Река Луда Камчия в Котелско преля между селата Ичера и Градец, а Беленската река придойде в района на Качулка, Сливенско. Има залети къщи и дворове, затворени са пътища, предаде БНТ. Областният управител на Сливен Марин Кавръков съобщи, че пострадалите са изведени от домовете им с помощта на Гражданска защита и полицията в Котел и призова шофьорите да не тръгват на път в района.

На пътя между селата Ичера и Градец четири автомобила с осем пътници, между които и едно дете, са били изтеглени от водата. Няма пострадали и бедстващи хора, съобщиха от Гражданска защита, цитирани от БТА. Оттам обаче уточниха, че ситуацията се променя.

Беленската река пък е изкъртила асфалтовото покритие и пътят е непроходим. На места е залят от вода над половин метър. От общината в Сливен са изпратили хора на изхода от града по посока на с. Ичера и с. Бяла, за да предупреждават за опасността.

Причините за преливането на реките е обилният валеж и снеготопенето в района, съобщи Дарик радио. Количеството на падналите валежи в областта е 20 литра на кв.метър. Областният управител заяви, че ако продължава да вали, утре ще бъде затворен за движение и пътят Петолъчката – Омуртаг.

Над 30 сигнала за наводнени сгради и затънали коли са подадени само за няколко часа и в дежурния център в Кърджалийско вследствие на обилните дъждове в региона, съобщиха от полицията. Два микроязовира в селата Груево и Македонци са прелели, опасност за населението няма, но за овладяване на ситуацията са мобилизирани 80 пожарникари и спасители. Най-засегнати от обилните валежи са общините Кърджали и Момчилград. Огнеборци отводняваха болницата и полицейското управление. Две училища и къщи в община Джебел също са били наводнени от проливните дъждове.
В Кърджали бяха изтеглени 7 закъсали коли.


Оранжев код е обявен за 13 области на страната за утре, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология към БАН. В областите София град, София област, Пернишка, Монтана, Врачанска, Плевенска, Великотърновска, Габровска, Ловешка, Пловдивска, Кърджалийска, Смолянска и Пазарджишка области оранжевият код, който предупреждава за опасни метеорологични условия, е обявен заради сняг и поледица.
В останалите 15 области от страната е обявен жълт код заради обилен валеж, сняг и поледица. Жълтият код означава, че времето е потенциално опасно.
В събота валежите на сняг и дъжд ще продължат, по Старопланинските проходи ще има опасност от преспи и навявания.