На находката се натъкнали двама бургазлии – баща и син, гмуркайки се на около двадесет метра от брега, на дълбочина два метра.

Статуята, висока около метър и половина, изобразява седнала възрастна жена и е съвременно изкуство, каза за "Фокус" Димитър Недев, директор на музея.
„Много добра е като пластика и е доста интересна", коментира Недев. Той допълни, че да огледа находката е дошъл и директорът на Института по археология, който с екип работи в бургаския квартал „Сарафово”.
"Статуята е доста тежичка и там с общи усилия по едни кози пътеки решихме да я придвижим първо по море до Райския залив и някъде към 01.00 часа благополучно я прибрахме в музея”, каза Недев.

Според него най-вероятно тя е от 70–80-те години на миналия век и е била крадена, за да украси някоя от созополските вили. Той предположи, че крадците може би са разбрали, че са следени и са се опасявали, че ще бъдат разкрити и вероятно за това са потопили статуята в морето.

По-късно обаче Димитър Недев заяви за БТА, че собственикът на бронзовата статуя е открит. Със съдействието на Националната художествена галерия се е разбрало, че това е съдържателят на созополски арт-комплекс. Статуята и други предмети на изкуството са описани и показани в сайта на комплекса. Бронзовата жена, извадена от морето, е била изложена близо до брега на открито. Предполага се, че последните бури са я отнесли във водите край Созопол. Тя е запазена, с дребни пукнатини и ще бъде върната на собственика й.

През юли 2010 г. в същия залив бе открит потънал ветроход от 18-19 век. Миналия септември пък в залива бяха намерени няколко каменни котви.