Той благодари на всички граждани, които са дали своя „глас – свободен”. „Ние не делим хората на ляво – дясно, на българи– турски и роми, а на равноправни граждани на нашата страна. На тези избори БСП не беше сама. Ние освен за лявата и социалната кауза, се борихме за още една по-голяма кауза – тази за демокрацията”, каза лидерът на БСП.

Вашето доверие няма да бъде нито продадено, нито предадено, добави Станишев. БСП ще продължи да се противопоставя на авторитаризма.
Соцлидерът обясни, че тези избори променили много рязко политическата карта в страна – на терена са останали две политически сили – ГЕРБ и БСП. Така БСП постигнала една от целите си, които си е формулирала – да бъде припозната като алтернатива на управляващите.

По думите на Станишев, БСП е победила в 91 общини, сред тях – осем областни града.
"Ние започнахме от трета позиция (ако се вярва на социолозите), стигнахме до балотаж и стигнахме много близо до победата. За съжаление – не можахме да направим решаващата крачка и да поздравим България с нов ден", каза лидерът на БСП.

"ГЕРБ спечели най-много гласове, аз обаче не мога да ги поздравя от сърце за победата. Не се подава спортсменски ръка, когато победата е нечестна. Станахме свидетели на безпрецедентна манипулация с общественото мнение, със свободната воля на българските граждани. ГЕРБ направиха тези избори с огромни пари, с полицейски натиск, със заплахи, в т.ч. – с бой, за което има конкретни случаи, с масирано купуване на гласове в изборния ден.
Затова тези избори по никакъв начин не могат да бъдат оценени като демократични, честни и свободни", каза Станишев.

Левицата ще изчака резултатите, които ще обяви ЦИК за президент и вицепрезидент, и за местни органи на властта, след това ще решава дали ще иска касиране на изборите.
"Изборната технология на ГЕРБ няма как да я приемем и да ги поздравим. Най-важното е – по какъв начин в България през ХХІ век се правят изборите и дали те отговарят на минималния европейски стандарт.
Планът и сценарият на партията ГЕРБ не се реализира, най-малкото по начина, по който го виждаха. Те си представяха безпроблемно шестване в страната – това не се получи", каза Станишев.

Той коментира, че е твърде далеч от риториката на българските мутренски групировки.
Според него от ГЕРБ не желаят да има касиране на вота, защото трудно ще съберат за втори път този финансов ресурс от бизнеса, десетки милиони, които са събрани за тяхната кампания. Да не ни правят на глупаци, че ГЕРБ са направили най-евтината кампания, коментира той думите на Борисов.

Той добави, че всеки ден под управлението на ГЕРБ е пропуснат за България.
Според него сега, след като цялата власт е в ръцете на Бойко Борисов, е зле за България. Аурата и харизмата на Бойко Борисов вече далеч не са същите и ако той се кандидатира след пет години за президент, едва ли ще е успех, каза соцлидерът.

По сметки на социолозите, гласовете, които са дадени от избиратели на ДПС за нашите кандидати за президент и вицепрезидент са межди 200 и 250 хиляди. Нашите отношения с ДПС винаги сме били принципни и ясни, когато сме били в коалиция – сме били в коалиция и сме били лоялни партньори, коментира Станишев.
Той заяви, че тази принципност между БСП и ДПС ще продължи, защото и двете партии са опозиционни. Ние нямаме основания да се срамуваме от тези гласове на български турци, защото те са дадени искрено, допълни Станишев.

"Ние никога не сме били в прегръдка с ДПС - били сме коректни и към тях, и към НДСВ. Аз лично смятам, че Тройната коалиция, за времето си, беше форма на максимално национално съгласие, изразяваше волята на 2/3 от българските граждани", каза още той.

Кандидатът за президент от БСП Ивайло Калфин поздрави кандидатпрезидентската двойка на ГЕРБ Росен Плевнелиев и Маргарита Попова за спечелването на изборите и им пожела успех.
"Досега за 22 г. г-н Плевнелиев е избран с най-ниския брой гласове. Надявам се с работата си да покажат, че могат да бъдат обединители на нацията, могат да бъдат лидери на нацията", каза той.

Гражданският контрол върху работата на президента и вицепрезидента ще бъде изключително силен, ще съдействам този контрол да бъде ефективен и прозрачен - каза Калфин.

Не мога да поздравя управляващата партия за провеждането на изборите, каза обаче Калфин.
"В България по-зле избори не са провеждани. Когато говорим за отношение на другите страни към нас, не е хубаво да четем само партийни поздравления на пресконференции", каза Калфин.