Пред журналисти главният прокурор уточни само, че натискът върху прокуратурата не е от всички партии, но отказа да каже повече.

"Главният прокурор няма да каже, че ще изпадне в безсилие пред всички тях. Някои разследвания не са удобни на някои хора, които в момента управляват или преди са управлявали. Главният прокурор не е Господ, но не и човек, който ще вдигне бяло знаме. Никога не съм сам, ако съм сам срещу всички, ще си събера багажа и ще си тръгна", добави Цацаров, цитиран от БНР.

Д.П. винаги ще има, защото механизмът трябва да работи, каза още главният прокурор за скандала, който се задълбочи, след като се появиха данни, че инициалите Д. П. са преправени на цифрата 10. Според друга версия пък е станало обратното. Столичното следствие прави проверка.

"Тефтери ли ви трябват, за да разберете какво е положението? Със или без тефтери, механизмът същият ли е?", така главният прокурор отговори с въпрос на медиите, предаде „Фокус“.

На въпрос защо никой не може да се справи с Д.П., той отговори, че трябва всички да се справят, не можело само прокуратурата да се справи с този тип управление“.

Нека ви го кажа – той (Златанов - б.р.) защо си е записвал? Защото е искал да бъде стриктен, защото не е бил особено паметлив, другите, които не са си записвали, този механизъм не е бил върху тях ли? Виновен е този, който си е водил бележник? Затова ли го съдим - че си е водил бележник? Изпратихме на съд, когото успяхме да задържим. Защото има момент, който е свързан с доказване“, добави Цацаров.

Попитан защо поръчител на някакъв скандал в България никога не може да бъде доведен до съдебна зала, той отвърна, че може би ще дойде и ден, в който това ще се случи.

Главният прокурор подчерта, че Д.П. не е конкретно лице, днес Д.П. бил един, утре щял да бъде друг, а третият ден - някой друг.

"Д.П. винаги ще има, защото механизмът трябва да работи. Според мен все някога ще успеем да пресечем този механизъм. Тези, които си мислят, че аз не разбирам какво става, или се мъча да прикрия това, което става, колкото и циркове да правят с протести, все ми е тая“, добави Сотир Цацаров.

Вчера от "Протестна мрежа" организираха протест пред Съдебната палата и поискаха оставката му.

Преди това главният прокурор заяви, че сценаристите около скандала искат да поставят "в пакет Д. и Б."  По думите му тефтерчетата не са толкова доказателства, колкото символ на определен властови механизъм.

Междувременно самият Филип Златанов отрече в интервю казаното от главния прокурор - че в началото е бил готов да свидетелства срещу авторите на инструкциите в тефтеритее, но за една нощ се отказал. Златанов твърди, че шефът на Столичното следствие му е предложил да стане защитен свидетел, но той отказал, защото не искал да се крие в чужбина, а и нямал какво да каже срещу Бойко Борисов и други хора от властта.

АНКЕТА: Манипулиран ли е тефтерът "Златанов"?