Вчера лидерът на левицата Сергей Станишев заяви, че ако назначените от Цветанов висши служители на МВР останат на постовете си, няма да са гарантирани честни избори.

Днес Цветанов даде пример с един от присъстващите на церемонията – шефът на „Криминална полиция”, като посочи, че той е в много добри лични отношения с Михаил Миков от БСП, предаде „Фокус”.

Това прави ли го враг на системата на МВР, враг на Цветан Цветанов? Това прави ли го зависим от БСП? Не. Винаги съм определял и назначавал хората според техните качества”, увери досегашният вътрешен министър.

Според него системата на МВР трябва да продължи да работи и не е сега моментът за експерименти, защото се изпълняват европейски проекти, които се нуждаят от работещи ръководители.

Аз смятам, че оставих системата в едно добро състояние. Вярвам, че тези красиви жени и силни мъже от системата на МВР ще продължават да работят все така усилено в името на България. Мога да ви кажа само едно – недейте да слушате лявото момче от Българската социалистическа партия. Бъдете истински мъже”, обърна се Цветанов към досегашните си служители.

Той призова партиите да спрат със съмненията за професионализма на служителите в МВР.

Днес вече мога да говоря и за първи път ще го направя, за да неутрализирам публичните спекулации. Ще маркирам някой забелижителни имена, които са гръбнака на МВР, и ще заявя, че не се съмнявам в техния професионализъм. Това са – главният секретар Калин Георгиев и зам.-главният секретар Станимир Флоров (и шеф на ГДБОП - б.р.)”, подчерта Цветанов.

Той коментира и друго твърдение на Станишев - че МВР е проучвало, подслушвало и следило някои от лидерите на протестите, като им е направило досиета.

"Това е толкова несъстоятелно и несериозно, че не знам дали трябва да се коментира в детайли. Никога по никакъв повод МВР не е използвано като орган, който да репресира демократичните процеси в България. МВР работи по лица, имащи отношение към организираната престъпност, към престъпността като цяло и тези, които нарушават законите. Как си представяте, че министърът може да възложи да се направят досиета на тези лидери на протестите. Друг е въпросът, ако сред тях има криминално проявени лица. По никакъв повод нито е давано, нито ще бъде давано подобно разпореждане", категоричен бе Цветанов.
 
Самата Петя Първанова обеща, че от първите си минути като министър ще работи за това България да гарантира прозрачни и честни избори, без сътресения. Тя посочи, че още през следващата седмица ще се срещне с главния прокурор и председателя на ДАНС за набелязване на мерки за свободното упражняване на избирателното право на всички граждани.

Първанова обясни, че е приeла поста, защото е отговoрен служител, който винаги е знаел, че работи в името на държавата.
"Аз съм човек, който спазва закона и слуша съвестта си", отбеляза новият вътрешен министър, като уточни, че е била поканена лично от президента Росен Плевнелиев.

Тя добави, че не предвижда кадрови промени и съобщи, че зам.-министърът на вътрешните работи Веселин Вучков и началникът на кабинета на Цветан Цветанов вече са подали оставки и те ще бъдат приети. Другият зам.-министър - Димитър Георгиев, ще остане на поста си.

Първанова увери, че в рамките на своето управление ще бъде открита към медиите и МВР ще продължи да работи с неправителствените организации.
"Винаги, когато има нещо важно за казване, то ще бъде казвано. Аз не съм публична личност. В мое лице медиите ще имат отговор на въпросите, които задават", заяви тя.