Хиляди коли бяха блокирани цял ден пред първия тунел на Витиня на АМ "Хемус". Три ТИР-а, които бяха изтеглени през деня на км 27 на АМ „Хемус” посока към София, не бяха изпълнили разпореждането да изчакат и километър по-надолу отново се завъртат и препречват пътя. Причината е, че не са оборудвани с подходящи гуми. Това наложило временно спиране на движението на всички МПС, за да може тежката техника да отстрани камионите от магистралата.

Десетки са хората, които сме откарали до болници за хемодиализа, каза главен комисар Николай Николов, директор ГД "Пожарна безопасност и защита на населението".

Към 19 часа в събота е създадена временна организация на движението по АМ „Хемус”. Пътното платно в посока от Ботевград към София оставя затворено за отстраняване на блокираните автомобили и снегопочистване. За да бъдат пропуснати блокираните автомобили в посока София, те се пренасочват към другото платно - посока София към Ботевград.
В отсечката от тунела „Топли дол” до „Витиня” трафикът към София се пренасочва към насрещното платно. Поетапно движението се пуска в посока София, а после в посока Ботевград. Към 23 часа задръстването и блокадата на Витиня все още не е преодоляна.

Екип на БЧК бе на прохода Витиня, съобщи Христо Григоров, председател на БЧК, цитиран от "Фокус". Раздадена е храна и вода и всичко необходимо на хората, закъсали в коли и автобуси, каза още Григоров.

Заради затворената магистрала "Хемус", от София за Северна България не се движеха автобуси. От софийската централна автогара съобщиха, че от сутринта не са пристигнали, нито са тръгнали автобуси за северната половина на страната.
Няма проблеми с движението на автобуси от и за Южна България.

На международния път Е-79 София-Кулата пътуващите към София се отклоняват по маршрута: Долна Диканя - Радомир - Перник - София. Не се отклоняват пътуващите към Благоевград.

Екипите на "Гражданска защита" са помогнали за изтегляне на 60 закъсали ТИР-а, съобщи за "Хоризонт" началникът на Националния оперативен център към пожарната Тошко Бързилов.

 
В неделя ще се проведе извънредно заседание с представители на всички институции, имащи отношение към овладяването на обстановката в страната. Това съобщи министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов. Тази нощ ще бъде събрана информация за състояние на цялата пътна инфраструктура и водните ресурси – язовири, реки, както и последствията от тежката усложнена обстановка, посочи той.

Около 4 000 трафопоста останаха без ток на територията, обслужвана от ЧЕЗ. Това са една пета от трафопостовете, съобщи Божидар Гатев, директор „Експлоатация и поддържане” в ЧЕЗ България. Към 15 часа е възстановено електрозахранването на 2 100 трафопоста на територията, обслужвана от ЧЕЗ, съобщи Гатев. Без ток в момента са 1900 трафопоста. Проблемни райони са Роман, Враца, Троян, Тетевен, Луковит, Априлци, Берковица, Благоевград, Симитли, Ботевград, Етрополе, Самоков, Кюстендил.
От около час без ток е курортът Боровец заради авария. Всички екипи продължават работа за отстраняване на авариите.

Близо 90 селища в Южна България са без ток. Сред тях няма големи населени места, съобщиха от EVN. Заради натрупал сняг и паднали дървета прекъсване на захранването има по мрежата за средно напрежение в някои от селата около Асеновград, както и в промишлената зона на града. Прекъсване на тока има и в районите на Рудозем, Бачково, Нареченски бани, и село Момчиловци.

От часове няма ток във вилно селище "Малина" и в с. Стойките. Не работят и част от лифтовете в курорта Пампорово, предаде БНР.

Над 100 села в Габровско са без ток заради повреда по мрежата за средно напрежение, причинена от обилния мокър сняг. Пътищата в областта са заснежени, но проходими.

Обилният снеговалеж продължава близо 20 часа. Tок няма и в курортния комплекс Узана, и на връх Шипка.

В Боровец електрозахранването е възстановено около 15 часа.

Оранжев код за опасно време бе обявен за шест области на страната

Обстановката след вчерашните проливни дъждове в Кърджалийско е нормализирана. Над 90 процента от пораженията и наводненията са отстранени, заяви началникът на ОУ "Пожарна безопасност и защита на населението" комисар Христо Тодоров. Нивата на двата преливащи язовира - в селата Груево и
Македонци
, са нормализирани.

Екипи на „Противопожарна безопасност и защита на населението” в Сливен цял ден работят по отводняване на пътища, къщи, мазета и дворове в района на прелелите реки Луда Камчия и Беленска в Сливенския Балкан и Подбалкан.
 
Състояние на проходите:
- „Златишки проход” - път ІІ-37 Етрополе-Златица е затворен за МПС.
-„Твърдишки проход” - път ІІІ-662 Твърдица-Елена затворен за МПС.
- ,,Върбишки проход” - затворен за МПС.
- „Дюлински проход” - път ІІІ-906 забранено е движението на товарни МПС. Обходни маршрути: път І-9 Варна - Обзор - Слънчев бряг или Ришки проход.
- проход „Айтоски проход” - път ІІІ-208 Провадия-Айтос забранено е движението на МПС над 20 т. през стоманен мост на р. Казан дере.
- проход „Шипка” - път І-5 /Е-85/ забранено е движението на МПС над 10 т. - срок до 31.03.2012 г.
- проход „Вратник” - затворен за МПС /път ІІІ-53 Сливен-Елена/.
- проход „Петрохан” – отворен.
- проход „Троянски проход ” - затворен за всички МПС.
- проход „Превала”, „Пампорово”, „Рожен” и „Печинско” - всички МПС да се движат с вериги, а товарните без ремаркета и полуремаркета.
- проход „Република”- всички товарни МПС да се движат с вериги.
- проход „Папазчаир”- всички товарни МПС да се движат с вериги и без ремаркета и полуремаркета.