Това съобщи заместник-окръжният прокурор на Шумен Димитър Димов, цитиран от БГНЕС.
Думите му са по повод вчерашното задържане на шефа на ареста Христо Гичев. Гичев е задържан за 72 часа. Обвинен е в престъпление по служба - грубо е нарушавал реда в ареста и е позволявал на задържаните да провеждат непозволени телефонни разговори по всяко време на денонощието.

По думите на заместник-окръжния прокурор обвиненият от бандата "Килърите" - Петър Стоянов-Сумиста е разполагал с мобилен телефон и дори е провеждал разговори от канцеларията на Гичев.

„Аз се надявам, че шефът на следствения арест не е куриер, не е посредник, и не е част от тези, които са задържани с постоянна мярка, а трябва да бъде държавният орган, който гарантира спокойствието, сигурността и недопускането на подобни действия, които бяха констатирани”, бе коментарът на министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов, цитиран от "Фокус".

По думите му Гичев е бил задържан заради съпричастност към "сценариите за лошо здравословно състояние" на Петър Стоянов.
"Имаше 28 сигнала между първата и втората мярка на Пешо Сумиста, за да може да се демонстрира неговото лошо здравословно състояние. Питайте Петър Василев (шефът на затворите - б.р.) дали е минавал, за да се интересува за Петър Сумиста и дали може да бъде преместен на друго място, да не е в шуменския арест", добави Цветанов.

Директорът на главната дирекция "Изпълнение на наказанията" в Министерството на правосъдието Петър Василев е направил това в края на лятото. Пътувайки от Варна за София, той е минал специално през Шумен, за да се поинтересува какво е здравословното състояние на задържания, каза още министърът. По думите на Цветанов, с посещението си Василев "провокира проблеми със здравословното състояние" на Сумиста.

Други нарушения на Христо Гичев са, че е разрешавал на задържаните да се разхождат свободно из ареста и им е позволявал да не приемат лекарства, които са им били предписани от медици, съобщи БТА.

По време на обиски в кабинета и дома му той доброволно е предал 43 запечатани плика с медикаменти, част от които трябвало да бъдат предадени на Сумиста. Бившият началник на ареста доброволно е предал и документи за автомобил от 1992 г. на името на дъщеря му, за който има съмнения, че е получен срещу услуги, съобщи още магистратът.
Той допълни, че по случая са използвани специални разузнавателни средства и разпечатките от телефонни разговори доказват извършените от Гичев нарушения.

Самият Христо Гичев е заявил, че не разбира в какво е обвинен и няма да дава обяснения.

Последна актуализация в 17 ч.