлпфикация на тези паразитни дружества. Веднъж в годината засичат топломерите, а какво работят през останалото време. Прогнозират нали. Лесна работа. То всеки може да прогнозира. Махнете това звено и ще видите,с колко ще спаднат сметките. Самата топлофикация може веднъж в годината да си засича топломерите. Проверили ли сте ,колко бюра имат топлинните счетоводители. Колко народ е назначен да "прогнозира".? Ако искате хората да ви подкрепят развалете тази далавера.

Аз лично мисля ,че е по добре с топлинните счетоводители , поне не всичко е в ръцете на топлофикация , защото ако и сиренето и ножа са на едно място тогава става страшно.

Пишете пълни глупости. Прогнозирането не се прави от хора, а от компютърна програма, която в края на сезона (когато е отчетено реалното потребление за целия сезон) смята какъв е процентния дял на всеки апартамент в общата сметка и този процент се задава като прогнозен дял в новите общи месечни консумации на блока, която Топлофикация отчита от топломера в абонатната станция през всеки от следващите месеци от новия сезон. Следва новото реално отчитане на всеки един от апартаментите, изравняване спрямо начислените прогнозни консумации, изчисляване на нова прогнозна консумация за по-следващата година и т.н. А що се отнася до заплащането на фирмите за дялово разпределение, всички абонати им заплащат само за годишното отчитане (по 5-6 лева на уред), което те извършват еднократно след края на сезона. Само тези блокове, които искат месечно отчитане, разбира се им заплащат за отчитане не само веднъж годишно, а всеки месец.

Така и не разбрахте, че Топлофикация е тази, която отчита и определя колко топлина е консумирал блокът, а топлинният счетоводител само разпределя тази топлина върху отделните апартаменти. Няма как топлинният счетоводител да завиши сметките. Ако на някой апартамент бъде завишена сметката, на друг трябва да бъде намалена, защото общият сбор трябва да е равно на числото, отчетено от Топлофикация на топломера в абонатната станция. Толкова е просто.

Митко, много активно защитаваш топлинните счетоводители, още малко ще ги изкараш благодетели и радетели за справедливост. Знаеш ли колко години подготвяха закона за топлинното счетоводство? Знаеш ли колко жестока беше борбата кои да поемат тази дейност в София и Пловдив? Знаеш ли колко спечелиха тези фирми от продажбата, монтажа и подмяната на индивидуалните разпределители? Знаеш ли колко е чистата печалба на Техем и Бруната за последните пет години само от топлинното счетоводство, която печалба можеше да отиде в ОБЩИНСКОТО предприятие? Знаеш ли колко щеше да се спести на потребителите на топлинна енергия подмяната на вертикално разпределение с хоризонтално с изнесени щрангове с индивидуално мерене? А знаеш ли колко щяха да загубят въпросните счетоводители от тази подмяна? Като си толкова специалист, защо не ми кажеш как решиха проблема в бившата ГДР?

живея в кооперация от 1954г , която имаше местно парно и тръбите са много добре изолирани и зазидани в тухлата , но пак плащам безумни суми на топлофикациа за сградна инсталация при откачени от 13 год. радиатори и нека не ми говорят умниците че трябва да плащам за тези тръби . Може би трябва топлофикация за това да помисли, да изолира щранговете във всеки апартамент и който иска да ползва парно да си плаща а да не чака другите да му плащат.

а да ти направят луксозен ремонт не искаш ли?

Бяхме към фирма за топлинно счетоводство, която ни посъветва да си изолираме лирата в банята, защото апартаментът бе необитаем, и плащахме 10-15 лв. сградна инсталация (около 30%) през зимата. Миналата година общото събрание смени фирмата и мина на услугите на Топлофикация - сега % сградна инсталация е 46%, а сметката вече е увеличена ТРИ пъти, защото не признавали изолирането, но сметките на ползващите парно са спаднали чувствително!

Топлогикация е до абонатната станция включително. Тръбите вътре в блока от абонатната станция нататък са вътрешносградна инсталация, която е собственост на блока, а не на Топлофикация, така че изолиране на щранговете си е ангажимент на блока, а не на Топлофикация.

Да вярваме ли и на тази поредна лъжа??? Ще стане ли факт? Едва ли. Пак прах в очите на народа.

Българската пролет,ако някога изригне със силата на тайфун,основна заслуга за това ще има и недосегаемата топлофикация и нейните покровители!...

какво парно...Тия тарикати от Топлофикация трябва да бъдат съдени дори само за това, че пречат на собственика да се разпорежда със собствеността си в апартамента.

не е верно , че е трудно да смениш фирмата за топлинно счетоводство. Нашия блок миналата година сменихме фирмата , единственото,което направихме е едно общо събрани за да решим коя фирма да изберем и оттам нататак фирмата си действа.Между другото сме доволни от новия избор на топлиннен счетоводител.

Входа осъдихме топлофикация!! 2-ра година сме на ток за всичко.Най-високата сметка през зимата беше 378лв. за 3-стаен . Преди плащах па 280-290 за парното и ище 67-75 за топлата вода . Родихме се!

Голяма далавера сте направили, като сте се отказали от удобството и сте си намонтирали бойлери (потенциални бомби) и бръмчащи климатици. Страшни тарикати сте, няма що! Като повишат още цената на тока (съвсем скоро), съвсем ще сте в далаверата.

Bместо да се умува за белене, не е ли по-разумно да се направи следната сметка: 1. Aко вместо парно, се отопляваме с електричество (както в Hорвегия, германия, швеция и др.), няма да е по-скъпо. Hо ще бъде по-лесно всеки сам да си пуска ел. радиaтори в стаите, без да се грижи за сградна инсталация, инкасатори, топлинно счетоводство и т.н. 2. за страната ще намалеят глобите за вредни емисии от тец-овете, които пари може да се дадат за подобрение на ел. снабдяването и преноса, 3. ще се запазят горите от изсичане, което сщо ще подобри екологията на страната. Hе е ли така ?

КЗК съществува поне от 10 години.Сега ли разбират от комисията какво трябва да се направи.Тази комисия се води за независим орган, но като гледам как реагират по скоро са на някого "полов" орган.

Псевдоправителството на гроб падна и държавните органи започнаха отново да работят.Тия четири години къде спаха та не виждаха "лъжата и закрепостяването"?

Гле'й ти! Не знаех, яе ГЕРБ управляват от 2006 година и че те са утвърдили наредбата по която са ни крали последните 7 години! Да не бъркаш нещо?

Изобщо, "знаещи" знаеш ли кога и при кои правителства се въведоха тези безумни заробващи закони? Тук не става въпрос нито за герб, нито за бсп. Въпросът е в това, че в 21 век ни направиха роби на един монополист! И това ако не ме лъже паметта стана около 2000 година, не днес, не вчера, а преди 10-12 години!

Тъпако, прочети малко и после пиши глупости!

То това се знае от както ги създадоха тези топлинни счетоводства и фирми. Преди това не искаш да ползваш - сваляш си радиаторите и не плащаш. След като въведоха счетоводствата и видяха, че хората масово започнаха да се отказват от "услугата" поради не поносимите цени и робски условия, забраниха свалянето на радиатори. Така щеш не щеш плащаш. С една дума -РОБСТВО! Това, че комисията го е видяла "чак сега" нещо не ще промени! Само с протести можем да изметем монополистите и техните лакеи - министри, ДКЕВР и разните други от хранилката!!!

Как може да пишете такива глупости , ще срежа тръбите и т.н. След като си купиш апартамент в които има инсталация за парни и етажната собственос ползва услугата на топлофикация е напълно нормално да се плаща сградна инсталация( нали тези тръби минават през твоето жилище и отдават някаква топлина ) иначе ,кои ще плаща за тази топлина . Ако не искаш да плащаш сградна инсталация има два начина. 1.Целия блок не ползва парно. 2.Живееш в жилище което не е топлофицирано,което в София е много рядко т.е заминаваш на село или си плащаш за отделената топлина от щранговете.

Прав си, ама гледай сега как ще те сдъвчат тарикатите.

Не съм тарикат, но пак ще те сдъвча - семейна собственост на жилище от 1943 г. топлофицирано 1974 при съвсем ниски цени - от 10 г се топлим на камина (по проект на сградата има комини и изградени камини) и също топлим съседите! дори когато няма централно топлоподаване! :) така 4е такива ограни4ени в мисленето като теб - на село!

имате си етажна собственност разберете се, дъвчете се, каквото щете се, като не се разберете, аеде на село, ти.

Правилно. По логиката на топло....я съседите ти дължат такса КОМИН, защото и те се отопляват от него. Сигурен съм че ти е по-топло от колкото на тях. В много блокове вертикалните тръби са вградени в стените, и на практика топлообмена е нищожен. Но топло.....я (дори името и не желая да споменавам) отново начислява глупости. По силата на ЛОБИСТКИ ЗАКОН приет от нашият СКЪП парламент. Топло....я не могат да допуснат че някой може с други средства да се отоплява по-добре от тях. За това оправдават нереалните сметки с между съседски кражби.

Живея в стара кооперация в центъра на София. Тръбите на парното са в стената и не само не се виждат, ами не се и усещат. Отопляват ли ме? Плащам при изключено парно 80-140 лв през зимата за сградна инсталация.

топлофикация ли е възложила стройтелството на сградата по този начин? Или си купил апартамента така, или си го наследил, и в двата случея си знаел какво получаваш, ако не си го искал, да си се отказал.

от експерт си плюй в пазвата и бегай.

Лъжи пишете, драги "експерт"! Трябва да се плаща доброволно поръчана стока, включително и услуга, а не нечия инсталация. Та вместо да пращате гражданите на село, престанете да слугувате на "енергийните" мафиоти и феодали.

Пишеш глупости, като просто повтаряш без доказателство, че не може да не плащаш, дори да не искаш. А, частната собственост, затова е такава, че от теб зависи как да я ползваш. Та ако не искаш да ползваш парно - никакви плащания не си длъжен да правиш, защото други хора ти ползват частната собственост, за тръби - и трябва да плащат за това използване. И, в резултат, вземанията и задълженията се припокриват. Разбира се, ако си независим във възгледите си. А ти си служител на монопола, иначе не може да говориш против собствените си интереси на потребител.

B казаното има логика: държавата прави бърз влак Cофия-Bарна със спални вагони и вагон-ресторант. Tи не ги ползуваш, защото пътуваш само до Bраца или плевен, но си длъжен да учствуваш в направените разxоди, защото ... влака така е композиран ... Tрябва да се съобразяваш с това, че други ползуват и ресторанта и спалното купе !

Топлофикация,трябва да приключи с рекета на клиентите,които са свалили радиаторите си.От години когато съм ставала през нощта в различно време никога тръбите не са излъчвали каквато и да е топлина,студени.Питам се, къде е отишла тази нощна икономия и тези печалби не са отчетени,а те са двойни.СТИГА,БАСТА с честния народ всичко има граница.Другото важно нещо е кубатурата ,която я изчисляват,от къде я взехте?Има помещения в ,които няма никакви тръби и те са включени в кубатурата.Аз живея в жилище в което площта където не минават тръби никакви и тя не е малка като кубатура,а се начислява топлинна енергия.Всички трябва да се събудят и да си помогнем.Спрях да плащам на топлофикация,защото нямам радиатори и повече няма да ги финансирам печалбата е тройна,а те не я обявяват само говорят за загуби.Не е луд,този,който яде баницата,а този ,който му я дава.

Дори да излъчват някаква топлина, против твоето желание, не си длъжен да плащаш нищо. Те ти ползват собствеността, при това фактически без разрешение. Така че нещата са уравновесени. А, това, че са на загуба е от краденето. Пък и да фалират -. никому не са нужни монополисти.

Уважаеми господа от КЗК, същото е положението и с начина на отчитане и на плащане на судената вода. Кога ще дадеде отговор и на това положение. Не може като имаш водомери за студена вода, да плащаш на тези които нямат. Който няма водомер, разликата да се начислява на тях. КРАЙ ВЕРЕМЕ Е ДА ОТСТРАНИТЕ И ТАЗИ НЕСПРАВЕДЛИВОСТ.

Сетиха се!

Добре че се смени правителството иначе щяха да се сетят на кукуво лято.

много разбирачи. всичките до един знаят как работи отоплителната инсталация и дават акул... проблемут не е в топлофикация, а в доходите. и в останалите страни се плаща по абсолютно сущият начин. *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

С която се кичиш. Абе, момче, я ми кажи какво отчита т тези топломери в абонатните станции?! Също така я вземи една ф-ра и разгадай, т.е. разшифровай какво точно означават те зи абракадабри. Че това се е нова физика, отрития на нови вселенски закони.Парното си е откровен рекет- ти от цетнообразуване разбираш ли нещо? Понятието себестойност говори ли ти нещо? Я изчезвай и стига сте се правили на интересни. Какво значи ТЕЦ? къде отвиа топлата вода от производството на ел. енергия, която се изкупува от държавата? Че нали парното бе ше сътвроено като най-евтиният начин за отопление на раята , за да се оползотворява топлата вода , а да не се чудят къде да я изливат? Обаче едни хубави хора (чрез слуги като Р. Овчия) решиха, че могат да приложат този рекет-грабеж над хората и се завъртя схемата, а топлинните счетоводители само раздуха рекета и замитат следите , за да не се разкрие за какво става дума!

ами явно някои трябва пурво да научи някои неща за топлообмен, които е базиран на физичните закони. това че простият булгарин не разбира от инженерни науки мен не ме интересува. но е лесно да се правиш на всезнаико, без капка понятие. гадно ми е за хората, които не могат да плащат, но тец-овете не са виновни за платежоспособността на хората. експертут по-горе го е обяснил просто като за теб, вземи прочети. аз отивам да работя. *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

пуснете един хубав български филм,,Топло'';със топлофикация докато и жив не можеш да се разведеш.

Четейки коментарите под статията човек вижда колко прост, необразован и не готов за живеене в обща съсобственост е българинът. Жалка работа. Едни искат наем, други искат да ползват и да не плащат, трети иска някой да му избърше задника. Не става хора. Аз не работа в топлофикация, но съм доволен от услугите им. Но съм в нова сграда с хоризонтални щрангове, добра изолация на цялата сграда и съседи, които не крадът. Сметките ни са м/у 40 и 200 лв. за декември. И всички сме доволни. Повечето недоволни - погледнете си в какво състояние е абонатната ви станция. Неизолирани помещения, отворени "прозорци" на мазетата. Имате огромни топлозагуби. И вие сами сте си виновни за тях. Старите сгради са 100% с вертикални щрангове - всеки може да краде на воля. И много от вашите съседи го правят. Затова сметките ви са такива. Топлофикация предлага добра услуга, но тази услуга е за развити общества. Не са псевдо граждани и тарикати. Хайде, последните да започват да ме плюят;

Има една римска поговорка- правило "Изключенията доказват правилото". А правилото в случая , че това което наричаме "парно" си е откровен рекет. Ако ти можеш да плащаш 200 лв., аз примерно не искам да плащам (защото нямам пари или смятам, че да живея на студено ме прави по-висш (човек от теб) и се отказвам от парно и топла вода. Да, обаче, продължавам да плаща, при това с/ки , които нямат ни каква тех. и ли иконом. логика и обяснение. Я ся ми обясни според кое право и търг. практика трябва да плащаш нещо, което не получаваш, и как е възможно да не можеш да се откажеш от рекета парно?! От такива разсъждения като твоето сме дотук. От твоята камбанарийка в момента може и светът да изглежда розов, но това много бързо може да се промени и тогава ще минеш на друг диез...

Спецификата на услугата на топлофикация е такава, че е колективна услуга. Ако желаете да се откажете - събирате се целия вход на събрание и го решавате. Както казах и по-рано - огромна част на индивидите не са дорасли да живеят в съсобственост. За тях домовете им започват от входната врата на техните жилища. А не от входната врата на целия вход в който живеят. Топлофикация няма интерес хората да са недоволни от нея. Но тя си търси своето. Защо в новите сгради няма недоволни? Защото са с хоризонтални щрангове и добра изолация. Няма кражби, топлозагубите са минимални. Цитираните 200 лв. за декември са за жилище от 120 м2 и включени 8 кубика топла вода. Ако за теб това е много - помисли как да си повишиш доходите.

така ли и щочак сега прогледна комисията но едно е да прогледнеш друго е да свършиш нещо та това правителство прави страшна имитация на това че прави нещо а всъщност зад пушека играе мръсни игри

това е отличен повод да посетим дружно столична община и да обсъдим феодалните и антиевропейски договори на топлофикация с всеки един от нас.след като причинно-следствените връзки са налице и нищо законодателно не се изчиства-да си почистим къщичката сами.

Решенията на КЗК имат само препоръчителен характер, не са задължителни за изпълнение. Тогава за какво са ни?

Енергйният закон в часта си за парното отопление е тотално сбъркан.Демонтирането на радиаторите е пълна глупост.Всички трябва да имат радиатори и монтирани уреди за отчет на тях.Който не желае парно не включва радиатора си.Който не желае топла вода изключва захранването с т.вода.

Всъщност другите протестират точно за обратното на което ти казваш. Угодия няма. Да закриват топлофикация и всеки да се спасява както може.

Преди т.н. демокрация всички радиатори грееха денонощно и никой нямаше проблеми. После какво стана? Доведоха ни до първобитния строй, бандюги гадни.

Бате СССР даваше. Вече не дава.

той строя пак се връща, но не за да ти направят парното няколко лева на месец.

Господа, КЗК не предлага нищо съществено и спомага феодализма. Гражданите трябва да могат да отказват каквито и да е търговски отношения с всеки търговец, също и с продавач на вода и енергия. Измервателните прибори трябва да са на продавача на стоката и да се поддържат от него. Приборите трябва да отговарят на държавен стандарт и да измерват потребляемото количество съобразно законите на физиката. Сегашните нямат нищо общо с всичко това - не могат да измерват потребление и не отговарят на държавен стандарт. Сегашната търговия с енергия и вода е насилствен грабеж.

СРАМНО, БЕЗОТГОВОРНО И РЕКЕТ. РЕШЕНИЕ НА КЗК!!! ОТНОВО КЗК НИ БАЛАМОСВА! ЗАЩО ЛИ! АЗ НЕ ПОЛЗВАМ ПАРНО И ТОПЛА ВОДА, СЪС СВАЛЕНИ И ДЕМОНТИРАНИ РАДИАТОРИ! И ВИЖТЕ СЕГА ГЕНИАЛНОТО РЕШЕНИЕ НА КЗК " ДА ЗАПЛАЩАМ ПАК ЗГРАДНА ИНСТАЛАЦИЯ И ЧЕ ЩЯЛ СЪМ ДА СЕ ЧУСТВАМ СВОБОДЕН ГОР ЧОВЕК"! Е ТО БИВА БИВА НАХАЛСТВО И НЕКОМПЕТЕНТНОСТ АМА БАСТА! ТОВА РЕШЕНИЕ НА КЗК Е ПЛАТЕНО ОТ ТОПЛОФИКАЦИЯ ЗАЩОТО ТЕ ИСКАТ ТОЧНО ТОВА: "АБОНАТ ,НЕ АБОНАТ ПЛАЩАЙ ТАКСА ЗГРАДНА ИНСТАЛАЦИЯ НА МОПОЛИСТТА ТОПЛОФИКАЦИЯ! МОЛЯ ДАНС ДА ОТКРИЕ КОИ ОТ КЗК СА ВЗЕЛИ ПАРИТЕ И СА ПРИЕЛИ ТАКИВА КОРУМПИРАНИ РЕШЕНИЯ!

Не разбрахте ли, че всичко се прави умишлено! Преиграха с цените на тока, за да не се коментира бруталният рекет с цените на парното. Всичко се прави, за да ни изпразват джобовете, а държавата да прибира рекета и да си свирка. Затова са приети такива закони, които защитават само Топлофикация! Ако отидме в Страсбург и подадем колективен иск с/у държавата тези закони ще бъдат обявени за нищожни , тъкмо защото са в интерес само на страна страна по сделката?! Ало, бълг. юристпруденти, къде сте?! Нали сте много велики, когато става дума за 13 заплата, а кой ще осигурява равнопоставеност пред закона и неговото спазване?!

ами то в абонатните станции и блоковете освен измервателни уреди маи друго не остана,предлагам да се демонтират радиаторите и да се отопляваме само измервателните уреди

Събирате се съкооператорите, взимате решение и си изключвате абонатната станция, какъв ви е проблемът?

Пак прах в очите и подменяне местата на причина и следствие с една единствена цел: да не се признае безогледният рекет, който държавата в лицето на Топлофикация упражнява над гражданите. 1/ Цените, по които се продава "топлото", нямат нищо общо с икономическата категория себестойност. Т.е. тези цени в пъти се разминават от онова, което клиентите би трябвало да плащат. Цената за подгряване на 1 м3 вода - 12 лв. е просто смешна. Това е някаква нова физика, достойна за Нобелова награда (а оттам в Ц. соф. затвор на тези, които допускат това безобразие). 2/ Т.нар. сградна инсталация е скрита форма на рекет. Не може ап. , който е на последен етаж, не се ползва топла вода , а ел. бойлер, не минават тръби , които да "топлят"т.е. никакви взаимоотношения с Топлофикация, и да се плаща сградна инсталация в пъти над консумираната ел. само защото преди известен бр. години същото това правителство, което сега ще ни управлява, прие един феодален закон (при това със задна дата) с което бе увеличен дялът на сградната инсталация, с единствената цел да "демотивишрат" хората да се отказват от парно, за да върви далаверата , а ако случайно се откажат (защото не могат да плащат), да стоят на студено и пак да плащат! Това го няма никъде на планетата!!! Хайде сега някой компетентен орган да обясни този абсурд и това откровено престъпление с/у народа и в погазване на всякакви закони, търговски практики и пр.

Топля си водата на бойлери. по груби сметки 12 бойлера * 80 литра = 1м3 ми излизат доста повече от исканите от топлофикация 12лв за кубик - поне двойно. С газов бойлер е още по-зле положението, знам от колеги.

Какъв бойлер ползваш бе човек? Аз 10 бойлера по 100 литра ги топля с 44 киловата и това ми струва 8,80 лв. Бойлера е с мощност 2,2 кВт/ч и подгрява от 15 до 65 за два часа. По твоите сметки /ако подгряваш 12 бойлера за 24 лева/ трябва едно топлене на бойлер да ти отнема 10 кВт - или при нормално примерно "Теси" да ти загрява бойлера за 5 часа!!! Няма такъв бойлер вече брато. Навремето през 1970 имахме такъв бойлер.

Не е законно да те карат да плащаш за нещо, което не си потребил. Елементарно ! И да престанат да си правят оглушки в България по този въпрос, защото на хората им писна, ама ужасно им писна...Немам нерви !!!

еднакви мерни единици на фактурата и "топломера " сумата от количествата "измерени" от "топломерите" да се посочва на фактурата