Коментари - Започва саниране на жилищни сгради на половин цена и с бонус | Днес.dir.bg

Започва саниране на жилищни сгради на половин цена и с бонус

Започва схемата за саниране на многофамилни жилищни сгради, която ще се изпълнява в 36 града в страната, обяви на пресконференция министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев.

Обратно в новината

Коментари - Започва саниране на жилищни сгради на половин цена и с бонус | Днес.dir.bg

Коментари

сега ще дерат на живо балъците с нова схема - задължително саниране. Който няма пари - да взема кредит - ипотечен, като не може да плати, сбогом жилище и марш на улицата. Това е. Освен ако не им се отвори парашута на новия грабеж. Зависи от нас.

Вьншна изолация на 90 квм. апартамент в жилищен блок излиза 1,300лв. За какво саниране и за какви 10,000лв говори г-н Пленвенлиев. Когато се говори за такава сума, трябва да се обясни на хората какво по точно включва това саниране.

Санирането включва: 1) Лицензиран експерт оцентел срещу достойно заплащане прави оглед на сградата и издава технически паспорт - цена 600 лв. на домакинство. 2) При липсваща техническа документация на построените и продадени ни от държавата сгради се прави нов план - цена 600 лв. 3) В тригодишен срок изпълнение на мероприятията включващи не само топлоизолация , но и подмяна на ВиК и ел. инсталации, нов асансиор отговарящ на европейските изисквания, противопожарни стълби и ВТОРИ АВТОНОМЕН ИЗТОЧНИК НА ЕНЕРГИЯ КОЙТО Е ЦЕНТРАЛЕН ЗА ЦЯЛАТА СГРАДА !!!!! СУМАТА ОТ 10 ХИЛКИ НЯМА ДА СТИГНЕ ДО НИКЪДЕ -ОСОБЕННО ЗА ВТОРИЯ ИЗТОЧНИК НА ЧИСТА ЕНРГИЯ 3) Поддържаща сградата фирма на която КООПЕРАЦИЯТА ще плаща месечни НАЕМ. 4) Текущ и периодичен контрол - също срещу заплащане СТРОИТЕЛНАТА МАФИЯ ЩЕ ВИ ДЕРЕ ДОКАТО СТЕ ЖИВИ И ОБИТАВАТЕ АПАРТАМЕНТА СИ

и паспорти да си заврат отзад. Нека пробват рекета, пък ще им гледаме сеира.

Ще цитирам един форумец "...Мисля си, че гражданската воина в Бг започва с 9 юнския преврат, развихря се през периода 1923- 25 год и си къкри досега. Но...малка подробност след 89 год. Разделението се променя от червени и сини на бедни и богати. Останалото е манипулация, гавра с паметта и идеалите и на двете страни. Трагедията е за честните хора отляво или отдясно, те са жертви ( огледални) на своите лидери. Лидерите на двата лагера се договарят, съюзяват, вземат парите и влатта - другите могат само да скачат по площадите или да тракат тенджери - което е едно и също. Кражбата няма политически цвят, а българите ги окрадоха. И опростачиха докраи." Това е поредната кражба на новите лидери и техните хранилки!

плевнелиев коиса фирмите които ще санират?в балгаря има 5 фирми които работят по евростандарт 95% плескат мо 5-6 точки на стериопора и готово! ама ефекта не е такав какавто трябва ! плевнелиев престанете да правите глупости само пилеете евросредства!плевнелиев като даваш интервю говори с подробности ,факти инеи вече кои сцдхте контролира? *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Като го гледам този на това вискотехнологично столче лошо ми става. Тя и цялата програма е такава.

Държавата да си оправя нейните имоти, че са под всякаква критика и са най-изостанали в технологично отношение, какво се заиграват с хората.

Супер, значи проект "Голямото лапане" започва, познато още като Трета вълна на ограбване. Първата беше ограбването на държавата и присвояването на външния дълг, втората беше ограбването на спестяванията и хиперинфлацията през 96-97 година, сега започва третата и последна вълна на ограбване на единственото, останало на българина - неговото жилище. Абе много интересно - хем комунистите замислиха пъкления план, хем герберастите го изпълняват. А уж са противници...

Малко аз министърче съм, от строителство не разбирам, ама хич, но през ден си избирам темичка за теферич, днес панелки, утре магистралки и така две годинки утрепах. Хората нали са доверчиви и добрички, та се хващат на глупавите ми игрички. Ха дано не ме усетят, че не знам, та да мога поне мандатче да изкарам тъй без срам.

на половин на четвъртин цена с разни бонуси докато повярваш и се хванеш на въдицата. После разни НАШИ фирми ти одират кожата.

сЪГЛАСНО ЧЛ.19 ОТ ЗАКОНА ЗА ЕНЕРГИЙНА ЕФЕКТИВНОСТ НА САНИРАНЕ ПОДЛЕЖАТ НЕ САМО частните , но и държавните ЖИЛИЩНИ СГРАДИ КОИТО ПОРАДИ ЛИПСА НА СРЕДСТВА СА СЕ ПРЕВЪРНАЛИ В КОПТОРИ. Държавата няма пари за това саниране , и не иска да знае дали хората имат пари. ЗАЩО ЗАКОНА СЕ ПРИЛАГА НЕРАВНОПОСТАВЕНО СПРЯМО ЧАСТНАТА И ДЪРЖАВНАТА СОБСТВЕНОСТ ??? Защото ни управляват пак комунисти които през 1944 година отнеха земята на дядовците ни вкарвайки ги насила в ТКЗС-та, а сега с Закона за етажната собственост отново ни вкарват в ТКЗС което няма средства да изпълни строителните дейности разписани в Закона за енергийна ефективност. Затова ни натрисат назначени от кмета домоуправители които да теглят от наше име кредити които ние ще плащаме. Това са герберските мутирали комунисти.

Санирахме жилището като по учебник. Стени, тавани, подмяна на дограми, климатици, нови врати. За около две години жена ми започна да се опкалва от дихателни проблеми. От тази година пък детето с алергични проблеми. Ходихме на лекар, той беше кратък - "Живеете в опаковка и си дишате собствената прах. Домът трябва "да диша" и нуждата от свеж въздух е ежечасна. Ако не развакумирате жилището, ви чакат по-сериозни проблеми." Сега проветряваме доста често и ефектът от енергоспестяването е смешен.

на вълка му е дебел врътняка - щото си върши сам работата . другото е - като далаверата на фирмите с топломерите, мерят нещо , ама и те не знаят какво мерят ,но парите постоянно текат към сметките им.

В статията се говори за строителни мероприятия които засягат само ПАНЕЛНИТЕ жилища. Това не е истина. В ЧЛ.19 от Закона за енергийна ефективност ясно е разписано, че става навъпрос за ВСИЧКИ жилищни сгради с над 1000 кв. м. резгъната жилищна площ. КЪМ ТЕЗИ СГРАДИ СПАДАТ И БОЛНИЦИ , УЧИЛИЩА , ДЕТСКИ ГРАДИНИ И ОЩЕ МНГО ПРЕВЪРНАЛИ СЕ В КОПТОРИ ДЪРЖАВНИ И ОБЩИНСКИ СГРАДИ. Нека обрулената държава покаже как се прави това саниране на нейните сгради. Да видим как с този бюджет ще го направи пък после и ние ще последваме примера и.

ЗАЩО ДЪРЖАВАТА НЕ СЕ ЗАНИМАВА ДНЕЙНАТА СОБСТВЕНОСТ , А С КМЕТСКИ РЕШЕНИЯ ПРЯКО ВОЛЯТА НИ НАЗНАЧАВА ДОМОУПРАВИТЕЛИ НА ЧАСТНА СОБСТВЕНОСТ ЛИЦА КОИТО СЕ ИЗБИРАТ ОТ ЧАСТНИТЕ СОБСТВЕНИЦИ ЖИВЕЕЩИ ВЪВ ВХОДА. В НАПЪНИТЕ СИ ДА НИ ОДЕРАТ ТЕЗИ СТИГНАХА ТВЪРДЕ ДАЛЕЧ.

Отново повтарят историята от 1944 година. Тогава по насилствен начин отнеха частната земеделска земя и набутаха собствениците в ТКЗС-та Сега нещата не са се променили. Отново с притежаваните от нас фамилни жилища намиращи се в режим на етажна собственост управляващите гербери и офшорката от сейшалските острови "Атака" по насилствен начин ни набутват в тези строителни кооперации в които огромната част от собствениците не са в състояние да извадят десетки хиляди левове за да изпълнят изискващите се от Закона за енергийна ефективност мероприятия. ЦЕЛТА Е ПОВЕЧЕ ОТ ЯСНА. Назначения от кмета Домоуправител ще подписва КРЕДИТИ С БАНКИ от името на останалите членове на това насилствено създадено ТКЗС От нас ще се иска да обслужваме тези кредити и осигуряваме работа на строителната мафия чийто представител е както се оказва това мекере от Атака Пехливанов. СОРИ НО НЯМА ДА Я БЪДЕ. ТОЗИ ПЪТ ЩЕ СЕ ТЕПАМЕ.

Не,бе човече ! Те всички са комунисти!Абсолютно всички !Не вярвам на добрите им намерения!

Мутрите от Герб ни възприемат за абуригени. Къде са ви договорените с ЕС средства в размер на 2,5 млрд. лева по оперативната програма регионално развитие с които щяхте да санирате 720 000 панелки бе Плевнелиев ???? Ами договорените от вас средства по тази програма не са 2,5 милиарда както ти и мутрата Борисов тръбяхте, а САМО 63 милиона евро, от които 13 милиона отиват за рекламна дейност. КАКВО ЩЕ ПРАВЯТ ТЕЗИ 720 000 СОБСТВЕНИЦИ НА ЖИЛИЩА КОИТО ЗАДЪЛЖАВАТЕ ДА ВАДЯТ СТРОИТЕЛЕН ПАСПОРТ НА ПОСТРОЕНИ ОТ ДЪРЖАВАТА СГРАДИ, ДА ПРАВЯТ ПРОЕКТИ , И ЕСТЕСТВЕНО ДА ПЪЛНЯТ ГУШИТЕ НА ЛИЦЕНЗИРАНИТЕ ВИ СТРОИТЕЛНИ ФИРМИ ??? Предлагате кредитче и ипотека която ще бъде разписана от назначения от кмета домоуправител. НИЕ СЪЩО ВИ ПРЕДЛАГАМЕ НЕЩО МНОГО НЕЖЕЛАТЕЛНО ОТ ВАС - ШУТА В ЗАДНИКА И НА КМЕТА И НА НАЗНАЧЕНИЯ ОТ НЕГО ДОМОУПРАВИТЕЛ КОЙТО ЩЕ ЗАЛАГА СОБСТВЕНОСТТА НИ ПРЕД БАНКИТЕ. Заради вашето съществуване сте готови да ни лищите от притежаваната от нас частна собственост. ТОЗИ ПЪТ СБЪРКАХТЕ, АМА МНОГО Я СБЪРКАХТЕ С МАФИОТИТЕ ОТ АТАКА.

СЛЕД КАТО ПРОМЕНИХА ЗАКОНА ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА ЕТАЖНАТА СОБСТВЕНОСТ И С НАЗНАЧЕНИ ОТ КМЕТА ДОМОУПРАВИТЕЛИ РЕШИХА ДА НИ НАБУТАТ В ТЕЗИ ОБРЕЧЕНИ НА ФАЛИТ ТКЗС-та, КОИТО ЩЕ ТРЯБВА ДА ИЗПЪЛНЯВАТ ТЕЗИ СКЪПОСТРУВАЩИ ЗА ВСЯКО ДОМАКИНСТВО МЕРОПРИЯТИЯ !!!! ТКЗС-та са обречени на фалит още със самото им създаване. Огромнта част от хората не могат да извадят тези 10 хиляди лева за да осигурят работа на строителната мафия която вкара този протекциониски закон. ОБЩО ЗА САНИРАНЕ НА СГРАДНИЯ ФОНД В БЪЛГАРИЯ СА НУЖНИ НАД 4 МИЛИАРДА ЕВРО , А "ЕС" ОТПУСКА СМЕШНИТЕ 63 МИЛИОНА ЕВРО !!!!!!!!!!!!!!! Нима този факт не се знае от вносителя на ЗУЕС строителния предприемач и депутат от АТАКА - Пехливанов ???? РАЗБИРА СЕ, ЧЕ СЕ ЗНАЕ. Важно е тези ТКЗС-та да бъдат набутани с ИПОТЕЧНИ кредити и близо 4 милиона българи да бъдат лишени от онова за което са се борили цял живот - ЖИЛИЩЕТО СИ !!!!!!

Ненаситната комуноидна сган не иска да мре в калта, иска да завлече колкото се може повече и на всяка цена!!! Не слушайте брътвежите на плагените клакьори - единствен риск и то за бюджета, в това начинание е "Подаряваме 100% от разходите на проджект мениджмънт за енергийно обследване на сградите. Кой и на каква цена ще го прави? Това трябва да се следи, а всичко останало е супер! И ако слушате малоумниците, на които се плаща да ви обливат с плювки, накрая, като разберете, че това е чиста далавера, ще се окаже, че парите са свършили. И някои от тук плюващите ще са се възползвали, защото за да се продадат на комуноидите за жълти стотинки, не ще да са от най-богатите...

като си сметна колко пари ще дам за материали, които не са бг, а румънско или гръцко производство, понеже там са заводите на западните фирмици , а и колко ще дам за труда на работниците - излиза 40% от сумата, която трябва да дам по тая програма , която пък е уж 50% от цялата - излиза че с 20% от парите ,които ще приберат изграните фирми на отговорните другари , може да се свърши същата работа - изолацията, дограми , тръби за водата. тук там покрива .

Парите няма да ги даваш ти а ТКЗС-то, което в ЗУЕС се нарича сдружение или общо събрание. Ти ще привеждаш парите по откритата банкова сметка на назначения от кмета на общината домоуправител, а той от твое име ще се разпорежда със собствеността ти теглейки кредити и ипотекирайки я. Това не е филм на ужаса , а последните поправки в закона за етажната собственост внесени от депутата от Атака , който между другото е и строителен предприемач лобиращ за тази строителна мафия.

Работих в строителна фирма последните 8 години като строителен техник.Искам да ви кажа,скъпи приятели,че се строи некачествено поради икономииот страна на фирмите.И не само това-строителните работници са без необходимата квалификация и нужното съзнание.Сами си направете извода на какво ниво и т.н ново строителство.Панелките определено са за предпочитане-мое мнение!

а и нее нужно да работиш в строителна фирма, достатъчно е да погледнеш през прозореца как строят отсреща, колко желязо , каква дебелина слагат - май колкото да закрепи бетона , при какви температури отливат колоните и плочите, и ще се хванеш за главата като видиш колко малоумници се настаняват да живеят вътре . а след 2 зими започва да пада и да се рони не само мазилката, а и цели тераси падат тук там.

проектът за саниране на старите олющени сгради е толкова неясен, защото в действителност НИКОЙ НЯМА И НАМЕРЕНИЕ да го осъществи... каква е тази ефективност да пресмяташ с 4 аритметични действия повече от 1 година колко ще струва санирането на 1 апартамент, на цял блок и на останалите нелицеприятни сгради...я идете на Сан Стефано пред ЦБТ, да!!, вдигнете си погледа и вижте пейзажа...на тези едва няколко десетки кв.метра ли ще пресмятат санирането, че и отделни фирми щели да наемат....Такава излагация и непрофесинализъм едва ли съществува и в бедна африканска страна...но ние си и знаем че просто няма да стане....а парите ще отидат по предназначение в джобовете на съответните хора...:-))))

Колко са 50% като стойност? Защо яма информация за стойност на кв.м., за да се сравни за кого е ползата?

СПОРЕД ПЛЕВНЕЛИЕВ ЗА 720 000 ПАНЕЛКИ ЩЕ СА НЕОБХОДИМИ 4 МИЛИАРДА ЕВРО !!! Самият той заявява, че дсяко домакинство живеещо в режим на етажна собственост което отговаря на изискванията на чл.19 от Закона за енергийна ефективност трябва да извади от 10 - 15 хиляди лева за да извърши тези строителни дейности които включват не само саниране , но и ВиК дейности подмяна на асансиори, покриви и най важното ВТОРИ АВТОНОМЕН ИЗТОЧНИК НА ЕНЕРГИЯ. За да се спасите от тази строителна мафия единственото нещо което трябва да направите е да не допускате назначаването на домоуправител който ще ви загроби с кредити.

Ама какво цитираш Пленелиев, той горкия ама нищичко не отбира от тия работи, само чете разни готови писания, нали е от друга планета.

защо не сатирате топлофикация и не си махнете вертикалните щтрангове и не направите хоризолнтални и не се подпишат договори със всеки абонат който иска парно тавя за мене е сянеряне е енургиийна ефективност стига рекет към панелните жилища на ви панелите и трабанта си го заврете в е... съюз

А какво правят тези, които сами са санирали и топлоизолирали жилището си - защо на тези същите не се опрощава никаква част от данък сгради, даже няма конкретни решения по този въпрос???? Там, където живея никой на никого не вярва, всеки се спасява сам. Това е действителността. Но смятам, че изолирайки се и санирайки се все по-малко ще пълня в бъдеще джобовете на ЧЕЗ и топлофикация!!!

БЕЗ СТРОИТЕЛНО РАЗРЕШЕНИЕ НЯМАШ ПРАВО ДА ПРАВИШ КАКВИТО И ДА Е ИЗМЕНЕНИЯ НА ИМОТА СИ КОЙТО Е В РЕЖИМ НА ЕТАЖНА СОБСТВЕНОСТ. Ако си санирала апартамента не само , че ще ти праснат глоба , но и ще те накарат за възтановиш първоначалното положение на сградата.

kgb777kgb

Въобще не се "юркай" на всякакви тъпотии ! Правите едно общо събрание и вземате решение , че всеки може да ки прави топлоизолация самостоятелно и като дойдат ПОСЛЕ / след вземането на решението/ да те питат , им посочваш вратата и да го духат !!!

На циганите ще им строят къщи без пари, а на нас българите,понеже сме по умни, ще ни санират жилищата и ние ще си платим. Е няма такава простотия!!!

kgb777kgb

Има и ще продължава докато си траеш ! Няма да гласувам за кмет , докато не забранят циганските каруци в София ПРЕДИ изборите ! Който ги забрани за него ще гласувам !!! Подкрепете тази инициатива и лека полека и с други такива ще се освободим от циганския товар !!! Ако ги няма тия крадливи и престъпни мангали , пенсиите ще започват от 350 лв. , а минималната работна заплата ще е 500 лв. ! Ако ви харесва търпете ги !!!

Новинате е добра. при ниската степен на цооперативност на ъгарина ще има проблеми със съгласието за общи действия. Искам обаче отговор на въпроса "ЩЕ СЕ ПОЗВОЛИ ЛИ ДА СЕ ПРЕРАБОТЯТ СГРАДНИТЕ ИНСТАЛАЦИ НА ПАРНОТО ОТ ВЕРТИКАЛЕН В ХОРИЗОНТАЛЕ ТИП С ИНДИВИДУАЛНО ТЪРГОВСКИ ТОПЛОМЕРИ НА ВСЕКИ АПАРТМЕНТ.??? Ако това се направи, това правителство ще е най-разумното и отговорно, през последните 25 години.

Напълнбо съм съгласен с теб, но така тези рекетьорчета които са покровителствени от партии и правителства защото им пълнят касичките ще трябва да фалират, което надали ще го позволят. Единствено хората трябва да поискат промяна на закона от тези които работят за тях - депутатите!

Сега вече сичко е убркано. 63 000 000 лева 500 сгради=ами то му идва по 126 000 лева на зграда.Ако се земе предвид че това ще баде само 50% од цената,излиза е санирането на един блок ще струва 252 000 лева.Г.дин Плевнелиев за тези пари нов блок ще построите.Почвам да се сагласявам че некои здраво ще гушка тлсти пачки со парички.

Ще ми построиш ли блок за 250 000? Та това са 2 апартамента бе идиот!

Главчо, Според теб колко пари трябват за да се санира апартамент? Изолация: 3000 лв Дограма: 3-4000 лв Покрив сграда.. не знам си колко иде доде.. 8 бона на ап, по 24 ап средно в панелка. ти ти 200 К по 50 ап в ЕПК - 400 К Аре у лево празноглавци непрокопсали!

За санирането на блок трябват толкова пари колкото ви напище в строителния паспорт на сградата експерта от партията Герб. В случая не става въпрос само за саниране, но и заподмяна на ВиК, асансиори струващи стотици хиляди левове, автономен втори енергоизточник чиято цена е в същия порядък , противопожарни стълби покриви и още много мероприятия за които дори и не предполагате, но са разписани в ЗЕЕ. бъди жив и сдрав и не толкова глупав

E за ко ми е туй саниране по добре нова сграда на изцяло нов терен?! После се местим там и събаряме старото!

Много умно, но ти ще можеш ли даси купиш нов апартамент ?

Може ли ад ми кажи някойу кои са тези 36 града, за да знам попадам ли в тях ?

всички "плювачи" и "разбирачи": Не пишете глупости!Като не искате да си санирате жилищата, не го правете. Живейте си в мизерията, в която сте свикнали през последните 70г. Насила никой не може да ви помогне.

След като прочетох коментарите искам да дам предложение:има много неизвестни и неясноти за обикновенните граждани по този въпрос/за това са и толкоз разнопосочни мненията/.Та това е държавна политика-защо вместо многото глупави и нестйностни неща по националния канал БНТ1 не се започне предаване, което да запознае всички български граждани с подробностите на този толкова съществен въпрос.Не ми се иска да вярвам,че умишлено/с цел ползуването на европийските средства от определен кръг хора/не се дава гласност на темата.

Не ти се иска да вярваш, но вЕрвай положението е такова.Пълно информационно затъмнение.Дори служители в МРРБ не знаят за какво става дума.Информация за тази програма се опитвам да изкопая от четири години и - нищо.Удрям на камък.Парите ще се УСВОЯТ, като много други средства по много други програми.

Не ти се иска iki, но е точно така :) уви същоата история като проектите за Енергийната ефективност дето бяха 2008, ама тогава им излезнаха криви сметките на банките.

ВСИЧКО Е ПОВЕЧЕ ОТ ЯСНО. Първо създавате ТКЗС и влизате с частната си собственост в него. Ако не изберете управител на това ТКЗС - кмета ще ви го натресе. Важното е да сте в това обречено на фалит ТКЗС. После се обаждате на експерта който срещу добро заплащане прави оглд на сградата и издава строителен паспорт с разписани в нея за стотици хиляди левове строителни дейности. После се обръщате към лицензираните фирми на нашите дрегари от герб. Те ви режат главите с цените и попадате в капана на банката кредиторкоято е осигурявала средствата. Кредита се тегли от назначения от Кмета домоуправител , а плащате вие като представители на тази кооперация. ЦЕЛТА Е ДА ВИ БЪДАТ ВЗЕТИ ЖИЛИЩАТА.

В голяма част от случаите не става въпрос за "искане", а за "можене". Защо никой не седне да обясни на хората, че тази 50 % част, която те трябва да поемат от санирането, ще струва около 5000-7000 лв. на апартамент. Нали си даваш сметка, че в тези многофамилни блокове живеят и възрастни хора, а и не само, които не могат ей така да извадят тези пари и да ги дадат за саниране. След като ги нямат, трябва да ги вземат от банките... И тук се влиза в един много порочен кръг.

Да ти облепят къща със стиропор , за да се задушиш в нея. После и пластмасови прозорци ще ти сложат за пълен комфорт. И ще живееш като във вакуум,и ще мухлясаш. Мерси, не искам.

..мисля, че е най-добре да ти обвият главата в мокра кърпа и да ти дадат лекарствата!

Анче, явно още нищо не си разбрала милинка от така нареченото саниране или ти звучи доста екзотично , а?

Супер-неадекватна си булка! Все едно слушам изкукалите пенсионери в трамвая

Ако не са били пенсионерите, тебе нямало да те има на белия свят. Илш твоите пенсионери в къщи са от по-равните...Пази боже сляро да прогледа.

Нека първо министър Плевнелиев изясни , дали става дума за саниране или топлоизолиране.После да изясни въпроса за разходите на проекта- проекта за усвояване на средствата или проекта за изпълнение.След това да обясни как се отпускат парите по тази праграма, за която се говори от четири години, но никой още не взел една стотинка.И след това да ви обясни, как по негови изчисления топлоизолирането ще ви струва двайсетина лева и , че толкова ще ви дадат, нищо че реално се плаща 38-40 лв./кв.м . Най-накрая спокойно може да седне, да се усмихне и да каже , че парите ще се видят на кукуво лято ... или друг път.

...Не бе, става дума нито за саниране, нито за топлоизолиране , ами за ипотекиране.

ми като съм безработен как ще плащам тази ипотека?Не смяташ ли ,че просто ни присвояват жилищата? Аз наистина няма от каде да плащам,нито да взема на заем,нито някой да тегли та да ми заеме. Казвам ти всичко това съвсем човешки,надявам се да не си от тези дето плюват и не вярват на всички в моето полужение!По-лошото е ,че съм и с тежко заболяване което не ми позволява да работя а и не мога да се пенсионирам. Заболяването ми е тежка форма на вертижно заболяване/липса на равновесие/ .Извинявай,че споделих това с теб макар и непознат за тебе.Просто ми е тежко ,че ще ми вземат жилището,всъщност ще ми го откраднат и то съвсем законно!

Корупционната схема е следната: Дават ти безвъзмездно 10 хиляди лева, но и ти се задължаваш да дадеш 10 хиляди, които ще вземеш с ипотечен кредит, ако ги нямаш. 20 хиляди лева отиват в немски фирми, което ще е задължително по договора. От тези 20 хиляди немците наемат български фирми за 5 хиляди за да изпълнят работата. Равносметката е: Вместо 5 хиляди лева ти си дал 10 хиляди и ти е натресен ипотечен кредит, който ако не плащаш банката ще ти вземе жилището. А банката ще си вдига лихвите, както тя си знае. 15 хиляди гушват немските мафиоти, които платиха на ББ за да вкара тази корупционна схема у нас. Същата схема я пробваха и при предишните правителства, но тогава немските корумпета бяха наритани.

Братя българи! Нека се обявим против САНИРАНЕТО като цяло! Това е още един начин ненаситните капиталистически орди да грабят от вас. Дори безплатно да ви го дават капиталистите, не се връзвайте! Те са в съдружие с Бойко Борисов и от 30 години насам тръбят в западния свят колко хубаво е да живееш като бял човек, да пестиш енергия и да не ти се рони тавана и стените по главата. НО вие не се лъжете! Санирането, както тока, топлата вода и сапуна са вредни за вас и следва да бъдат презирани и заклеймявани на срещите на клуба "Квартален многознайко". Напред, другари!

Прав си, другарю! Едно и също е! С моята заплата мога да си купя 500 сапуна този месец. А ако санирам, една година трябва да стоя без да ям, без да ползвам топла вода, без да се мия със сапун. Само дишане и мигане! Другото е с пари.

Ако може по-подробно някой да изясни за какво става дума.Преди годинки се прие закон - санираш жилището , обследваш за енергиина ефективност , получаваш тапия и 3 години не плащаш данък .Тъй добре ама за да спестя за 3 години по 120 лева трябва де се набутам 10 000 е зачий ми ?

е, какво предлагате - да не плащате данък завинаги а? не стига че половината ремонт на ВАШАТА къща го плаща някой друг? то бива наглоста ама...

... нямаш представа колко не си в час.

Заспооооооо по сегашните наредби си плащам всичко а след тува държавата връща (като си удържа данъците естествено)

Както винаги - поредните еврофоерверки - ще-ще-ще-ще и пак ще. Измислени цени, умножени по три. Обследване - това си е жив рушвет. Има двайсетина модела панелки, проектите са едни и същи. И накрая какво като се санира една на всеки хиляда панелки?

Това изказване е на нивото на разговорите на опашка пред бакалия м/у кварталните клюкарки. Но това е и нивото на Плевнелиев. Така ще бъде докъто с тези неща се занимават абсолютни неграмоници и кариеристи.

да бе трябва на някой от форумните експети да поверим работата. Всички сте големи спецове по всичко...

По закон трябва държава, община и Института за опазване на п.ц на к-рата да санират и се грижат за фасадите, не собствениците. Защото по друг закон нямат право да пипнат ни милиметър от фасадата на такава сграда. А де, тупик! За идиоти в идиотска страна.

"Подаряваме 100% от разходите на проджект мениджмънт за енергийно обследване на сградите, уточни той намерението хората да не бъдат товарени с разходи за фирмите консултанти" ТОВА Е СИРЕНЦЕТО В КАПАНА.ЗА ТОЛКОВА ПРОСТИ ЛИ НИ ВЗИМА Г-Н ПЛЕВЕНЛИЕВ.ТА НА НАС НЕ НИ ДОСТИГА "РАЗЛИКАТА"В ЦЕНАТА НА "САНИРАНЕТО"- ТАЗИ"РАЗЛИКА" КОЯТО РЕАЛНО СЕ РАВНЯВА НА 2 ПЪТИ ИСТИНСКИТЕ РАЗХОДИ.

щото сте толкоз умни къщити ще ви паднат скоро на главите! тарикат до тариката мила моя майно... :-)

Комунягите дето с откраднати пари си построиха хотели сега с европари ще си ги отремонтират.Браво другари евала.

Няма смисъл, разберете ! На Запад вече не влагат никакви средства в панелките и ги събарят,това със санирането при тях беше преди 20 години когато наистина можеха да се санират. Неподържана панелка отвсякъде протекла и напукана не може да я спасиш като и сложиш топлоизолация(защото под саниране се има предвид топлоизолация най-вече)В резултат на нискокачественото изпълнение и евтините материали сградата отново ще е в същото състояние малко след санирането.От цялата работа ще намажат "консултантските фирми" и в крайна сметка санирането протича по един и същ начин при тези еднотипни панелки(които са едни и същи цяла Източна Европа). Този механизъм няма да сработи у нас.Та ние в нашия блок не можем да се организираме да съберем по 50лв за крайно неотложните ремонти, кой ще даде няколко хилядарки за саниране! Хора,махайте се от тези соц.архитектурни изчадия докато можете, после ще е късно защото в един момент ще станат непродаваеми и дори необитаеми.

то на запад и колите си сменяват на 5г . а за тукашното ново строителсво не ми го хвали. почти 15г съм в тоя бизнес и имам представа как се строи . 95%от панелките , построени по време на соца са в пъти по здрави и устойчиви от 95% от новите блокчета с скосени покриви. причините - всичко ,за което се сетиш .

Абе Плевнелиев, що не си гледате магистралите, ами сте отворили гърла за още?? Това саниране вече е отречено на запад, вие като нЕкои привърженици на АЕЦа копате още с поглед към чуждия джоб и живот...

На запад може и да е, но тук не можем да си позвлим разрушаването на сградите и вдигане на нови. В бившия източен блок се санира и градовете не изглеждат като кокошарници.

В бившия източен блок и по-конкретно ГДР вече ги събарят.Топлоизолираха ги преди 20 години.

Кажи и "Б", де!.. Представи средното месечно заплащане на труда в тия държави от източния блок. Да видим кой какво може да си позволи.

..как не те беше срам да го напишеш това, а? Това са пари от ЕС и ще помогнат за цели 500 сгради с поне 5000 семейства! Едно мърморене няма да ти помогне да се чувстваш значим!

Дамян

Ще помогнат на 500 хотела,не на сгради,май четеш между редовете.

Не будалкайте хората. Нито от термодинамична гледна точка, нито от гледна точка на влага това начинание не е издържано...Вие носите още робския срам по челото.

Процедурата по стар Българо Руски обичай е толкова улеснена, че ти идва да се откажеш. Да са им честити новите комисионни на фирмите за обследване и саниране.

ами нормално е да трябва да се размърдт мозъчетата на хората. няма някой да дойда и свърши работата вместо нас...

МАЩАБНА??? за 500 ?? ХА-ХА. чак ме е срам да го чета.

То е лесно като си богат (от къде не е ясно) да рекламираш колко хубаво е да си купуваш всичко което ти е необходимо.

Хм само 500 сгради, защо вдигате толкова шум, хората нямат пари, а от провинцията кой ще тръгне в София да кандидатства. Ние от 5 години се опитваме да съберем пари за покрив и не можем. По 10 лв. на месец им се вижда мното, съберем по 50 лв от семейство и започват да си ги искат.

Хората,които имат къщи на село не са ли граждани на тази страна.Те нямат ли нужда от саниране?Досега за тяхните домове имало ли е програма ?

Гражданите по селата само това мислят в момента. Как да си санират къщата. Щото всичката друга им е наред.

Там е лесно, замазваш си я с малко кал и слама и плетарката е "санирана" .

Оппа,нова корупционна схема,някой ще се нагуши.

нЕкой клати феса...

Мащабна кампания за популяризирането на начинанието?! Звучи като идея всички заплати да се повишат с 30-40 %. Това е като да рекламираш скъп парфюм на просещ на улицата. С кои пари да стане това?! Храни - нагоре, горива - нагоре, парно - нагоре, ток - нагоре, вода - нагоре... Само заплатата една и съща от 4 години. С тази разлика, че вече имаме един безработен в семейството, който до преди година поне кърпеше дупки в семейния бюджет. Мерси за кампанията! Добра идея! Пробвайте я някъде другаде. Където не оставят 70% от доходите си само за прехрана.

Като всичко ви е толкова нагоре, продавате жилището и живеете под наем. Намите са надолу от много време и при това свръх предлагане ще са надолу още дълги години. Както ако не си поддържате колата ще ви я спрат от движение, така и ако не си поддържате блока трябва да му вземат разрешението за ползване.

и да ми спрат колата , и да ми вземат т.н. разрешително на блока - пак ще си карам колата, пак ще си живея в блока. на теб като ти опре ножа в кокала , ще те видим колко си икономист

Абе, мухльо, как така се продава домът в който живееш?! Това да не ти е като да си купиш сладолед. Егати фашизираното изказване дето направи. От "ония" си нали, българофобите, които сън не спите в мислене как да направите българина роб на западняците, затънал в дългове към банки и живеещ под наем. Сега остава да кажеш, че симпатизираш силно на Отворено общество и споделяш идеите българите да бъдат стопени до 3 милиона. Продавай и живей под наем. Не ми пиши на български, че ме обиждаш! Как се навъдихте такива в тая държава, кой ви пусна?!

Много си умен , икономиста...За теб чуждия труд и живот не значат много.

Е то и качеството ще съответства на цената.Не знам дали останаха хора които вярват че има такова изречение хубаво и евтино.Безплатен обяд няма безплатно е само сиренцето в капана за мишки.

Коментари - Започва саниране на жилищни сгради на половин цена и с бонус | Днес.dir.bg

Започва саниране на жилищни сгради на половин цена и с бонус

Започва схемата за саниране на многофамилни жилищни сгради, която ще се изпълнява в 36 града в страната, обяви на пресконференция министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев.

Обратно в новината

Коментари - Започва саниране на жилищни сгради на половин цена и с бонус | Днес.dir.bg

Коментари

сега ще дерат на живо балъците с нова схема - задължително саниране. Който няма пари - да взема кредит - ипотечен, като не може да плати, сбогом жилище и марш на улицата. Това е. Освен ако не им се отвори парашута на новия грабеж. Зависи от нас.

Вьншна изолация на 90 квм. апартамент в жилищен блок излиза 1,300лв. За какво саниране и за какви 10,000лв говори г-н Пленвенлиев. Когато се говори за такава сума, трябва да се обясни на хората какво по точно включва това саниране.

Санирането включва: 1) Лицензиран експерт оцентел срещу достойно заплащане прави оглед на сградата и издава технически паспорт - цена 600 лв. на домакинство. 2) При липсваща техническа документация на построените и продадени ни от държавата сгради се прави нов план - цена 600 лв. 3) В тригодишен срок изпълнение на мероприятията включващи не само топлоизолация , но и подмяна на ВиК и ел. инсталации, нов асансиор отговарящ на европейските изисквания, противопожарни стълби и ВТОРИ АВТОНОМЕН ИЗТОЧНИК НА ЕНЕРГИЯ КОЙТО Е ЦЕНТРАЛЕН ЗА ЦЯЛАТА СГРАДА !!!!! СУМАТА ОТ 10 ХИЛКИ НЯМА ДА СТИГНЕ ДО НИКЪДЕ -ОСОБЕННО ЗА ВТОРИЯ ИЗТОЧНИК НА ЧИСТА ЕНРГИЯ 3) Поддържаща сградата фирма на която КООПЕРАЦИЯТА ще плаща месечни НАЕМ. 4) Текущ и периодичен контрол - също срещу заплащане СТРОИТЕЛНАТА МАФИЯ ЩЕ ВИ ДЕРЕ ДОКАТО СТЕ ЖИВИ И ОБИТАВАТЕ АПАРТАМЕНТА СИ

и паспорти да си заврат отзад. Нека пробват рекета, пък ще им гледаме сеира.

Ще цитирам един форумец "...Мисля си, че гражданската воина в Бг започва с 9 юнския преврат, развихря се през периода 1923- 25 год и си къкри досега. Но...малка подробност след 89 год. Разделението се променя от червени и сини на бедни и богати. Останалото е манипулация, гавра с паметта и идеалите и на двете страни. Трагедията е за честните хора отляво или отдясно, те са жертви ( огледални) на своите лидери. Лидерите на двата лагера се договарят, съюзяват, вземат парите и влатта - другите могат само да скачат по площадите или да тракат тенджери - което е едно и също. Кражбата няма политически цвят, а българите ги окрадоха. И опростачиха докраи." Това е поредната кражба на новите лидери и техните хранилки!

плевнелиев коиса фирмите които ще санират?в балгаря има 5 фирми които работят по евростандарт 95% плескат мо 5-6 точки на стериопора и готово! ама ефекта не е такав какавто трябва ! плевнелиев престанете да правите глупости само пилеете евросредства!плевнелиев като даваш интервю говори с подробности ,факти инеи вече кои сцдхте контролира? *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Като го гледам този на това вискотехнологично столче лошо ми става. Тя и цялата програма е такава.

Държавата да си оправя нейните имоти, че са под всякаква критика и са най-изостанали в технологично отношение, какво се заиграват с хората.

Супер, значи проект "Голямото лапане" започва, познато още като Трета вълна на ограбване. Първата беше ограбването на държавата и присвояването на външния дълг, втората беше ограбването на спестяванията и хиперинфлацията през 96-97 година, сега започва третата и последна вълна на ограбване на единственото, останало на българина - неговото жилище. Абе много интересно - хем комунистите замислиха пъкления план, хем герберастите го изпълняват. А уж са противници...

Малко аз министърче съм, от строителство не разбирам, ама хич, но през ден си избирам темичка за теферич, днес панелки, утре магистралки и така две годинки утрепах. Хората нали са доверчиви и добрички, та се хващат на глупавите ми игрички. Ха дано не ме усетят, че не знам, та да мога поне мандатче да изкарам тъй без срам.

на половин на четвъртин цена с разни бонуси докато повярваш и се хванеш на въдицата. После разни НАШИ фирми ти одират кожата.

сЪГЛАСНО ЧЛ.19 ОТ ЗАКОНА ЗА ЕНЕРГИЙНА ЕФЕКТИВНОСТ НА САНИРАНЕ ПОДЛЕЖАТ НЕ САМО частните , но и държавните ЖИЛИЩНИ СГРАДИ КОИТО ПОРАДИ ЛИПСА НА СРЕДСТВА СА СЕ ПРЕВЪРНАЛИ В КОПТОРИ. Държавата няма пари за това саниране , и не иска да знае дали хората имат пари. ЗАЩО ЗАКОНА СЕ ПРИЛАГА НЕРАВНОПОСТАВЕНО СПРЯМО ЧАСТНАТА И ДЪРЖАВНАТА СОБСТВЕНОСТ ??? Защото ни управляват пак комунисти които през 1944 година отнеха земята на дядовците ни вкарвайки ги насила в ТКЗС-та, а сега с Закона за етажната собственост отново ни вкарват в ТКЗС което няма средства да изпълни строителните дейности разписани в Закона за енергийна ефективност. Затова ни натрисат назначени от кмета домоуправители които да теглят от наше име кредити които ние ще плащаме. Това са герберските мутирали комунисти.

Санирахме жилището като по учебник. Стени, тавани, подмяна на дограми, климатици, нови врати. За около две години жена ми започна да се опкалва от дихателни проблеми. От тази година пък детето с алергични проблеми. Ходихме на лекар, той беше кратък - "Живеете в опаковка и си дишате собствената прах. Домът трябва "да диша" и нуждата от свеж въздух е ежечасна. Ако не развакумирате жилището, ви чакат по-сериозни проблеми." Сега проветряваме доста често и ефектът от енергоспестяването е смешен.

на вълка му е дебел врътняка - щото си върши сам работата . другото е - като далаверата на фирмите с топломерите, мерят нещо , ама и те не знаят какво мерят ,но парите постоянно текат към сметките им.

В статията се говори за строителни мероприятия които засягат само ПАНЕЛНИТЕ жилища. Това не е истина. В ЧЛ.19 от Закона за енергийна ефективност ясно е разписано, че става навъпрос за ВСИЧКИ жилищни сгради с над 1000 кв. м. резгъната жилищна площ. КЪМ ТЕЗИ СГРАДИ СПАДАТ И БОЛНИЦИ , УЧИЛИЩА , ДЕТСКИ ГРАДИНИ И ОЩЕ МНГО ПРЕВЪРНАЛИ СЕ В КОПТОРИ ДЪРЖАВНИ И ОБЩИНСКИ СГРАДИ. Нека обрулената държава покаже как се прави това саниране на нейните сгради. Да видим как с този бюджет ще го направи пък после и ние ще последваме примера и.

ЗАЩО ДЪРЖАВАТА НЕ СЕ ЗАНИМАВА ДНЕЙНАТА СОБСТВЕНОСТ , А С КМЕТСКИ РЕШЕНИЯ ПРЯКО ВОЛЯТА НИ НАЗНАЧАВА ДОМОУПРАВИТЕЛИ НА ЧАСТНА СОБСТВЕНОСТ ЛИЦА КОИТО СЕ ИЗБИРАТ ОТ ЧАСТНИТЕ СОБСТВЕНИЦИ ЖИВЕЕЩИ ВЪВ ВХОДА. В НАПЪНИТЕ СИ ДА НИ ОДЕРАТ ТЕЗИ СТИГНАХА ТВЪРДЕ ДАЛЕЧ.

Отново повтарят историята от 1944 година. Тогава по насилствен начин отнеха частната земеделска земя и набутаха собствениците в ТКЗС-та Сега нещата не са се променили. Отново с притежаваните от нас фамилни жилища намиращи се в режим на етажна собственост управляващите гербери и офшорката от сейшалските острови "Атака" по насилствен начин ни набутват в тези строителни кооперации в които огромната част от собствениците не са в състояние да извадят десетки хиляди левове за да изпълнят изискващите се от Закона за енергийна ефективност мероприятия. ЦЕЛТА Е ПОВЕЧЕ ОТ ЯСНА. Назначения от кмета Домоуправител ще подписва КРЕДИТИ С БАНКИ от името на останалите членове на това насилствено създадено ТКЗС От нас ще се иска да обслужваме тези кредити и осигуряваме работа на строителната мафия чийто представител е както се оказва това мекере от Атака Пехливанов. СОРИ НО НЯМА ДА Я БЪДЕ. ТОЗИ ПЪТ ЩЕ СЕ ТЕПАМЕ.

Не,бе човече ! Те всички са комунисти!Абсолютно всички !Не вярвам на добрите им намерения!

Мутрите от Герб ни възприемат за абуригени. Къде са ви договорените с ЕС средства в размер на 2,5 млрд. лева по оперативната програма регионално развитие с които щяхте да санирате 720 000 панелки бе Плевнелиев ???? Ами договорените от вас средства по тази програма не са 2,5 милиарда както ти и мутрата Борисов тръбяхте, а САМО 63 милиона евро, от които 13 милиона отиват за рекламна дейност. КАКВО ЩЕ ПРАВЯТ ТЕЗИ 720 000 СОБСТВЕНИЦИ НА ЖИЛИЩА КОИТО ЗАДЪЛЖАВАТЕ ДА ВАДЯТ СТРОИТЕЛЕН ПАСПОРТ НА ПОСТРОЕНИ ОТ ДЪРЖАВАТА СГРАДИ, ДА ПРАВЯТ ПРОЕКТИ , И ЕСТЕСТВЕНО ДА ПЪЛНЯТ ГУШИТЕ НА ЛИЦЕНЗИРАНИТЕ ВИ СТРОИТЕЛНИ ФИРМИ ??? Предлагате кредитче и ипотека която ще бъде разписана от назначения от кмета домоуправител. НИЕ СЪЩО ВИ ПРЕДЛАГАМЕ НЕЩО МНОГО НЕЖЕЛАТЕЛНО ОТ ВАС - ШУТА В ЗАДНИКА И НА КМЕТА И НА НАЗНАЧЕНИЯ ОТ НЕГО ДОМОУПРАВИТЕЛ КОЙТО ЩЕ ЗАЛАГА СОБСТВЕНОСТТА НИ ПРЕД БАНКИТЕ. Заради вашето съществуване сте готови да ни лищите от притежаваната от нас частна собственост. ТОЗИ ПЪТ СБЪРКАХТЕ, АМА МНОГО Я СБЪРКАХТЕ С МАФИОТИТЕ ОТ АТАКА.

СЛЕД КАТО ПРОМЕНИХА ЗАКОНА ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА ЕТАЖНАТА СОБСТВЕНОСТ И С НАЗНАЧЕНИ ОТ КМЕТА ДОМОУПРАВИТЕЛИ РЕШИХА ДА НИ НАБУТАТ В ТЕЗИ ОБРЕЧЕНИ НА ФАЛИТ ТКЗС-та, КОИТО ЩЕ ТРЯБВА ДА ИЗПЪЛНЯВАТ ТЕЗИ СКЪПОСТРУВАЩИ ЗА ВСЯКО ДОМАКИНСТВО МЕРОПРИЯТИЯ !!!! ТКЗС-та са обречени на фалит още със самото им създаване. Огромнта част от хората не могат да извадят тези 10 хиляди лева за да осигурят работа на строителната мафия която вкара този протекциониски закон. ОБЩО ЗА САНИРАНЕ НА СГРАДНИЯ ФОНД В БЪЛГАРИЯ СА НУЖНИ НАД 4 МИЛИАРДА ЕВРО , А "ЕС" ОТПУСКА СМЕШНИТЕ 63 МИЛИОНА ЕВРО !!!!!!!!!!!!!!! Нима този факт не се знае от вносителя на ЗУЕС строителния предприемач и депутат от АТАКА - Пехливанов ???? РАЗБИРА СЕ, ЧЕ СЕ ЗНАЕ. Важно е тези ТКЗС-та да бъдат набутани с ИПОТЕЧНИ кредити и близо 4 милиона българи да бъдат лишени от онова за което са се борили цял живот - ЖИЛИЩЕТО СИ !!!!!!

Ненаситната комуноидна сган не иска да мре в калта, иска да завлече колкото се може повече и на всяка цена!!! Не слушайте брътвежите на плагените клакьори - единствен риск и то за бюджета, в това начинание е "Подаряваме 100% от разходите на проджект мениджмънт за енергийно обследване на сградите. Кой и на каква цена ще го прави? Това трябва да се следи, а всичко останало е супер! И ако слушате малоумниците, на които се плаща да ви обливат с плювки, накрая, като разберете, че това е чиста далавера, ще се окаже, че парите са свършили. И някои от тук плюващите ще са се възползвали, защото за да се продадат на комуноидите за жълти стотинки, не ще да са от най-богатите...

като си сметна колко пари ще дам за материали, които не са бг, а румънско или гръцко производство, понеже там са заводите на западните фирмици , а и колко ще дам за труда на работниците - излиза 40% от сумата, която трябва да дам по тая програма , която пък е уж 50% от цялата - излиза че с 20% от парите ,които ще приберат изграните фирми на отговорните другари , може да се свърши същата работа - изолацията, дограми , тръби за водата. тук там покрива .

Парите няма да ги даваш ти а ТКЗС-то, което в ЗУЕС се нарича сдружение или общо събрание. Ти ще привеждаш парите по откритата банкова сметка на назначения от кмета на общината домоуправител, а той от твое име ще се разпорежда със собствеността ти теглейки кредити и ипотекирайки я. Това не е филм на ужаса , а последните поправки в закона за етажната собственост внесени от депутата от Атака , който между другото е и строителен предприемач лобиращ за тази строителна мафия.

Работих в строителна фирма последните 8 години като строителен техник.Искам да ви кажа,скъпи приятели,че се строи некачествено поради икономииот страна на фирмите.И не само това-строителните работници са без необходимата квалификация и нужното съзнание.Сами си направете извода на какво ниво и т.н ново строителство.Панелките определено са за предпочитане-мое мнение!

а и нее нужно да работиш в строителна фирма, достатъчно е да погледнеш през прозореца как строят отсреща, колко желязо , каква дебелина слагат - май колкото да закрепи бетона , при какви температури отливат колоните и плочите, и ще се хванеш за главата като видиш колко малоумници се настаняват да живеят вътре . а след 2 зими започва да пада и да се рони не само мазилката, а и цели тераси падат тук там.

проектът за саниране на старите олющени сгради е толкова неясен, защото в действителност НИКОЙ НЯМА И НАМЕРЕНИЕ да го осъществи... каква е тази ефективност да пресмяташ с 4 аритметични действия повече от 1 година колко ще струва санирането на 1 апартамент, на цял блок и на останалите нелицеприятни сгради...я идете на Сан Стефано пред ЦБТ, да!!, вдигнете си погледа и вижте пейзажа...на тези едва няколко десетки кв.метра ли ще пресмятат санирането, че и отделни фирми щели да наемат....Такава излагация и непрофесинализъм едва ли съществува и в бедна африканска страна...но ние си и знаем че просто няма да стане....а парите ще отидат по предназначение в джобовете на съответните хора...:-))))

Колко са 50% като стойност? Защо яма информация за стойност на кв.м., за да се сравни за кого е ползата?

СПОРЕД ПЛЕВНЕЛИЕВ ЗА 720 000 ПАНЕЛКИ ЩЕ СА НЕОБХОДИМИ 4 МИЛИАРДА ЕВРО !!! Самият той заявява, че дсяко домакинство живеещо в режим на етажна собственост което отговаря на изискванията на чл.19 от Закона за енергийна ефективност трябва да извади от 10 - 15 хиляди лева за да извърши тези строителни дейности които включват не само саниране , но и ВиК дейности подмяна на асансиори, покриви и най важното ВТОРИ АВТОНОМЕН ИЗТОЧНИК НА ЕНЕРГИЯ. За да се спасите от тази строителна мафия единственото нещо което трябва да направите е да не допускате назначаването на домоуправител който ще ви загроби с кредити.

Ама какво цитираш Пленелиев, той горкия ама нищичко не отбира от тия работи, само чете разни готови писания, нали е от друга планета.

защо не сатирате топлофикация и не си махнете вертикалните щтрангове и не направите хоризолнтални и не се подпишат договори със всеки абонат който иска парно тавя за мене е сянеряне е енургиийна ефективност стига рекет към панелните жилища на ви панелите и трабанта си го заврете в е... съюз

А какво правят тези, които сами са санирали и топлоизолирали жилището си - защо на тези същите не се опрощава никаква част от данък сгради, даже няма конкретни решения по този въпрос???? Там, където живея никой на никого не вярва, всеки се спасява сам. Това е действителността. Но смятам, че изолирайки се и санирайки се все по-малко ще пълня в бъдеще джобовете на ЧЕЗ и топлофикация!!!

БЕЗ СТРОИТЕЛНО РАЗРЕШЕНИЕ НЯМАШ ПРАВО ДА ПРАВИШ КАКВИТО И ДА Е ИЗМЕНЕНИЯ НА ИМОТА СИ КОЙТО Е В РЕЖИМ НА ЕТАЖНА СОБСТВЕНОСТ. Ако си санирала апартамента не само , че ще ти праснат глоба , но и ще те накарат за възтановиш първоначалното положение на сградата.

kgb777kgb

Въобще не се "юркай" на всякакви тъпотии ! Правите едно общо събрание и вземате решение , че всеки може да ки прави топлоизолация самостоятелно и като дойдат ПОСЛЕ / след вземането на решението/ да те питат , им посочваш вратата и да го духат !!!

На циганите ще им строят къщи без пари, а на нас българите,понеже сме по умни, ще ни санират жилищата и ние ще си платим. Е няма такава простотия!!!

kgb777kgb

Има и ще продължава докато си траеш ! Няма да гласувам за кмет , докато не забранят циганските каруци в София ПРЕДИ изборите ! Който ги забрани за него ще гласувам !!! Подкрепете тази инициатива и лека полека и с други такива ще се освободим от циганския товар !!! Ако ги няма тия крадливи и престъпни мангали , пенсиите ще започват от 350 лв. , а минималната работна заплата ще е 500 лв. ! Ако ви харесва търпете ги !!!

Новинате е добра. при ниската степен на цооперативност на ъгарина ще има проблеми със съгласието за общи действия. Искам обаче отговор на въпроса "ЩЕ СЕ ПОЗВОЛИ ЛИ ДА СЕ ПРЕРАБОТЯТ СГРАДНИТЕ ИНСТАЛАЦИ НА ПАРНОТО ОТ ВЕРТИКАЛЕН В ХОРИЗОНТАЛЕ ТИП С ИНДИВИДУАЛНО ТЪРГОВСКИ ТОПЛОМЕРИ НА ВСЕКИ АПАРТМЕНТ.??? Ако това се направи, това правителство ще е най-разумното и отговорно, през последните 25 години.

Напълнбо съм съгласен с теб, но така тези рекетьорчета които са покровителствени от партии и правителства защото им пълнят касичките ще трябва да фалират, което надали ще го позволят. Единствено хората трябва да поискат промяна на закона от тези които работят за тях - депутатите!

Сега вече сичко е убркано. 63 000 000 лева 500 сгради=ами то му идва по 126 000 лева на зграда.Ако се земе предвид че това ще баде само 50% од цената,излиза е санирането на един блок ще струва 252 000 лева.Г.дин Плевнелиев за тези пари нов блок ще построите.Почвам да се сагласявам че некои здраво ще гушка тлсти пачки со парички.

Ще ми построиш ли блок за 250 000? Та това са 2 апартамента бе идиот!

Главчо, Според теб колко пари трябват за да се санира апартамент? Изолация: 3000 лв Дограма: 3-4000 лв Покрив сграда.. не знам си колко иде доде.. 8 бона на ап, по 24 ап средно в панелка. ти ти 200 К по 50 ап в ЕПК - 400 К Аре у лево празноглавци непрокопсали!

За санирането на блок трябват толкова пари колкото ви напище в строителния паспорт на сградата експерта от партията Герб. В случая не става въпрос само за саниране, но и заподмяна на ВиК, асансиори струващи стотици хиляди левове, автономен втори енергоизточник чиято цена е в същия порядък , противопожарни стълби покриви и още много мероприятия за които дори и не предполагате, но са разписани в ЗЕЕ. бъди жив и сдрав и не толкова глупав

E за ко ми е туй саниране по добре нова сграда на изцяло нов терен?! После се местим там и събаряме старото!

Много умно, но ти ще можеш ли даси купиш нов апартамент ?

Може ли ад ми кажи някойу кои са тези 36 града, за да знам попадам ли в тях ?

всички "плювачи" и "разбирачи": Не пишете глупости!Като не искате да си санирате жилищата, не го правете. Живейте си в мизерията, в която сте свикнали през последните 70г. Насила никой не може да ви помогне.

След като прочетох коментарите искам да дам предложение:има много неизвестни и неясноти за обикновенните граждани по този въпрос/за това са и толкоз разнопосочни мненията/.Та това е държавна политика-защо вместо многото глупави и нестйностни неща по националния канал БНТ1 не се започне предаване, което да запознае всички български граждани с подробностите на този толкова съществен въпрос.Не ми се иска да вярвам,че умишлено/с цел ползуването на европийските средства от определен кръг хора/не се дава гласност на темата.

Не ти се иска да вярваш, но вЕрвай положението е такова.Пълно информационно затъмнение.Дори служители в МРРБ не знаят за какво става дума.Информация за тази програма се опитвам да изкопая от четири години и - нищо.Удрям на камък.Парите ще се УСВОЯТ, като много други средства по много други програми.

Не ти се иска iki, но е точно така :) уви същоата история като проектите за Енергийната ефективност дето бяха 2008, ама тогава им излезнаха криви сметките на банките.

ВСИЧКО Е ПОВЕЧЕ ОТ ЯСНО. Първо създавате ТКЗС и влизате с частната си собственост в него. Ако не изберете управител на това ТКЗС - кмета ще ви го натресе. Важното е да сте в това обречено на фалит ТКЗС. После се обаждате на експерта който срещу добро заплащане прави оглд на сградата и издава строителен паспорт с разписани в нея за стотици хиляди левове строителни дейности. После се обръщате към лицензираните фирми на нашите дрегари от герб. Те ви режат главите с цените и попадате в капана на банката кредиторкоято е осигурявала средствата. Кредита се тегли от назначения от Кмета домоуправител , а плащате вие като представители на тази кооперация. ЦЕЛТА Е ДА ВИ БЪДАТ ВЗЕТИ ЖИЛИЩАТА.

В голяма част от случаите не става въпрос за "искане", а за "можене". Защо никой не седне да обясни на хората, че тази 50 % част, която те трябва да поемат от санирането, ще струва около 5000-7000 лв. на апартамент. Нали си даваш сметка, че в тези многофамилни блокове живеят и възрастни хора, а и не само, които не могат ей така да извадят тези пари и да ги дадат за саниране. След като ги нямат, трябва да ги вземат от банките... И тук се влиза в един много порочен кръг.

Да ти облепят къща със стиропор , за да се задушиш в нея. После и пластмасови прозорци ще ти сложат за пълен комфорт. И ще живееш като във вакуум,и ще мухлясаш. Мерси, не искам.

..мисля, че е най-добре да ти обвият главата в мокра кърпа и да ти дадат лекарствата!

Анче, явно още нищо не си разбрала милинка от така нареченото саниране или ти звучи доста екзотично , а?

Супер-неадекватна си булка! Все едно слушам изкукалите пенсионери в трамвая

Ако не са били пенсионерите, тебе нямало да те има на белия свят. Илш твоите пенсионери в къщи са от по-равните...Пази боже сляро да прогледа.

Нека първо министър Плевнелиев изясни , дали става дума за саниране или топлоизолиране.После да изясни въпроса за разходите на проекта- проекта за усвояване на средствата или проекта за изпълнение.След това да обясни как се отпускат парите по тази праграма, за която се говори от четири години, но никой още не взел една стотинка.И след това да ви обясни, как по негови изчисления топлоизолирането ще ви струва двайсетина лева и , че толкова ще ви дадат, нищо че реално се плаща 38-40 лв./кв.м . Най-накрая спокойно може да седне, да се усмихне и да каже , че парите ще се видят на кукуво лято ... или друг път.

...Не бе, става дума нито за саниране, нито за топлоизолиране , ами за ипотекиране.

ми като съм безработен как ще плащам тази ипотека?Не смяташ ли ,че просто ни присвояват жилищата? Аз наистина няма от каде да плащам,нито да взема на заем,нито някой да тегли та да ми заеме. Казвам ти всичко това съвсем човешки,надявам се да не си от тези дето плюват и не вярват на всички в моето полужение!По-лошото е ,че съм и с тежко заболяване което не ми позволява да работя а и не мога да се пенсионирам. Заболяването ми е тежка форма на вертижно заболяване/липса на равновесие/ .Извинявай,че споделих това с теб макар и непознат за тебе.Просто ми е тежко ,че ще ми вземат жилището,всъщност ще ми го откраднат и то съвсем законно!

Корупционната схема е следната: Дават ти безвъзмездно 10 хиляди лева, но и ти се задължаваш да дадеш 10 хиляди, които ще вземеш с ипотечен кредит, ако ги нямаш. 20 хиляди лева отиват в немски фирми, което ще е задължително по договора. От тези 20 хиляди немците наемат български фирми за 5 хиляди за да изпълнят работата. Равносметката е: Вместо 5 хиляди лева ти си дал 10 хиляди и ти е натресен ипотечен кредит, който ако не плащаш банката ще ти вземе жилището. А банката ще си вдига лихвите, както тя си знае. 15 хиляди гушват немските мафиоти, които платиха на ББ за да вкара тази корупционна схема у нас. Същата схема я пробваха и при предишните правителства, но тогава немските корумпета бяха наритани.

Братя българи! Нека се обявим против САНИРАНЕТО като цяло! Това е още един начин ненаситните капиталистически орди да грабят от вас. Дори безплатно да ви го дават капиталистите, не се връзвайте! Те са в съдружие с Бойко Борисов и от 30 години насам тръбят в западния свят колко хубаво е да живееш като бял човек, да пестиш енергия и да не ти се рони тавана и стените по главата. НО вие не се лъжете! Санирането, както тока, топлата вода и сапуна са вредни за вас и следва да бъдат презирани и заклеймявани на срещите на клуба "Квартален многознайко". Напред, другари!

Прав си, другарю! Едно и също е! С моята заплата мога да си купя 500 сапуна този месец. А ако санирам, една година трябва да стоя без да ям, без да ползвам топла вода, без да се мия със сапун. Само дишане и мигане! Другото е с пари.

Ако може по-подробно някой да изясни за какво става дума.Преди годинки се прие закон - санираш жилището , обследваш за енергиина ефективност , получаваш тапия и 3 години не плащаш данък .Тъй добре ама за да спестя за 3 години по 120 лева трябва де се набутам 10 000 е зачий ми ?

е, какво предлагате - да не плащате данък завинаги а? не стига че половината ремонт на ВАШАТА къща го плаща някой друг? то бива наглоста ама...

... нямаш представа колко не си в час.

Заспооооооо по сегашните наредби си плащам всичко а след тува държавата връща (като си удържа данъците естествено)

Както винаги - поредните еврофоерверки - ще-ще-ще-ще и пак ще. Измислени цени, умножени по три. Обследване - това си е жив рушвет. Има двайсетина модела панелки, проектите са едни и същи. И накрая какво като се санира една на всеки хиляда панелки?

Това изказване е на нивото на разговорите на опашка пред бакалия м/у кварталните клюкарки. Но това е и нивото на Плевнелиев. Така ще бъде докъто с тези неща се занимават абсолютни неграмоници и кариеристи.

да бе трябва на някой от форумните експети да поверим работата. Всички сте големи спецове по всичко...

По закон трябва държава, община и Института за опазване на п.ц на к-рата да санират и се грижат за фасадите, не собствениците. Защото по друг закон нямат право да пипнат ни милиметър от фасадата на такава сграда. А де, тупик! За идиоти в идиотска страна.

"Подаряваме 100% от разходите на проджект мениджмънт за енергийно обследване на сградите, уточни той намерението хората да не бъдат товарени с разходи за фирмите консултанти" ТОВА Е СИРЕНЦЕТО В КАПАНА.ЗА ТОЛКОВА ПРОСТИ ЛИ НИ ВЗИМА Г-Н ПЛЕВЕНЛИЕВ.ТА НА НАС НЕ НИ ДОСТИГА "РАЗЛИКАТА"В ЦЕНАТА НА "САНИРАНЕТО"- ТАЗИ"РАЗЛИКА" КОЯТО РЕАЛНО СЕ РАВНЯВА НА 2 ПЪТИ ИСТИНСКИТЕ РАЗХОДИ.

щото сте толкоз умни къщити ще ви паднат скоро на главите! тарикат до тариката мила моя майно... :-)

Комунягите дето с откраднати пари си построиха хотели сега с европари ще си ги отремонтират.Браво другари евала.

Няма смисъл, разберете ! На Запад вече не влагат никакви средства в панелките и ги събарят,това със санирането при тях беше преди 20 години когато наистина можеха да се санират. Неподържана панелка отвсякъде протекла и напукана не може да я спасиш като и сложиш топлоизолация(защото под саниране се има предвид топлоизолация най-вече)В резултат на нискокачественото изпълнение и евтините материали сградата отново ще е в същото състояние малко след санирането.От цялата работа ще намажат "консултантските фирми" и в крайна сметка санирането протича по един и същ начин при тези еднотипни панелки(които са едни и същи цяла Източна Европа). Този механизъм няма да сработи у нас.Та ние в нашия блок не можем да се организираме да съберем по 50лв за крайно неотложните ремонти, кой ще даде няколко хилядарки за саниране! Хора,махайте се от тези соц.архитектурни изчадия докато можете, после ще е късно защото в един момент ще станат непродаваеми и дори необитаеми.

то на запад и колите си сменяват на 5г . а за тукашното ново строителсво не ми го хвали. почти 15г съм в тоя бизнес и имам представа как се строи . 95%от панелките , построени по време на соца са в пъти по здрави и устойчиви от 95% от новите блокчета с скосени покриви. причините - всичко ,за което се сетиш .

Абе Плевнелиев, що не си гледате магистралите, ами сте отворили гърла за още?? Това саниране вече е отречено на запад, вие като нЕкои привърженици на АЕЦа копате още с поглед към чуждия джоб и живот...

На запад може и да е, но тук не можем да си позвлим разрушаването на сградите и вдигане на нови. В бившия източен блок се санира и градовете не изглеждат като кокошарници.

В бившия източен блок и по-конкретно ГДР вече ги събарят.Топлоизолираха ги преди 20 години.

Кажи и "Б", де!.. Представи средното месечно заплащане на труда в тия държави от източния блок. Да видим кой какво може да си позволи.

..как не те беше срам да го напишеш това, а? Това са пари от ЕС и ще помогнат за цели 500 сгради с поне 5000 семейства! Едно мърморене няма да ти помогне да се чувстваш значим!

Дамян

Ще помогнат на 500 хотела,не на сгради,май четеш между редовете.

Не будалкайте хората. Нито от термодинамична гледна точка, нито от гледна точка на влага това начинание не е издържано...Вие носите още робския срам по челото.

Процедурата по стар Българо Руски обичай е толкова улеснена, че ти идва да се откажеш. Да са им честити новите комисионни на фирмите за обследване и саниране.

ами нормално е да трябва да се размърдт мозъчетата на хората. няма някой да дойда и свърши работата вместо нас...

МАЩАБНА??? за 500 ?? ХА-ХА. чак ме е срам да го чета.

То е лесно като си богат (от къде не е ясно) да рекламираш колко хубаво е да си купуваш всичко което ти е необходимо.

Хм само 500 сгради, защо вдигате толкова шум, хората нямат пари, а от провинцията кой ще тръгне в София да кандидатства. Ние от 5 години се опитваме да съберем пари за покрив и не можем. По 10 лв. на месец им се вижда мното, съберем по 50 лв от семейство и започват да си ги искат.

Хората,които имат къщи на село не са ли граждани на тази страна.Те нямат ли нужда от саниране?Досега за тяхните домове имало ли е програма ?

Гражданите по селата само това мислят в момента. Как да си санират къщата. Щото всичката друга им е наред.

Там е лесно, замазваш си я с малко кал и слама и плетарката е "санирана" .

Оппа,нова корупционна схема,някой ще се нагуши.

нЕкой клати феса...

Мащабна кампания за популяризирането на начинанието?! Звучи като идея всички заплати да се повишат с 30-40 %. Това е като да рекламираш скъп парфюм на просещ на улицата. С кои пари да стане това?! Храни - нагоре, горива - нагоре, парно - нагоре, ток - нагоре, вода - нагоре... Само заплатата една и съща от 4 години. С тази разлика, че вече имаме един безработен в семейството, който до преди година поне кърпеше дупки в семейния бюджет. Мерси за кампанията! Добра идея! Пробвайте я някъде другаде. Където не оставят 70% от доходите си само за прехрана.

Като всичко ви е толкова нагоре, продавате жилището и живеете под наем. Намите са надолу от много време и при това свръх предлагане ще са надолу още дълги години. Както ако не си поддържате колата ще ви я спрат от движение, така и ако не си поддържате блока трябва да му вземат разрешението за ползване.

и да ми спрат колата , и да ми вземат т.н. разрешително на блока - пак ще си карам колата, пак ще си живея в блока. на теб като ти опре ножа в кокала , ще те видим колко си икономист

Абе, мухльо, как така се продава домът в който живееш?! Това да не ти е като да си купиш сладолед. Егати фашизираното изказване дето направи. От "ония" си нали, българофобите, които сън не спите в мислене как да направите българина роб на западняците, затънал в дългове към банки и живеещ под наем. Сега остава да кажеш, че симпатизираш силно на Отворено общество и споделяш идеите българите да бъдат стопени до 3 милиона. Продавай и живей под наем. Не ми пиши на български, че ме обиждаш! Как се навъдихте такива в тая държава, кой ви пусна?!

Много си умен , икономиста...За теб чуждия труд и живот не значат много.

Е то и качеството ще съответства на цената.Не знам дали останаха хора които вярват че има такова изречение хубаво и евтино.Безплатен обяд няма безплатно е само сиренцето в капана за мишки.