Броят на жертвите е предварителен и може да бъде променен, уточни началникът на полицията на града Джеръд Бъргуан. Някои от ранените са в критично състояние.

Нападателите са били мъж и жена, които влезли в сградата и открили огън. Те са дошли "подготвени, за да извършат стореното, сякаш са на мисия", заяви Бъргуан.

Вижте снимки >>

Двамата са идентифицирани като Саид Фарук и Ташфин Малик и са съответно на 28 и 27 години. Мъжът е американски гражданин, а националността на жената не е известна. Според техни близки двамата са били женени или поне са живеели заедно, предаде Асошиейтед прес. 

Фарук и Малик бяха ликвидирани няколко часа след масовото убийство, по време на престрелка с полицията на пътна артерия в Калифорния. Те избягали с автомобил, а в хода на издирването им полицията стигнала до къща в съседния град Редландс. В близост до нея открила предполагаемата кола, с която избягали убийците.

Последвало преследване на автомобила, в който били заподозрените, и те открили огън по полицията, а накрая загинали в престрелка. По време на престрелката един от нападателите е хвърлил и взривно устройство по полицията, но то не се задействало, посочва ТАСС.

Един полицай е пострадал леко.

Мотивът за нападението не е известен. ФБР съобщи, че не може да изключи възможността за тероризъм, предаде ДПА.

Саид Фарук е бил общински служител, предаде Ройтерс. Според медии, цитирани от ТАСС, той работел в социалните служби на Сан Бернардино и е бил контрольор по качеството на храните. Франс прес пък посочва, че той от пет години е бил специалист по околната среда в отдела за обществено здраве в общината.

Двамата нападатели са открили огън по участниците в предколедно парти в центъра за социални грижи. Саид Фарук присъствал на партито, после го напуснал и след това се е върнал с Малик, за да открие огън по участниците. Медии по-рано съобщиха, че Фарук напуснал партито след пререкание.

Трети човек е бил арестуван, но засега не е доказано, че той е замесен в атаката, посочи Джеръд Бъргуан и добави, че около колата, в която са били ликвидирани двамата основни заподозрени, е имало "подозрителни неща, будещи безпокойството на полицията".

Заради това са били повикани специализирани екипи за обезвреждане на експлозиви, които с помощта на робот са проникнали в колата и са извадили оттам само тялото на единия убит заподозрян, а тялото на втория убит лежало до автомобила.

У Фарук и Малик са намерени четири оръжия, едно от които е било купено законно. Според информация на американските медии нападателите са били с бронежилетки и тактическо облекло. 

Федералните агенти и местни полицаи все още не са проникнали в дома в Редландс, защото се опасяват, че там може да има експлозиви, посочва Ройтерс.

В самата социална агенция, в която беше извършено масовото убийство, били открити няколко подозрителни предмета, в това число и едно, за което се предполага, че може да е потенциално взривно устройство, посочва Ройтерс.

Проверяват миналото на двойката

Властите засега проверяват миналото на двамата заподозрени. Според американски медии Фарук неотдавна е бил в Саудитска Арабия и се е върнал оттам с жена, с която се запознал в интернет, предаде ТАСС.

Неговият зет Фархан Хан, който е женен за сестра му, каза, че не може да си обясни действията на двойката, предаде Франс прес. Преди седмица Хан говорил с Фарук и нищо не подсказвало какво може да се случи, допълни Хан, цитиран от Асошиейтед прес.

Според американски медии нападателят може би е търсел саморазправа с колеги от отдела, в който работел, предаде ТАСС.

Американският таблоид "Ню Йорк дейли нюз" посочва, че според бащата на Фарук, чието име не се споменава, синът му е бил много религиозен, предаде Франс прес. Мюсюлманската общност в Калифорния осъди твърдо нападението, съобщи още АФП. Ислямът не позволява подобни прояви на насилие, припомниха нейни представители.

Президентът Барак Обама коментира в интервю за Си Би ЕС, че в САЩ има "модел на масова стрелба, който няма аналог другаде по света". По думите му има стъпки, които Вашингтон може да предприеме, за да се ограничат подобни случаи, които, както той изтъкна, не бива да се смятат за естествена част от живота в САЩ. 

Това е 355-тата стрелба в САЩ за годината, което отново предизвика дебати за затягане на контрола над оръжията.