Това заяви на брифинг председателят на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" инж. Дончо Атанасов.

Най-тежка е ситуацията в Добрич, екипите работят за разчистване на пътищата към Кардам и Дуранкулак, за да може главните направления в региона да бъдат отворени по-бързо.

Обявено е бедствено положение за четири селища на Главинишката община на Силистренска област, тъй като няма достъп до тях, съобщиха от общината. Затворени са пътищата от Силистра за съседните области и междуселски пътища, показва справка от Областното пътно управление в Силистра. От автогарата не са отпътували автобуси. Днес е неучебен ден в седемте общини на областта.

През нощта Междуведомственият щаб не е спирал работа под ръководството на министъра на регионалното развитие Николай Нанков. АПИ е изпълнила най-важната задача - да не се допусне да има бедстващи или пострадали хора при усложнената зимна обстановка, допълниха от агенцията.

По автомагистралите "Хемус", "Тракия", "Марица", "Струма" и "Люлин" няма ограничение в движението на тежкотоварните превозни средства и трафикът се нормализира.

Сутринта е възстановено движението по АМ "Тракия" в участъка между Карнобат и Бургас и по АМ "Хемус" от Шумен до Варна, по които движението през нощта бе ограничено заради силния вятър и нулевата видимост. В момента републиканските пътища се почистват от над 2300 машини.

Необходимо е шофьорите да карат внимателно, със съобразена за зимните условия скорост, да не предприемат резки маневри и да спазват въведените ограничения, напомнят от АПИ. При ниска видимост трябва да се пътува по-бавно, е съветът на "Пътна полиция".

Възстановено е движението по път I-5 Русе - Бяла за МПС до 12 тона, както и през проход "Твърдишки" за МПС до 10 тона. Отворен е път III-2072 Добротич - Вълчи дол за всички МПС.