Съпругата на Жоашен - Зайнем Сиоар, сигнализира в края на 2014 г., че той се опитва да изведе през Турция в Сирия 4-годишния им син Абделрахман. Там според френските разследващи детето трябвало да бъде обучавано в радикален ислям. Жоашен бе задържан сутринта на 1 януари на граничния пункт "Капитан Андреево", при опит да напусне страната ни.

В писмо посланикът на Франция в България Ксавие Лапер дьо Кабан до изпълнителния директор на Агенцията за социално подпомагане Ивайло Иванов изразява своята признателност за бързите и ефикасни мерки, предприети в полза на 4-годишното дете, "озовало се без родител на ГКПП Капитан Андреево на 31 декември 2014 г. "

"Искам да изкажа особени благодарности на г-жа Росица Христова, директор на дирекция "Социално подпомагане" - Свиленград. Тя успя да намери решение на този спешен хуманитарен проблем още същия ден, като осигури настаняване и грижи от специализиран екип на въпросното дете", пише в писмото си Ксавие Лапер дьо Кабан, цитиран в съобщение на агенцията до БТА.

Отттам добавят, че благодарение на ефективните действия на службите в много кратки срокове детето е предадено на майка си и върнато във Франция в добра психологическа и физическа кондиция.

Миналата седмица Хасковският окръжен съд отказа да екстрадира в Париж 29-годишния хаитянин по обвинението, че е отвлякъл детето си и го извел през границата. Мотивите на съда бяха, че не е налице едно от задължителните условия - за двойна наказуемост, както и че българският Наказателен кодекс не третира като престъпление отвличането на дете от родител.

По втората заповед за арест с обвинение за „участие в организирана престъпна група за подготовка на терористични актове" Жоашен посочи в съдебната зала, че е съгласен да бъде предаден на френските власти, като се възползва от т. нар. принцип на особеността, според който във Франция може да бъде разследван единствено за това престъпление.
В този случай от съдът му даде 3-дневен срок, в който има право да преосмисли своето решение и евентуално да оттегли съгласието си да бъде екстрадиран.

Преди дни мъжът заяви, че е стар приятел с Шериф Куаши, но категорично отрече да е замесен в терористичните атаки в Париж.