Мавродиев поясни пред австрийския вестник "Дер Щандарт", че обвинението е, че бившите министри са ощетили държавния интерес с 87 милиона лева. Сигналът е подаден на главния прокурор Сотир Цацаров миналата седмица, предадоха БНТ и bTV.

Пред БНТ Мавродиев отказа повече информация:

"Аз каквото имаше, съм го написал, с което стоя зад определени тези, така че по-нататък има други институции, които да си свършат работата".

През 2011 година правителството на ГЕРБ наема "Булброкърс" за консултант при продажбата на остатъчния дъл на държавата в енерго дружеството EVN.

„Стигнахме до заключението, че интересите на България са били накърнени чрез една приватизационна сделка.След едногодишно разследване разкрихме дейност, която представлява пазарна злоупотреба. Нашите експерти изчисляват загубите за държавата на около 87 млн. лв. (еквивалентни на 44.41 млн. евро). През 2011 г. българското правителство реши да продаде оставащия държавен дял от 33 на сто от енергоразпределителното дружество EVN. В резултат на манипулации на борсата, българското правителство не успя да постигне реалната пазарна цена, а по-ниска. Републиканският бюджет очевидно беше ощетен. Сега Главната прокуратура следва да реши дали да образува досъдебно производство. Разбира се, нашите правни действия не са насочени срещу компанията EVN, като купувач. Те са предприети в интерес на дружеството и неговите акционери”, обяви Мавродиев пред австрийското издание.

От главна прокуратура потвърдиха за сигнала и уточниха, че той е разпределен на градската прокуратура, а пък тя е възложила проверка на МВР. След като проверката приключи прокуратурата ще решава дали да започне и наказателно производство.

Днес Дянков и Трайков не отговаряха на мобилните си телефони.

„Твърдението е нелепо. Няма как да е накърнен интересът, защото сделката е постигната при търг на борсата. Не виждам за какви манипулации може да говорят. Още повече няма как една компания да се листва на борсата без знанието и одобрението на Комисията за финансов надзор, каквото тя е дала”, обясни директорът на Булброкърс Радослав Рачев.

От прокуратурата не се ангажираха със срок кога ще обявят становището си - има или няма престъпление.

На 21 декември 2011-та австрийската енергийна компания EVN купи срещу почти 93 милиона лева остатъчния държавен дял в EVN Разпределение и EVN Електроснабдяване. Двете дружествата държат монопола в доставките и продажбите на ток от Пловдив до Бургас.

За сравнение, през 2004-та австрийската компания EVN за 67% от енергото плати на държавата 530 милиона лева, а за остатъчния пакет почти 93 милиона лева.