Това се казва в съвместно обръщение на ЦК на Корейската трудова партия, нейния Централен военен комитет, президиума на Върховното народно събрание и Кабинета на министрите на Северна Корея, излъчено днес в емисиите на Корейската централна телеграфна агенция (КЦТА), предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

В документа се съобщава с дълбоко прискърбие за кончината на Ким Чен-ир на 17 декември по време на инспекционна обиколка. Обръщението е адресирано "до всички партийни членове, военнослужещите и народа".

За корейския народ смъртта на Ким Чен-ир "е огромна загуба, станала в момент, когато в страната е започнала епохална фаза от изграждането на могъща и процъфтяваща социалистическа държава", се посочва в текста Ким Чен-ир е наречен "велик човек", "изтъкнат мислител и теоретик", "водел страната по победоносния път на развитието и революцията". Той превърнал КНДР "в непобедима политическа и идеологическа сила, притежаваща ядрено оръжие".

В момента "в авангарда на корейската революция е Ким Чен-ун (най-младият син на Ким Чен-ир), изтъкнат лидер на нашата партия", се казва в документа.
Под негово ръководство "ще успеем да превърнем скръбта си в сила и смелост, да преодолеем днешните трудности и да действаме за нова велика победа на революцията чучхе".
"Всички партийни членове, военнослужещите и народът са длъжни да останат верни на курса на Ким Чен-ун и да укрепват своето единство", се подчертава в обръщението.

Веднага след съобщението за смъртта на Ким Чен-ир, прочетено по севернокорейските радиа и телевизии, в местния ефир прозвуча Интернационалът - химнът на комунистическите партии. Националната телевизия започна да излъчва траурна музика, военни маршове и патриотични песни, изпълнявани от хора и оркестъра на Корейската народна армия.

Според официалното съобщение на КЦТА, Ким Чен-ир е починал в събота, докато пътувал с влак, от физическа и умствена преумора, "породена от неспирни инспекционни обиколки из страната в интерес на изграждането на процъфтяваща държава". Медиците не са успели да предотвратят кончината на държавния лидер, въпреки че са взели всички необходими мерки, отбелязва севернокорейската агенция. Ким Чен-ир дълго време бе лекуван от сърдечни и сърдечно-съдови заболявания, напомня ИТАР-ТАСС.

Ковчегът с тялото на Ким Чен-ир ще бъде изложен за поклонение в мемориалния комплекс Кумсусан от 20 до 27 декември, събщи комисията по погребението на севернокорейския лидер, цитирана от КЦТА. В същия мемориален комплекс, наричан в страната "дворец на скръбта", се намира саркофагът с тялото на първия лидер на севернокорейската държава Ким Ир-сен, провъзгласен за вечен президент на КНДР.

Построен през 1977 г., Кумсусанският дворец е бил използван от Ким Ир-сен като резиденция, в която е приемал лидери на чуждестранни държави, провеждал е съвещания и срещи с партийни и стопански дейци. Там са се намирали и личните покои на севернокорейския лидер. След смъртта му на 8 юли 1994 г. дворецът е преустроен и превърнат в гробница.

Чуждестранни делегации няма да участват в траурните мероприятия, реши държавната комисия за организацията на погребението, оглавявана от сина му Ким Чен-ун.

Милиони севернокорейци скърбят днес за смъртта на лидера си Ким Чен-ир, предаде ИТАР-ТАСС. Телевизията показва хора, оплакващи в цялата страна вожда си, застанали пред негови портрети, пана и паметници. Излъчени бяха и кадри с хора, които не могат да повярват на вестта за смъртта му и се нуждаят от спешна медицинска помощ.
Водещата на новинарската емисия на държавната телевизия, облечена в традиционна корейска дреха в черно, нарече смъртта на Ким Чен-ир "непоправима загуба за партията, за нашия народ, национална трагедия". Съобщението й няколко пъти бе прекъсвано в ефир от ридания.