Службата на главния прокурор съобщи в неделя, че Гусман е бил информиран за две заповеди в САЩ за ареста му, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Уведомяването е било направено от агенти на международната полиция Интерпол в затвора със строго охраняем режим, в който се намира наркобаронът.

Хоакин Гусман бе заловен
отново в петък, шест месеца, след като избяга от мексикански затвор. Официални лица предупредиха, че процесът по екстрадиция може да отнеме известно време. Адвокатът на Гусман обяви, че защитата вече е подала шест жалби срещу исканията за екстрадиция.

Интервю на Шон Пен с Ел Чапо стана хит

След задържането на Ел Чапо пък стана ясно, че наркобаронът е бил издаден неволно от американския актьор Шон Пен, който се е срещнал с него и е взел интервю. То бе публикувано в списание "Ролинг Стоун". Връзката между Шон Пен и Ел Чапо се осъществила от мексиканската актриса Кейт дел Кастийо. В миналото тя открито изразяваше подкрепата си за наркобарона.

Това интервю стана основна тема в западния печат.

Пред американския актьор, Гусман говори за сътрудничество между мексиканските военни и наркокартела му в щата Синалоа, признава, че е наркобарон и размишлява за етичните аспекти на бизнеса си.

След излизането на интервюто обаче бяха повдигнати въпроси дали е било етично списанието да влиза в контакт с Гусман, който бе издирван за наркотрафик и убийство, дали е трябвало "Ролинг Стоун" да му позволи да одобри статията преди публикуването й, отбелязва в. "Ню Йорк таймс".

Вестникът изрежда критики от американски политици и медийни експерти, но същевременно посочва, че има много случаи на журналисти, вземащи интервюта от хора, които се укриват от властите или са смятани за отблъскващи личности по други причини.

Вестникът припомня, че Осама бин Ладен е давал интервюта през втората половина на 90-те години, след като е обявил джихад срещу САЩ (но преди атентатите от 11 септември), а през 2013 г. бившата баскетболна звезда Денис Родман интервюира севернокорейския диктатор Ким Чен-ун за сп. "Вайс".

"Някои журналисти в Мексико приемат като тежко оскърбление срещата на Шон Пен с Хоакин Гусман", е заглавието на в. "Вашингтон пост". Вестникът обръща внимание на позицията на кореспондента в мексиканската столица в. "Далас морнинг нюз" Алфредо Корчадо, който разказва как в Мексико независимите медии са принуждавани да премълчават насилието, свързано с наркобизнеса, и как не могат да публикуват нищо без одобрението на наркокартелите.

"Когато не задаваш наистина неудобни въпроси и си се съгласил статията ти да бъде одобрена от интервюирания преди публикуването й, това звучи повече като проява на холивудския шоу бизнес. Това не може да се сравнява с жертвата на мнозина мои колеги в Мексико и по света, които са загубили живота си в борба с цензурата", заявява Корчадо, цитиран от "Вашингтон пост".

Шон Пен изразява възхищение от Гусман, определяйки го като Робин Худ на щата Синалоа, който помагал на местните жители, пише в. "Гардиън" и отбелязва, че по статистически данни на мексиканското правителство родната община на Гусман Бадирагуато е една от най-бедните в страната. Шон Пен се опитва и да изтъкне някакви според него добри страни на Гусман.

"В известна степен съм утешен от един аспект от репутацията на Ел Чапо сред ръководителите на наркокартели в Мексико: за разлика от мнозина свои колеги, които безогледно отвличат и убиват, Ел Чапо на първо място е бизнесмен и прибягва до насилие, само когато прецени, че това е от полза за него или бизнеса му", цитира "Гардиън" написаното от Пен от статията му за мексиканския наркобарон.