На брифинг говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова заяви, че шестима души, срещу които е повдигнато обвинение по делото „Агромах”, не са се явили за предявяване на обвиненията.

Те са постъпили в "Софиямед" в момента, в който е трябвало да им бъде повдигнато обвинението. Трима от тях са участвали в организирана престъпна група за пране на пари и укриване на данъци. 

Пациентите са постъпили след пътен инцидент, съобщиха от пресцентъра на болничното заведение. Лицата са настанени за лечение в Клиника по хирургия. Също така има запитване за пациент, на когото е направена урологична операция и е изписан от болницата на 23 май.

По време на извършената проверка на територията на лечебното заведение днес на Специализирана прокуратура е предадена цялата изискана документация и информация относно здравословното състояние на лицата и е оказано пълно съдействие.

Пациентите е трябвало да бъдат разпитани, но са изтъкнали като причината влошеното здравословно състояние и на шестимата лица, които са настанени в УМБАЛ „Софиямед“.

Проверка на територията на болничното заведение има за цел да установи дали наистина има рязко влошаване на здравословното им състояние или е налице поредно демонстративно бягане от правосъдие. Разследван е и Методи Бачев, който доби популярност с вулгарната реплика по адрес на премиера Борисов. 

На 25 април тази година прокурори влязоха на проверка и в Агенция "Пътна инфраструктура", за да извършат процесуално-следствени действия. Те изискаха документи по наказателно производство за престъпления по служба и безстопанственост във връзка с изграждането на магистрала "Марица", Лот 1, образувано по сигнал на ОЛАФ.

"Агромах" се оказа забъркана в данъчни измами за над 14 млн. лв. чрез кухи фирми. Дружествата от групата на „Агромах“ и дружествата от групата на „Пътища Пловдив груп“ ползват доставки от дружества, наречени „Буфери“ - „Кей пласт“ и „Кей транс гео“, стана ясно през 2016 г. Чрез тези буферни дружества се осигурява документален поток, регулиращ задълженията за внасяне на ДДС на дружествата от строителните групи. По този начин се намалява дължимия от тях ДДС. От своя страна буферните дружества ползват документален поток от друга група дружества с характеристиката на „липсващи търговци“ – регистрирани на лица с нисък социален статус, с цел функциониране на създадената схема на данъчна измама.

С ползваното данъчно предимство от страна на големите строителни фирми, щетата за фиска за една година и половина е 14 млн. лева избегнат за внасяне ДДС, коментираха още миналата година от прокуратурата.