По схемата са предвидени средства от Оперативна програма „Регионално развитие” (ОПРР). Общият размер на безвъзмездна финансова помощ е 63 млн. лв. Насоките за кандидатстване са публикувани на сайта на министерството, предаде„Фокус”.

„Има огромен интерес към санирането. Радваме се и можем да обявим, че ние стартираме най-изгодната схема с най-високия грант от 50%, който е договорен с ЕК”, заяви Плевнелиев.

Предстои мащабна публична кампания за популяризиране на схемата, за да стане ясно на всички как може да се кандидатства по нея. Освен тези безвъзмездни 50% за саниране, гражданите ще получат и голям бонус, съобщи още министърът.
Подаряваме 100% от разходите на проджект мениджмънт за енергийно обследване на сградите”, уточни той намерението хората да не бъдат товарени с разходи за фирмите консултанти.
Това ще бъде за сметка на бюджета на ОПРР, което се смята за допустим разход по програмата. Така реално ще бъдат предоставени 60-65 на сто от средствата за саниране.

"Разчитаме със строителния сезон на 2012 г. да започне реалното строителство. От следващата пролет хората ще могат да подават документи за кандидатстване", обяви още Росен Плевнелиев.

Фирми за управление на проекти ще помагат на желаещите да санират жилищата си с европейски средства, но според проекта всеки собственик ще внесе 500 лв. гаранция. Те са, за да може държавата да вложи средства в подготовката на проектите, обясни още през май министърът.
Концепцията ще бъде - който пръв е дошъл, отговаря на условията, взима парите, каза още през май Плевнелиев, защото предвидените пари щели да стигнат за ремонт на едва 500 стари сгради.

Към края на януари следващата година ще знаем приблизително колко ще ни струва квадратен метър саниране на панелно жилище, каза на пресконференцията зам.-министър Екатерина Захариева.
Крайната сумата ще е различна за всяка сграда и ще бъде на база на изпълнени видове строителни работи, уточни Росен Плевнелиев, цитиран от БТА.

Вероятно догодина ще знаем и дали ще ползваме данъчни облекчения, след като сме подобрили енергийната ефективност на дома си.
Темата за облагането с данъците върху недвижимите имоти за 2012 г. се обсъжда от правителството и сдружението на общините във връзка с подготовката на бюджета за следващата година, който трябва да е готов до септември, каза министърът.

Последна актуализация в 13.20 ч.