Френският президент Франсоа Оланд беше домакин на събитието, което се проведе в Елисейския дворец.

На тази среща левите се обединиха около обща визия за реформи в Европа.

"Европа се е превърнала в безгласна буква и че не отговаря достатъчно силно със своя позиция на световните предизвикателства и проблеми", призна френският президент Франсоа Оланд, който обобщи резултатите от срещата.

Той обяви, че е време Европа да започне да се държи адекватно и да показва отношение към застрашаващите я събития.


Той очерта бежанската криза като най-сериозният проблем пред Европа.

"Необходима е защита на външните граници и това е задача на Европа. Ако има обезпечаване на външните граници, няма да се наложи да се затварят вътрешните", каза Франсоа Оланд, цитиран от БНТ.

Лидерът на ПЕС Сергей Станишев отбеляза, че подкрепят идеята за много по-ефективна гранична служба на Евросъюза, и заяви, че за да не се превърне в буферна зона за бежанците, страната ни трябва да бъде приета в Шенген.

Оланд посочи, също че Турция е обещала да съдейства за връщането на нейна територия на нелегално влезлите в Гърция мигранти, но няма да има изключение за нея и темата не може да се обвързва с преговорите, които води за присъединяване към ЕС.

"Трябва сигурна европейска граница и сигурност навън и наред с това вътрешна солидарност в разпределението на бежанците. Естествено, водещата тема днес беше икономическата ситуация в Европа. Има ясна воля на европейските социалисти да бъдем силата за промяна. Силата, която може да осигури на Европа и реформи, но прогресивни реформи",  каза президент на ПЕС.

Станишев отбеляза, че докато Европа е разделена и трудно взема решения, социалистите постигат общи позиции.

"Левите в Европа сме обединени от ценности. Трудно ще намерите общи позиции между Меркел и Орбан по темата за бежанците. Ние сме категорични, че Европа трябва да спре да преминава от криза в криза. Европейските социалисти са единствените, които са в състояние да дадат ясна визия и да предложат смели решения. Показваме лидерство и решителност. Гражданите на Европа искат визия и действия", коментира Станишев.

На срещата на левите лидери в Париж специално беше поканен и гръцкият премиер Алексис Ципрас, който заяви, че с икономически рестрикции в продължение на години не може да се мисли за сигурност на Стария континент.

"Прогресивните сили трябва да се обединят, за да могат да се изправят срещу всички предизвикателства. Трябва да се противопоставим и на крайнодесните, които само пораждат отвратителна атмосфера с исканията си и намеренията си да строят огради по границите", каза Алексис Ципрас.

Левите лидери обсъдиха в Париж и мерки за излизане от социалната и икономическата криза, и срещу безработицата. Сред тях и планът „Маршал" на Станишев, който дава перспектива за младите хора.

Подкрепа на плана "Станишев"


"Доволен съм, че инициативата на ПЕС за европейски план за младите хора получи такава широка подкрепа",  заяви Сергей Станишев.

Той посочи, че първата стъпка от реализирането на Плана за е превръщането на младежката гаранция в постояннодействащ инструмент, увеличаването на нейния ресурс 6 на 20 млрд. евро, и разширяването на обхвата й до 30-годишните младежи,  което ще даде шанс в живота на хиляди млади европейци.

Младежката гаранция бе лансирана и разработена от екипа на Станишев още в първия му мандат начело на ПЕС. Тогава той се пребори за финансиране от 6 милиарда евро, разпределени поравно между всички държави-членки, като България получи около 100 милиона лева, припомня "24 часа".

Настоящият план "Станишев" съдържа четири основни стълба - откриване на много нови работни места за младите хора, образование за всички, като в това се включва и допълване на възможностите за студентски, а дори и ученически обмен по програмата "Еразъм", култура, чрез въвеждането на европейска младежка карта за достъп до събития и участието в тях, както и приемането на детска гаранция.

Последният от четирите компонента на плана е и голямата иновация сред всички мерки, с които европейската левица се бори в последните години срещу жестоките рестрикции на консерваторите - осигуряването не само на храна и достъп до здравеопазване за всички деца в Европа, но и възможност за родителите да разчитат на финансова помощ за отглеждането им.

"Продължаваме политическата дискусия за икономически мерки и за изпълнение на Плана "Маршал" за младежта с нашите премиери, както и с парламентарната група и партиите-членки на ПЕС. Домакин на следващата ни среща ще е Матео Ренци", уточни президентът на ПЕС.

Икономическа реформа

На срещата в Елисейския дворец е обсъдена и Програмата за прогресивни реформи, която засяга всички сфери на икономиката. В нея са описани подробно мерките за справяне както с половото разделение, така и с явлението "Европа на две скорости", срещу което социалистите се изправят от години.

В изводите от плана е посочено, че трябва да се търсят нови механизми за постигането на по-продуктивни икономически резултати, по-добра конкурентоспособност, както и по-ясно и насочено към хората функциониране на публичния сектор, като антипод на водената от десницата политика в Европа.

Планът на ПЕС предвижда въвеждането на минимална работна заплата във всяка държава - членка на ЕС и равни пенсии и заплати за мъжете и жените.

Социалистите подчертават и че за целта са нужни както национални, така и общоевропейски реформи, които обхващат и въвеждането на минимална работна заплата за всички страни-членки, както и отделянето на минимум 6% от БВП на всяка от тях за образование като основния ключ за икономически растеж.