Пред български журналисти в Брюксел, където е на работно посещение, Кунева каза, че има поводи да се съмнява, предаде БТА.
Отговор чака до 2 седмици.

"Искам да знам как властта гледа на мен, дали съм обект на СРС; ако отговорът бъде отрицателен, това ще означава, че МВР се ангажира с него - че няма заповед за прилагане на СРС", заяви Кунева. По думите й, ако министерството каже нещо друго, ще знае, че има такава заповед.

Абсолютно съм убедена в много стриктното спазване на всякакви морални и законови стандарти, ще искам да знам въз основа на какво (евентуално е предприето подслушване), ще го възприема като политическа атака, посочи Кунева.
"Чувствам се защитена от това, че нещата са толкова публични и знам, че не съм направила никога нищо лошо или за което да бъда укорена. Имам ангажимента към българското общество, че никога няма да пристъпя законови или морални норми, абсолютно наясно съм, че ще продължа по пътя на много тежка политическа борба, но тя е за добро", заяви Кунева.

"Това няма да ме спре да правя това, в което вярвам, нямам какво да крия, допълни тя. Рано или късно всичко излиза наяве, сигурна съм, че един ден това, което се върши в момента, ще излезе, затова е най-добре законът да бъде спазван и да има много добър мотив, когато се употребява с цялата му сила против нормалните правила и неговия смисъл", коментира Кунева.

Според нея е необходимо усъвършенстване закона за СРС, за да могат хората да бъдат сигурни.
Спомням си, че вицепрезидентът Маргарита Попова бе предложила уредба за СРС, в която хората трябваше да бъдат уведомявани по време на приложението на СРС, както и след това, или, както е в Белгия, самият мобилен оператор да уведомява клиента си, когато той прекратява договора, в какъв период и от коя служба комуникацията му е била проверявана, посочи Кунева.
В това отношение България била "див Запад".

Кунева е в Брюксел, където днес и утре участва във форуми в качеството си на председател на борда на директорите на Европейския политически център и на член на Групата на Лисабонския съвет.