Ужилените са десетки, а набелязаните за жертви – стотици. Проблемът е, че ловките мошеници непрекъснато променят номерата, от които звънят, а институциите и мобилните оператори се оказват безсилни да действат изпреварващо.  Реагират по сигнали, които са нищожни на фона на лавината от оплаквания в социалните мрежи, съобщи Нова телевизия.

Когато човек отговори, от другата страна на линията се чува само свободен сигнал, но всъщност се отчита разговор. Така дава до 20 лева на измамници, които оперират в държави, от които даже няма как да бъдат екстрадирани. Неотдавна много хора сигнализираха, че са ги търсели от остров Възнесение от номер, който започва с код + 247.

Измамниците разчитат, че хората са любопитни кой звъни. Така всеки се превръща в потенциална мишена. Застраховани няма, защото телекомите не могат да ограничат входящите обаждания. Всеки може да ни потърси отвсякъде.

Потърсени за коментар са и трите мобилни оператора. Отговор дават 2 компании -обясняват, че няма как да предоставят данни на когото и да е. Определят като спекулация, че за фалшивите импулсни обаждания се използват платени бази данни на мобилните оператори. 

Експерти обясняват, че в тъмната мрежа мошениците се сдобиват с огромни списъци с номера, зареждат ги в софтуер, който започва кратки прозвънявания с надеждата някой да отговори. На случаен принцип. И е изключително трудно да се проследи кой стои зад схемата.