Десетки измамени по схемата ”Обаждане по телефона”

Измамната схема "Обаждане от чужбина” продължава да атакува нищо не подозиращи хора и да напомпва сметките им за телефон.

Обратно в новината

Коментари - Десетки измамени по схемата ”Обаждане по телефона” | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Уважеми журналисти, прилагателното неподозиращ се пише слято.

НЕуважаеми журналисти

Curiosity killed the cat! Нямам какво повече да кажа.

Не е луд който яде баницата а който му я дава...Гъз глава затрива ама тук май ни гъз ни глава има а само едно любопитство...

просто имаме излишно много телефони

Остров Вазнесение и остров Тамбукту Това са мутрите и първите приятели на Боко,Пашата,Трактора,Гробара,Келешите и т.н!!

След време ще чуем за Митко Телефона или Тошо Острова на Съкровището!!

Тези измами ако не са организирани от операторите, то най малкото не минават без тяхното съдействие. В цивилизованият свят платените номера започват с определен код и не може да бъдат пуснати без разрешение от оператора . Така,че паке необходимо намесата на държават, но тя вече четвърт век е в отпуск

Пропускаш само това, че номерата са чуждестранни. Т.е. съдействие на оператор/и може и да има, но едва ли нашите могат да диктуват на другите какви номера да дават като импулсни и на кого да ги дават. Не че нашите са перфектни, те си имат други трески за дялане, но в случая възможностите им за противодействие са чрез блокиране на съответните номера ... което може да става чак след оплаквания от ужилени клиенти. Аз лично на "еврейски" SMS-и от чужбина не отговарям и нямам ядове. Ако някой има желание да си говори с мен, ще намери начин да го направи за своя сметка или чрез безплатна/интернет услуга.

Статията, за пореден път, е списана от техннически НЕГРАМОТЕН журналист. НЯМА КАК ти да платиш, ако НЯКОЙ ТИ СЕ ОБАДИ. Няма как. Обикновено, тарикатите отсреща те пингват. Виждаш изписания номер. И понеже си любопитен, МУ СЕ ОБАЖДАШ ОБРАТНО. Е, тогава те чарджват здраво. АКО НЕ СЕ ОБАДИШ ОБРАТНО, ИЛИ АКО САМО ВДИГНЕШ, НОМЕРЪТ НЕ МИНАВА.

"НЯМА КАК ти да платиш, ако НЯКОЙ ТИ СЕ ОБАДИ. Няма как." За България това е вярно, но не е така по света. За Русия и Канада съм сигурен, че при мобилните телефони се плаща[ше] и за входящи обаждания.

Винаги питат "Приемате ли обаждане за ваша сметка".

В коя друга държава от ЕС ги има тези измами? Пак ли ни обясняват, че у нас никой нищо не може да направи, а навсякъде другаде подобни схеми не просъществуват и няколко дни. Защо например в Гърция не минават тези "номера"? Няма ги схемите и в Сърбия, няма ги в Македония дори. Там ги спират - у нас пак нещо някъде пречи и не можело.

Здравейте, аз нещо не разбрах, ако може четящите статията да ми обяснят, като ти звънят от тези номера и като вдигнеш, тогава ли ти отчита тези 20-30 лева. Нали плаща този който те е набрал? Ако ти не го набереш на свой ред, не би трябвало нищо да ми се отчита? Или греша, ако вдигна само и ми се отчитат пари, така ли е?

Измамниците разчитат, че хората са любопитни кой звъни. -- Звънят ти и затварят. Ти не поглеждаш номера и набираш, чуваш сигнал "Свободно", след 1 сек. автомата отваря линията и ти пуска същия сигнал "Свободно" на запис. Ти чакаш... Може и 2 мин, и олекваш с 20-30 евро. Не се искат никакви харески умения. Нашенци съвсем легално наемат линия за платени услуги от вида на едновремешните секс телефони под различни предлози - консултации, хороскопи, телефонна игра и т.н. Пробваха се и тук с тази схема, но нашите оператори поне са свестни - в договорите за платени телефонни линии има клаузи срещу подобни измами.

Ясно. Благодаря за разяснението. Значи да не набираме с цел да видим, кое телефонно обаждане сме пропуснали, без да видим по-добре номера.

Не съм в България. Звъняха ми една седмица от Румъния, Албания, Франция,... Веднага натисках отказ и спряха.

Ще кажа на тея които си мислят, че това може само в БГ да се случи: Все пак имаш опция да не върнеш обаждането. Тук в UK съм получавал спам смс на който ако не отговориш плащаш 5 кинта. То си пишеше - за да откажеш услуга, изпрати смс на номер ххх, но в тоя момент ги получавах по няколко на ден и бях спрял да ги чета и съответно да отговарям. После 30 минути трябваше да говоря с оператор(които естествено са аутсорснати в Индия) и уж сложиха няква забрана да ми пращат такива глупости. Не спряха, но намаляха значително. Редовно ми звънят от всевъзможни номера, въпреки че съм в няколко списъка против спам Предполагам разликата е, че тук евентуално може да убедиш оператора да ти върне парите.

терорът с есемесите и задължителното връщане на "отказвам се" го има и тук. това е друга агресивна измама по мобилните телефони! още миналата година имаше много пропищели от това.

Не ми става ясно, в какво се изразява терорът. Получавам някакъв SMS и ако не върна "отказвам се" как ме цакат? Пояснете, моля. От време на време идват такива SMS-и, аз ги пренебрегвам, но не съм се заглеждал в сметката и не знам дали има някакво набутване.

Не ми стана ясно как като отговарям на обаждане ще ме таксуват - разбирам ако върна обаждането да ме таксуват,ама при отговор няма как да стане.

неточно са го написали

Измамниците разчитат, че хората са любопитни кой звъни. -- Звънят ти и затварят. Ти не поглеждаш номера и набираш, чуваш сигнал "Свободно", след 1 сек. автомата отваря линията и ти пуска същия сигнал "Свободно" на запис. Ти чакаш... Може и 2 мин, и олекваш с 20-30 евро. Не се искат никакви харески умения. Нашенци съвсем легално наемат линия за платени услуги от вида на едновремешните секс телефони под различни предлози - консултации, хороскопи, телефонна игра и т.н. Пробваха се и тук с тази схема, но нашите оператори поне са свестни - в договорите за платени телефонни линии има клаузи срещу подобни измами.

Тя гинка измами целия народ ама като няма "държава"

Не Гинка, а Нинка е лъжкинята. Ние знаем.

Не ти е държавата доставчик на мобилна телефонна връзка. Това да не ти е преди 89та. Събуди се. Доставчика ти е частна фирма. И после ти си си виновен ако звъниш обратно на номер от чужбина... Научи кои са кодовете на основните държави... и знай на кого се обаждаш. Като деца... мама държава не ме пази.

Операторите не предоставят личните данни на клиентите си.Предоставят ги техните служители работещи на гишето.Те това го знаят и си траят защото и те печелят от далаверата

Какви лични данни ти се привиждат? Софтуер набира на произволен принцип номера на мобилен телефон. Ако нацели съществуващ номер след първото позвъняване затваря. И отново, но на друг случайно избран номер, това се повтаря много пъти.

Статията не е написана точно. За входящи обаждания не се плаща, ако ще и от Луната да са. Плащат тези, които връщат обаждането до непознатия номер. Операторите имат договор с тези импулсни номера, в което няма нищо нередно и не се интересуват за какво точно се използват. Така паричните на тези, които звънят обратно на тези номера през операторите отиват до юнаците измислили схемата.

Мобилните оператори на не се правят на умрели лисици. Разплащането с другия оператор не става в момента на обаждането и имат възможност да проверят какъв е случаят и да откажат плащането. 21-ви век сме и става въпрос за софтуер. Май просто им изнася далаверата.

Това не се случва само в България. От поне 15 години го има в скандинавиетп. И продължава.

Само да добавя, по-долу вече е казано! След като е измама, оператора трябва да разследва това и да не плаща на тези които мамят! Много е просто! Плащането не става веднага. Както при ктедитните карти. Ако има измама банката не плаща на този който ти е теглил пари чрез фалшива покупка. Но защо да не понаправят някой и друг милион от това! Ако на мен се случи, няма да им платя сметката и ще ги съдя! Стига сте мрънкали само и да бездействате! А малoyмните журналисти само замазват измамата!

Абсолютно прав сте. Използват това, че хората са некомпетентни, а журналистите са боси по всички възможни теми. Разплащанията се бавят месеци, че и година. Има бол време за проверки, ако ги е грижа.

Абсолютно сте некомпетентен. Разплащанията са всеки месец. Какви проверки си въобразявате, че може да се направят? От 1 млн изходящи обаждания към дадена държава как ще отличите тези към номерата на измамниците? Да не говорим, че те са нищожна част от генерирания трафик.

Щом ме набират , защо аз трябва да плащам?!

щото вече живееш в дигиталната демокрация и ще плащаш каквото ти наредят

Заради роуминга мисля, че е заплащането.

Ти въобще идея си нямаш какво е роуминг!

Само да уточним, че схемата е удобна както за измамниците, така и за нашенските GSM оператори! Така че не очаквайте скоро да бъде решен проблема. Изобщо не е вярно , че е трудно!

мен ме хванаха лесно. детето ми е в в англия, обадиха ми се в един през нощта от непознат, но английски номер. естествено, че ще вдигна и ще се обадя обратно, от къде мога да съм сигурен, какво точно се случва!!! проверих си сметката-15 лева овътряне. айде, сега, да чуя "акъли" по моя казус. добре, първия виновник го знам-бойко борисов е, но някакви други идеи имате ли какво да се прави?!

това за Бойко е ирония предполагам.. Иначе какво може да се направи? Много просто - ползвайте вайбър или друг безплатен месинджър ако имате роднини в чужбина и искате да им върнете обаждане

ползваме именно вайбър. но естествено и телефонът е опция, случва се веднъж на два месеца да се чуем и по телефона. стряскащо е да ти звъннат от същата държава, в един през нощта дори не съобразяваш добре, сещаш се какво мисли един родител. просто предупреждавам, че не само от странни места като фарьорските острови звънят, непознат "бял" английски номер, +44 ...да, за борисов е ирония, то просто няма как да не изиронизираш като четеш наоколо.

тия 15лв детето там ги изкарва сигурно за 10 мин можеш по цяла нощ да отвръщаш на кухи позвънявания

Ти ако искаш си хвърляй парите през прозореца. Не прави сметка на чуждите пари.

до не се коси!!!! Ти си класиката във БГ! С такива малоумни хора е пълно като тебе и затова неможе да се оправим. Следващият път тебе ще излъжат ака на чужд гъб 100 тояги са малко???

как няма да върнеш обаждане, като може детето да се обажда от чужд телефон по недобра причина. В конкретния случай вероятно даже сте се радвали "че е само тел. измамник, а детето си е ОК"

За да могат измамниците да печелят пари, то значи че нашите оператори събират тези пари от клиентите си и им ги изпращат. След като знаят кои са импулсните номера в чужбина, просто да спрат да работят с тях или най-малкото да има предупреждение, че номерът е импулсен, преди да направят връзката. Както има когато номера е преминал към друг оператор.

Либерална демокрация е това, всеки лъже както си иска, няма държава ...

При мен,всичките номера на контактите ми,са вкарани в указателя с кокретни имена и на НЕПОЗНАТИ НОМЕРА ВЪОБЩЕ НЕ ОТВАРЯМ !

има мобилни приложения за смартфони, които индентифицират обаждането, търсят номера в база данни, на кого е регистриран, че понякога и фейсбука му излиза:) Е, не на всички се получава, разбира се но е удобно човек да си свали такова приложение - така доста непознати номера ти излизат я имена, я със снимка дори.

Така ще е. Предлагам да се пректъсти държавата на - Тиква дъл Бока

ТОВА КАКВО ЩЕ ПОМОГНЕ за парите

общо взето, позитановските тролове, окупирали дира, сте доста еднообразни и предсказуеми. боко, б.х, тиква, винету, бла-бла-бла. но този път наистина ми беше любопитно, как И ТАЗИ новина ще я докарате до обичания ви боко. е, докархте я... смееех.

Еххххх....... Докато има овце ще има и вълци.

Всички служители на операторите, продават личните данни на своите клиенти... за пари. Това не е тайна, а би следвало да се преследва от Закона!

Нищо ново под слънцето: много е трудно, много е сложно, направо невъзможно, държавата, чрез компетентните институции да спре изтрепването, ограбването, мачкането, тероризирането, малтретирането на гражданите си!!! Въпросът е, за къв чеп са тези институции, които съществуват точно за тази работа и фукнционират от данъците, които тези граждани плащат??? Някой може ли да отговори!

За журналистите явно е много сложно да се генерират едни номера, които има ясна и пределна логика. Чак до тъмния нет опряха за списъци. хахах

Да ... реално няма никакво значение на кого звъниш, така че не ти трябва информация за номера. Т.е. номерата могат да си ги генерират на каквото и да е ... дори абсолютен лаик може с excel да направи списък и да го експортира в какъвто си иска формат ... но това е сложна и непонятна материя за журналягите.