Подписваме документ за политическо партньорство между традиционни български партии, за да сформираме алтернатива на политическото статукво, каза на пресконференция в централата на СДС лидерът на "Обединени земеделци" Петя Ставрева, цитирана от БТА.

Формация ще се яви пред избирателите с името Съюз на демократичните сили. Искаме да внушим ясно на хората, че това е отново онова място на свободата, което беше през 1990 и 1997 г, преди СДС да се превърне в монолитна партия, заяви председателят на Движение "Гергьовден" Любен Дилов-син.
Лидерът на СДС Емил Кабаиванов обясни, че те имат общи идеи, принципи и цели.
Не сме предизборна коалиция, сглобена, за да премине четирипорцентраната бариера, ние сме съюз от искрени партньори и като такива търсим доверието на българските граждани, каза той.

По думите му в листите им ще има компетентни, чисти, нови хора и хора, които имат политически опит, но не са свързани с корупция, провалени управления или политическо лицемерие.
Дилов посочи, че все още се доработва общата им програма, но скоро тя ще бъде представена пред обществеността. Нормално е да има разлики между нас по определени политики, защото не сме монолитен политически субект, обясни той.

На пресконференцията бе коментирано и липсата на решение на ЦИК по искането им за равно представителство на всички партии от Синята коалиция в РИК и СИК.
Любен Дилов посъветва да се следят редовно онлайн излъчванията на заседанията на ЦИК.
"Там става ясно как са се подредили политическите блокове на бъдещия сблъсък, как БСП и ДСБ заедно бранят Иван Костов, така както и БСП не е бранило Димитров на Лайпцигския процес и как преди да е влязло в сила решение на ВАС там се вършат някакви безумни безобразия", образно обясни Дилов.
Според него всичко, което се е говорело по време на протестите - за изчерпания политически модел, за тайни договорки, за незаставане лице в лице, може да се види на живо в заседанията на ЦИК.

Омаловажаването на такава институция, като ВАС означава, че някой има голямо желание да възпрепятства политическото представителство на партиите от демократичния сектор, смята Ставрева.

Преди дни Върховният административен съд отмени решението на ЦИК, с което бе отказано на лидера на СДС Емил Кабаиванов да бъде представляващ Синята коалиция. Според Кабаиванов, представител в Синята коалиция от името на партиите СДС, "Обединени земеделци", "Радикалдемократическа партия в България" и "Българската социалдемократическа партия" трябва да бъде действащият председател на СДС, а не предишният - Мартин Димитров.