Това съобщиха пред БГНЕС от Националния институт по метеорология и хидрология към БАН.

Минус 7 градуса са измерени във Видин, а 0 - в Сандански.
На 24 декември най-студено е било през 1957 година. Температурният рекорд тогава е бил в Ловеч – минус 24 градуса. Най-топло на тази дата е било през 1996 година - тогава в Кърджали са измерени 21 градуса над нулата.

За днес е обявен жълт код в 16 области на Западна, Югозападна и Североизточна България. Във Видинска област, област Монтана, Врачанска област, Плевенска, Великотърновска, Габровска, Ловешка, София област, София град, Пернишка, Кюстендилска, Пазарджишка, Пловдивска, Смолянска, Кърджалийска и Добричка област температурите ще са ниски.

През деня времето ще бъде предимно слънчево. Максималните температури за деня ще са между -2° и 3°, в югозападните райони до към 6°, в София 0°.
Времето е потенциално опасно. Прогнозираните метеорологични явления не са необичайни, но бъдете внимателни. Бъдете в течение на очакваните метеорологични условия и по възможност избягвайте рисковете, съветват от НИМХ.

Условията в планините са подходящи за туризъм, съобщиха пред  „Фокус” от Планинската спасителна служба (ПСС) към БЧК. Туристите обаче трябва да се съобразяват със зимната обстановка. Има сериозни снегонавявания, които могат да затруднят изключително движението по пътеките – особено по тези, по които не са минавали хора.

Температурите са отрицателни, духа слаб вятър. На повечето места има разкъсана облачност. От ПСС препоръчват да се имат предвид зимната обстановка и снегонавяванията. На Пампорово, Чепеларе, Боровец, Банско и Безбог лифтовете работят.
Не е имало инциденти с туристи през изминалото денонощие.

На Черни връх е -13 градуса, духа слаб вятър. На х. „Алеко” е -8 градуса, условията за туризъм са лоши, съоръженията не работят. На Мусала е -14 градуса, духа умерен вятър. На Боровец е -8 градуса, духа вятър, добри са условията за туризъм. В Банско е 5 градуса, времето е тихо и облачно. На Рожен е -12 градуса, духа слаб вятър. На връх Ботев е -14 градуса, духа умерен вятър, времето е ясно.


Опашка от 30 ТИР-а има на ГКПП Деве Баир, съобщи пред  „Фокус” говорителят на ОД на МВР в Кюстендил Катя Табачка. Остава затруднено преминаването на тежкотоварни автомобили през граничния пункт.
„Проблемът с преминаването е само за камионите, пътуващи с товар. Причината за ограничението е непочистен участък на македонска територия, от българската страна няма проблем”, категорична бе Табачка.
Препоръчително е пътуващите в тази посока да предприемат алтернативен маршрут през други гранични пунктове.