"Съжалявам, че вместо да звучат нашите алтернативни предложения и критики към ГЕРБ, обществото се занимава с несъществена и изкривена дискусия. Съжалявам, че дадох повод на определени хора да демонстрират лични амбиции и неосъществени схеми от преди Конгреса за сметка на социалистическите ценности. Съжалявам, че думите ми се използват във вреда на БСП. Съжалявам, че някои хора се почувстваха обидени от това, че проявих ирония към собственото си семейство. Като политик съм си направил изводите", казва още Кутев.

Преди три дни от Контролната комисия на БСП му препоръчаха да се извини  "незабавно и недвусмислено" заради думите си в интервю, че "БСП е като СПИН - предава се предимно по наследство и по полов път". Това стана, след като в така наречения "Страшен съд" на партията бяха получени жалби от социалисти срещу изказването на Кутев.

Преди това пък колегите му в парламента Корнелия Нинова и Румен Петков остро разкритикуваха Кутев и настояха той да поднесе своите извинения и дори да се оттегли от поста на медиен секретар на БСП.
Лидерът на левицата Сергей Станишев обаче застана зад него и също определи случващото се като "измислен скандал". Той бе категоричен, че за вицове в партията са наказвали по друго време.

Появиха се коментари, че двата лагера в скандала са поддръжниците на Станишев, какъвто е Антон Кутев, и тези на Георги Първанов - Нинова и Петков.

След изразената позиция на Кутев днес Корнелия Нинова коментира пред Mediapool, че от този момент ще говори по скандала само пред предстоящия пленум на БСП.
“Изразих позиция от името на много социалисти, които ме упълномощиха за това. В последните дни се правят опити да се внуши, че става дума за лични амбиции, за битки на лобита в БСП и за следконгресен реваншизъм. Не споделям това мнение”, каза все пак тя.
Според нея така се измества същността на спора, който е принципен и се отнася до авторитета на БСП, моралния образ на партията и стила й в публичното говорене.