Вносител е депутатът от Коалиция за България Захари Георгиев, предаде БТА.
Той се мотивира, че възможността за използването на тази услуга само чрез гласови съобщения поставя в неравностойно положение някои категории хора с увреждания, като глухонеми например. По негова информация става дума за над 200 000 души.

"Отделно има и други, които изпадат в кризи или са жертви на посегателства, а е много по-безопасно в такъв случай да пуснеш съобщение", допълни Георгиев и уточни, че всъщност причината да внесе такъв проект е ситуация с човек, който е получил инфаркт и при опита да се обади на номера се оказало, че не може да говори. Така никой не успял да му помогне и човекът оцелял само по една случайност.

Депутатът обясни, че освен текстово съобщение, много хора могат визуално да покажат проблема, ако имат смартфон, и дори да говорят с някой, който владее жестомимичен език.

Според него практиката със съобщения няма да наложи допълнително финансиране, защото в рамките на съществуващия щат ще се приемат и SMS-и. Ако между първо и второ четене се разшири обхватът и се включи и възможност за ММS-и, тогава на смяна трябва да има човек, който знае жестомимичния език. Той изчисли, че дори тогава не са необходими много пари, защото става дума за още 24 души, които средно вземат по 1000 лева.

От края на септември м.г. всички обаждания на спешните телефони 150, 160 и 166 бяха пренасочени към единния телефон 112.