"Остава много работа за вършене по украинската криза, но споразумението в Минск е реален шанс за подобряване на ситуацията", коментира френският президент Франсоа Оланд след продължилата над 16 часа среща в беларуската столица с президентите на Украйна Петро Порошенко, на Русия - Владимир Путин, и германския канцлер Ангела Меркел.

Вижте снимки >>>


Участниците в тристранната Контактна група за украинската криза са подписали документа, предаде ТАСС, цитирана от БТА.
Подписи са положили специалната пратеничка на ОССЕ Хайди Талявини, бившият президент на Украйна Леонид Кучма, посланикът на Русия в Киев Михаил Зурабов и ръководителите на самообявилите се Донецка (ДНР) и Луганска (ЛНР) народна република Александър Захарченко и Игор Плотницки. Длъжностите на Захарченко и Плотницки не са посочени в документа.

Комплексът от мерки съдържа 13 точки:

1. "незабавно и всеобхватно" прекратяване на огъня от нула часа на 15 февруари 2015 г.

2. раздалечаване на тежките въоръжения на равни разстояния с цел създаване в двуседмичен срок на "зона за сигурност" с ширина минимум 50 км (изброени са конкретните видове артилерийски и ракетни установки)

3. създаването на ефективна система за мониторинг от страна на ОССЕ (вкл. с използването на спътникови и радиолокационни средства)

4. започва диалог за начина на провеждене на местни избори в териториите в Донецката и Луганската област с "временен режим на местно самоуправление", като парламентът в Киев трябва до 30 дни да определи кои са тези територии;

5. приемането на закон за помилване и амнистия на всички лица, свързани със събития "в отделни райони на Донецката и Луганската област"

6. освобождаване и размяна на всички "заложници и незаконно задържани лица" по принципа "всички срещу всички".
Размяната на тези лица трябва да приключи до петия ден след раздалечаването на тежките въоръжения.

7. осигуряването на безопасен достъп, доставка, съхраняване и разпределяне на хуманитарните помощи

8. пълно възстановяване на системата за социални и икономически връзки, вкл. изплащане на пенсии, и на системата за данъчно облагане съгласно украинското законодателство.
За тази цел Украйна се ангажира да възстанови управлението на сегмента от банковата си система, засегнат от конфликта, при евентуално използване на международни механизми за банкови преводи

9. възстановяване на пълния контрол върху държавната граница от правителството на Украйна в цялата зона на конфликта, което трябва да започне от първия ден след местните избори и да завърши след всеобхватното политическо уреждане (местни избори в отделни региони на Донецката и Луганската област въз основа на закона за временния режим на местно самоуправление и конституционната реформа) до края на 2015 г., при условие че бъде изпълнена точка 11. и в консултации и съгласуване с представители на отделни райони в Донецката и Луганската област в рамките на Тристранната контактна група.

10. изтегляне на "всички чуждестранни въоръжени формирования, военна техника, а също наемници" от територията на Украйна под наблюдението на ОССЕ, както и разоръжаването на "всички незаконни групи".
Не се посочва срок за изпълнението.

11. до края на тази година трябва да влезе в сила нова конституция на Украйна, съдържаща като ключов елемент децентрализацията, "при отчитане на особеностите на отделни райони в Донецката и Луганската област".
До края на 2015 г. трябва да бъдат приети и закони за "особения статут" на тези райони.

В съответствие със закона, определящ "временния режим на местно управление в отделни райони" в Донбас, тези мерки включват амнистия за участниците в събитията, право на езиково самоопределение, участие на местните власти в назначаването на прокурори и съдии в отделните райони, възможност за централните власти да сключват с местните власти споразумения за икономическото, социалното и културното развитие на регионите.

Държавата се задължава да помага за социалното и икономическото развитие на тези "отделни региони" и трябва да съдейства за "трансграничното сътрудничество" на тези отделни региони с регионите в Русия (тук не се уточнява за какво сътрудничество става дума). Освен това местните власти ще имат право да създават отряди на "народна милиция" с цел поддържане на реда.

12. на основа на закона на Украйна "За временния ред на местно самоуправление в отделни райони на Донецка и Луганска област" въпросите за местните избори ще се обсъждат и съгласуват с представители на райони на Донецка и Луганска област в рамките на Тристранната контактна група.
Изборите ще бъдат проведени при спазване на съответните стандарти на ОССЕ и при мониторинг на Бюрото по демократичните институти и правата на човека към ОССЕ.

13. засилване дейността на Тристранната контактна група, включително създаването на групи по изпълнение на съответните аспекти от Минските споразумения. Те ще отразяват състава на Тристранната контактна група.

АНКЕТА: Ще доведе ли споразумението от Минск до траен мир?