Както обяви още в деня на назначаването на служебния кабинет, днес Райков започна консултации с парламентарно представените партии за създаване на изборен борд.

"Не трябва да има никакво съмнение, че това правителство възприема като своя ключова задача да се справи с този проблем. Много добре, че нашият кредит на доверие като правителство е изключително ограничен във времето. Вече заявих, че можем да работим без парламент и без бюджет, но не можем да работим без доверие на хората”, каза Райков, цитиран от "Фокус".

Той посочи, че ще бъде обсъдено по какъв начин да се проведат предстоящите избори, така че да бъдат убедителни като честност, прозрачност и хората да се припознаят в тези резултати.

"Очакваме от премиера декларацията за свободни избори да бъде подкрепена с действия. Според социологическите проучвания 60% от българите смятат, че изборите ще бъдат манипулирани. Такава нагласа създаде правителството на Бойко Борисов", заяви Сергей Станишев на свой ред.
 
Лидерът на БСП добави, че е подкрепил идеята му за своеобразен граждански борд за изборите, в който да присъстват сериозни неправителствени организации, които са се занимавали с наблюдение на вота.

Станишев допълни, че е представил пред Райков притесненията си, свързани с работата на МВР.
"Цветан Цветанов продължава да бъде ефективно контролиращ МВР - няма как при това ръководство да се гарантира честността на изборите", заяви той и посочи фигури като шефа на ГДБОП Станимир Флоров.
"Ако се целят реални промени в някои сектори, няма как зам.-министри, особено скандални, да направят нужните промени", категоричен бе лидерът на БСП, който вече изрази съмненията си за МВР.

Те предизвикаха гнева на Цветанов, койт заяви: "Всички служители на системата на МВР, които са истински професионалисти, не заслужават подобно отношение и спекулации от политическата класа и най-вече от БСП. Недейте да слушате лявото момче от БСП. Бъдете истински мъже".

Служебният вътрешен министър Петя Първанова пък декларира, че веднага започва да работи за прозрачни избори, като ще се срещне с главния прокурор и шефа на ДАНС, за да набележат мерки.

"Няма да пропусна да отстраня тази част от политическите кабинети, с която моите министри не искат да работят, или за които има ясни доказателства, че досегашната им дейност е допринесла за създаване на кризисни равнища в сферата на отговорност, която е била тяхна", декларира в отговор на Станишев Райков.

По думите му обаче, моментът не е най-подходящ да започне цялостно преструктуриране на личния състав, както искат социалистите. Едва ли би било целесъобразно ние да създадем нова временна бюрократична прослойка, нямаме време да направим това, мотивира се той.
Служебният премиер се обърна към лидера на БСП:
 
„Вие отправихте призив да направим оценка на това, което сме наследили. Няма да скрия от вас, че напълно разбирам, но не непременно ще последвам този призив. Политическа оценка на правителство на г-н Борисов няма да даваме, но искам да ви успокоя - ние няма да даваме и на вашето. Ще се стремим да работим по начин, по който никой да не се усъмни в нашата безпристрастност”.

Монополите

Райков и Станишев са обсъдили и евентуалните антимонополни мерки, които могат да се предприемат в настоящия момент.

Вероятно някои от тях ще бъдат преценени и оценени като подходящи и като интересни, по други - ще се консултираме. Няма да пристъпим към хаотични импровизации, които в стремежа си да задоволят определени чувствителности, биха хвърлили икономиката в още по-дълбока криза. Популизъм няма да допуснем. Напълно съм съгласен, че регулаторите са недостатъчно ефективни, че не съумяха да създадат усещане у гражданите, че е защитен техният интерес пред лицето на монополите”, каза още служебният премиер.

Станишев обаче подчерта още, че състоянието на държавата е изключително тежко и попита:
"Марсианци ли ни докараха до тази криза?" Според него през последните 10 дни фискалният резерв е намалял с 1 млрд. лв. и поиска да бъде обявено какви са задълженията на болниците и колко е невърнатото ДДС на фирмите. Той е предоставил на премиера мерки, които от левицата смятат, че трябва да се вземат спешно.

„Ще се опитаме да намерим правилния, балансиран отговор на всички ваши притеснения, доколкото това отговаря на общата нагласа на обществеността. Напълно приемам призивите ви за по-социална ориентация на пазарната икономика”, отвърна му Марин Райков.

Гореща тема - Политическата криза 2013 - изпрати мнение или предложи идея за промяна