"Ето как се ремонтира бул. "В. Вазов" – най-амбициозния и мащабен ремонт на Общината през тази година, струващ колосалните 13,5 милиона лева. Оставяме настрана факта, че сега булевардът се ремонтира по стара регулация, която не е съобразила предстоящото строителство на метрото, но за сметка на това щедро включва вече станалото традиционно крайно мърляво изпълнение на тротоарите", заявиха от "Спаси София" в профила си във Фейсбук и публикуваха снимки.

От организацията настойчиво напомниха на Столична община, че в правомощията (и задълженията ѝ) е незабавно да нареди на изпълнителя да преправи некачествените настилки за своя сметка.

Иначе, според тях, това ще ще е поредният пример във вече безкраен списък на ремонти, които се разпадат буквално месеци след тяхното завършване.

Според "Спаси София" това не са обещаните миналата година #‎ВидимиРезултати, а такива, предполагащи незабавни оставки.

"Бихме искали да призовем и всички общински съветници в Столичен общински съвет да обръщат по-сериозно внимание на проблемите с инфраструктурата, да следят за качеството и да изискват корекции и санкции навреме. Тяхната функция не е да гласуват под строй в залата, а да бъдат очите и ушите на софиянци", заявиха още от организацията с нестопанска цел, които преброиха близо 15 саморасли дървета на мястото.

След като снимките бяха разпространени в медиите, дърветата бяха отрязани от Зелени системи. Започна и изрязване на асфалта около дърветата. От фирмата изпълнител обясниха, че процедурата е такава и в последствие асфалтът се изрязва, съобщи bTV.

Гергин Борисов от „Спаси София” обаче заяви, че така оправдават грешката си.

Това не се прави така и ако тези дървета не са включени в проекта, изобщо не трябва да ги има и е трябвало да бъдат заедно с целите им корени отстранени още преди да се положи асфалт”, заяви той.

Проверка на община Подуене потвърди, че става въпрос за липса на координация между изпълнителя и надзора - фирмата е избързала с асфалтополагането.

Кметът на района Ева Митотва коментира, че ще бъде преасфалтирано за сметка на изпълнителя. Според нея казусът е резултат от лоша организация на фирмата и те сами ще понесат финансовия резултат. Кметът допълни, че наказанието е 20% от цената на договора за конкретния участък от 500 м.

Същият случай и във Видин

Миналата година подобен казус имаше и във Видин- новият асфалт по тротоара на улица "Цар Александър II" беше положен също плътно до дърветата.

Тогава управителят на фирмата по озеленяване в града Даниела Димитрова коментира, че това е недопустимо.

"Най-добрият вариант е изобщо да не се допуска такова асфалтиране, защото е възможно прегаряне на кората на дърветата", заяви тя.

Димитрова уточни, че е направена препоръка, след като се асфалтират тротоарите, асфалтът да се изсече около дърветата, за да може те да получават вода.