Такава точка беше записано в Минското споразумение:

Държим здраво оръжията си в ръце и чувстваме подкрепата на широката международна проукраинска коалиция. На никой вътре в страната няма да позволя да разруши този съюз. Разбира се, че нашият стремеж към мир не е равен на пацифизъм
, каза Порошенко.

Представителят на самопровъзгласилата се ДНР в контактната група Денис Пушилин обвини Петро Порошенко, че пак се опитва да ревизира Минското споразумение. Той му напомни, че има ясно написана пътна карта, комплекс от мерки, където е указано, че особен статут е основополагащ в процеса, т.е. ако няма закон за особен статут, няма какво повече да се преговаря.

По-рано руският външен министър Сергей Лавров призова украинското правителство да изтегли войските си от село Широкино край южния украински град Мариупол и да започне диалог с бунтовниците за конституционното уреждане на Донбас.

В телефонни разговори с украинския си колега Павло Климкин и с германския - Франк-Валтер Щайнмайер, руският първи дипломат посочи, че донецките сепаратисти вече са се изтеглили от селото, разположено на подстъпите към град Мариупол.

Лавров потърси и държавния секретар на САЩ Джон Кери, за да изтъкне, че украинските власти не изпълняват договореностите за пряк диалог с бунтовниците и не допускат техни представители в консултациите за конституционна реформа и по-голяма автономия на Донбас.

Инициативата на руската дипломация идва на фона на зачестилите сблъсъци в Източна Украйна. Само през последните 24 часа при обстрел срещу жилищни райони там загинаха четирима души, сочи Франс прес. Украински медии съобщават за боеве в района на Донецк и тази нощ. Съобщението дойде няколко часа след като сепаратистите обявиха, че като „поредна крачка към мира“ изтеглят артилерията си от линията на съприкосновение.

Длъжни сме да изтеглим бронетехниката и трябва да направим това в присъствието на ОССЕ. Така тя ще се убеди кой е настроен конструктивно да изпълнява договореното в Минск две и кой само имитира дейност и се занимава с машинации, заяви заместник главнокомандващия силите на Луганската народна република Сергей Козлов.

Съгласно подписаните през февруари в Минск договорености, оръжията с калибър над 100 милиметра трябва да бъдат изтеглени от фронтовата линия. Руските агенции съобщават за „активни бойни действия“ в района на Донецк тази сутрин. Часове след като сепаратистите обещаха да изтеглят останалото си тежко въоръжение фронтовата линия, те са обстрелвали района на Авдеевка с гаубици и миномети, твърди украинската агенция УНИАН.