Това коментира днес пред журналисти вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков, цитиран от БТА. 

В началото на май парламентът одобри промени в Закона за държавния служител, според които държавните служители ще могат да получават допълнителното материално стимулиране до 80% от основните заплати за съответната година. Отпадна и класът за прослужено време.

Дянков каза, че в тези сфери заплащането е изоставало с години и затова там нарастването на доходите ще е най-голямо, но ще има увеличение на заплащането и в почти всички останали публични сфери.
Неотдавна заради ниските заплати протестираха социалните и музейните работници.

Там, където заплатите са по-високи, ще се запазят на нивото, на което са в момента, заяви финансовият министър. Целта е да има сравнително изравняване, не просто защото искаме всички да получават едно и също, а за да има изравняване по дейности, каза той.
Ако си счетоводител, да получаваш еднаква заплата навсякъде, даде пример той.

В момента в МФ, в НАП и в Агенция "Митници" се получава сравнително високо заплащане, но то е несъразмерно по-малко от това, което някои комисии са получавали, тъй като не са били разглеждани от Закона за държавния служител, каза Дянков и добави, че сега вече всички бонуси се регламентират от закона.

В голяма степен средства за увеличение на доходите ще се набавят от преразпределение от други сектори и ако се наложи, ще увеличим и бюджета, но това ще е от следващата година, коментира още финансовият министър.

През миналата година участниците в различните комисии по концесии са получили 16 млн. лв., сега след 1 юли вече не може да се получава допълнително възнаграждение за това, че участваш в подобна комисия, заяви Дянков. Изчисляваме, че ресурс от 60 до 70 млн. лв. ще се спести и преразпредели от подобни допълнителни възнаграждения на служители към агенции и институции, които с времето са били онеправдани.