Стачката започна в трите рудника на мините в неделя в 20 часа. 

Протестът е за нова техника, обновяване на средствата за производство, нови багери и за продължаване на структурните промени, съобщи за "Хоризонт" председателят на стачния комитет.
95% от около 800-те миньори, които бяха нощна смяна в "Мини Марица-изток", протестираха ефективно от 20 часа снощи.

Спряно е подаването на въглища за четирите централи: ТЕЦ-овете 2 и 3, Ей И ЕС Гълъбово и "Брикел". Служебните си задължения изпълняват само работещите в паракотелките на рудници "Трояново-1”"и "Трояново-север" предвид ниските температури.

От синдикатите заявиха, че стачката е безсрочна до постигане на споразумение с ръководството по исканията, посочени в стачната декларация. 
Преговори засега обаче не се очертават.
От ръководството на мините са категорични, че няма да остъпят пред искането за допълнително изплащане по 1000 лева на работещите в мините.

Стачката е законна, предприети са предварително всички необходими действия, така че да е в рамките на изискваното от закона, изтъкнаха още от синдикатите. По-рано от ръководството на мините заявиха, че проверяват законността на стачката и ако се докаже, че е незаконна, ще предприемат съответни действия и наказания. В отговор от стачния комитет посочиха, че отправените заплахи и
предупреждения за санкции срещу стачкуващите в мините от страна
на изпълнителния директор на дружеството са недопустими и подготвят сигнал до Главната инспекция по труда.

Миньорите призоваха министър-председателя Бойко Борисов да слезе с тях в рудниците и да прекара там няколко часа, за да разбере при какви условия работят и защо протестират, предаде БГНЕС.
В началото на месеца Борисов каза, че миньорите вземат повече и от вицепремиера Симеон Дянков - "от порядъка на 2300 лева заплата – едни от най-големите заплати. За Нова година им изплатиха 1300 лв. бонуси плюс за храна и какво ли още не".

Към момента никой от потребителите в България или в чужбина не получава по-малко ток заради ефективната стачка на миньорите в „Мини Марица-изток”, каза Иван Йотов, директор на Електроенергийния системен оператор (ЕСО), цитиран от "Фокус".
По думите му спирането на износа на електроенергия зависи от продължителността на протестните действия във въгледобивното предприятие.
Ако стачката продължи достатъчно дълго, това сигурно ще се случи - в рамките най-много до две седмици, каза той. При ситуация на недостиг, първо спира износът на ток, за да се осигури захранването вътре в страната.

Според енергийния министър Трайчо Трайков е вероятно включването на заместващи мощности заради стачката да увеличи цената на електроенергията.
"Стъпките ще са свързани вероятно с активирането на резервни мощности, на първо място - от ТЕЦ-Варна. Електроенергията от там струва 96 лева, а от "Мини Марица-изток-2" струва 63 лева. Трябва да е ясно, че електроенергията, която се получава от тях е по-скъпа. Това е разликата. Режим няма да има, това гарантираме, гарантира го и решението на Арбитражната комисия за минимално необходимите дейности, но електроенергията, която купува НЕК, за да доставя на клиентите си, ще струва по-скъпо", каза министър Трайков, цитиран от БНР.