Според Кабаиванов, представител в Синята коалиция от името на партиите СДС, "Обединени земеделци", "Радикалдемократическа партия в България" и "Българската социалдемократическа партия" трябва да бъде действащият председател на СДС, а не предишният - Мартин Димитров, предаде БТА.

Четирите партии поискаха от ЦИК и местата в районните и в секционните избирателни комисии да бъдат разпределени поравно между петте партии - учредители на СК. От ЦИК отхвърлиха исканията.

В мотивите си ВАС обаче се позовава на Изборния кодекс. Тричленният състав смята, че трябва да се даде възможност за представителство на всяка от партиите, участващи в коалицията. Съобразно с това промени в представителството на коалиция от партии може да се направи или от представляващите я лица, или от участниците в нея.

В случая подаденото заявление не може да бъде направено от представляващите само заедно коалицията Мартин Димитров и Иван Костов. От материалите по делото става ясно, че първият от тях не е член на никоя от партиите, участващи в коалицията, и неговото представителство е чисто формално. А вторият от представляващите коалицията е председател и представляващ партия, която не е била съгласна с взетото решение за промяна в представителството на коалицията.
Решението на съда е окончателно.

Решението на ВАС показва, че ние сме били прави. Това решение задължава ЦИК да се произнесе по същество по нашата жалба. Това означава, че ние, четирите партии от петте, които навремето създадохме Синята коалиция, ще имаме представители в районните и секционни избирателни комисии по разпределение, което сме предложили, справедливо, поравно от петте партии”,  обяви междувременно на брифинг Кабаиванов.

Той добави, че утре ще внесат при областните управители предложенията за членове на районните избирателни комисии и искането представители на СДС да участват в консултациите за създаване на секционни комисии и след това да има съответната квота. Според Кабаиванов по този начин ще се избегне възможността за подмяна на представителството.
„Това е основното, срещу което протестираме. Справедливото решение на ЦИК е да уважи нашето искане. Сега ЦИК е на ход да покаже дали там има хора, които отсъждат спрямо закона и морала, или има комисия, която защитава политическото статукво”, посочи още Кабаиванов.

По-рано днес лидерът на ДСБ и съпредседател на Синята коалиция Иван Костов заяви пред БНТ, че с НС "Единство" на Надежда Нейнски вече са говорили за изборните листите и вероятно ще се явят на вота в коалиция с още един партньор.
"Вероятно ще имаме още един партньор, но нека всички да бъдат регистрирани", каза той, като отказа да съобщи име, но уточни, че политическата формация има антикомунистически профил.