Д-р Валентин Германов бе признат за виновен в това, че поради немарливост е причинил смъртта на новородения Емилиян Генчев, който починал през октомври 2008 г. около 30 часа след раждането.

Според съдебно-медицинските експертизи 41-годишният лекар се е забавил с операцията на майката Росица Андонова. Жената постъпила в родилното отделение на 28 октомври сутринта. Часове по-късно състоянието й се влошава, а тоновете на бебето отслабват.

„Изтръпнаха ми ръце, крака, стана ми топло, почна да ми се гади, коремът ми стана една голяма топка, не чувствах бебето, а дотогава имах контракции. Виках, крещях от болка, никой не идваше при мене”, разказва Росица, цитирана от bTV.

Когато бебето било извадено не проплакало, но имало сърдечна дейност и било реанимирано. На следващия ден обаче новороденият Емилиян починал. Според аутопсията, причината за смъртта е задушване в утробата на майката. Експертите са категорични, че е на лице закъсняло родово решение.

„Бебето не съм го виждала, никой не ми казваше как е то, казаха ми само че не е проплакало. Мъжът ми и моите родители ми казаха, че е починало, допълва през сълзи Росица Андонова.

Шуменските магистрати уважиха частично гражданския иск на родителите на починалото бебе, които ще получат 24 000 лева кръвнина. Адвокатите на гинеколога обявиха, че ще обжалват наложената от Шуменския окръжен съд присъда.

Самият лекар не се призна за виновен. "Действал съм по всички правила, не е имало забавяне в действията ми. Свършил съм всичко правилно и на време", обяви д-р Германов, цитиран от в. "Труд".

През април т.г. Великотърновската окръжна прокуратура внесе в съда обвинителен акт срещу двама гинеколози и педиатър от болницата в Горна Оряховица за смъртта на новородения Николай, роден със секцио от 39-годишната Стела Добрева от град Дебелец на 1 юли 2009 г.
Завеждащият родилното отделение Димитър Сотиров, гинекологът Стефан Лазаров и педиатърът Катя Гецова са обвинени, че са проявили небрежност и са нарушили правилата, което е довело до смъртта на недоносеното момченце.