На снимките на няколкодневното котенце се вижда как от телцето му буквално се подават кости и месо.

„Това бебе е само на дни, а вече е опитало жестокостите на човешкия свят. Какъв изрод трябва да си, че да извършиш подобно нещо, като отрязване на лапичките на тази шепа живот. Констатирани са дълбоки прорязани рани с остър предмет. На изрода, извършил, това му желая от сърце весел Великден и нека да му е последен”, пише във Фейсбук жената, намерила обезобразеното животинче.

Малкото котенце вече е излекувано и има човек, който се е наел да се грижи за него.

Вижте снимка >>

През това време потребители в мрежата опитват да издирят този, който го е рязал с нож, за да подадат сигнал в полицията.

От Софийската районна прокуратура съобщиха, че са разпоредили проверка във връзка с изнесена в медиите и социалните мрежи информация за проявено насилие над малкото коте.

Според наличните данни на 27 април потребители на социалната мрежа са станали свидетели на разпространени от неизвестен столичанин снимки на обезобразеното животно, като на същите личали дълбоки прободни рани, нанесени с остър предмет.

След приключването на проверката ще бъде преценено налице ли са достатъчно данни за извършено престъпление от общ характер и за повдигане на обвинение, уточниха от държавното обвинение.

Според поправките в Закона за защита на животните от 2011 г. насилието над животни се наказва с  "лишаване от свобода" от 1 до 3 години и "глоба" от 2000 до 5000 лева. 

По данни на прокуратурата до миналата годината 72-ма българи са осъдени за насилие над животни от инкриминирането му досега.

Осъдените обаче масово предпочитали да се възползват от възможността, която им дава чл. 78А от НК - освобождаване от наказателна отговорност срещу глоба в размер  до 5000 лв. Всеки признат за виновен имал право да се “откупи” само веднъж чрез такава замяна, за да запази съдебното си досие чисто.

Отрязани кучешки лапи


В края на юли 2011 г. варненка  откри кученце-бебе с четири отрязани до ставите лапички.  Лекарски екип оказа необходимата спешна помощ.  Въпреки тежките наранявания и кръвозагубата животинчето преживя два дни, на третия ден обаче състоянието му се влоши и почина.

Година по-рано в Севлиево бяха отрязани и четирите лапи на кучето Мима. Благодарение на фондация за защита на животните от Германия й бяха направени специални протези и кучето бе осиновено. Случаят предизвика протести, които доведоха до инкриминирането на жестокостта към животни.