Вчера Бойко Борисов заяви, че ГЕРБ не желае подкрепата на ДПС за президентския вот и призова тези партии, които я искат, да го обявят.

"Ако ДПС реши да ме подкрепи, аз в никакъв случай не бих отказал", заяви по време на визитата си в Кърджали кандидатът за президент от БСП Ивайло Калфин, предаде БГНЕС.
"Дали ще бъдат решаващи при избора на президент, не мога да кажа, но действително мнението на ДПС и неговите избиратели ще бъдат важни", каза той, но уточни, че не е преговарял с ръководството на партията на Ахмед Доган. Според Калфин тя има доста организиран електорат и той повече или по-малко важен в зависимост от избирателната активност.

Междувременно кандидат-президентът на Съюза на десните сили Румен Христов също заяви, че не се водят преговори с ДПС за подкрепа.
"Държавният глава е президент на всички български граждани, без изключение каква е тяхната етническа или религиозна принадлежност, така че демонизирането или сатанизирането на една партия от кандидата за президент и вицепрезидент е нещо недопустимо. Бихме приели всяка подкрепа, стига да е явна, а не задкулисна", допълни Христов.

Той коментира и друга тема от последните дни.
"Ако знаехме, че ГЕРБ ще откриват Музей на социалистическото изкуство, най-вероятно нямаше да гласуваме за приемането им в Европейската народна партия (ЕНП), защото смятаме, че връщането ни към миналото е голяма грешка", каза Христов в качеството си на зам.-председател на СДС, представяйки на пресконференция декларация на партията. Музеят на стойност 3,5 млн. лева бе открит лично от премиера Бойко Борисов и министрите Симеон Дянков и Вежди Рашидов. 

"Ставаме свидетели на поредния опит за централно написване на историята, който отива отвъд реабилитацията на комунистическия режим, с който вече свикнахме. Музеят е не просто нова сграда, чиято лента управляващите да прережат предизборно, той е експозиция, дух, проблематика", се казва още в декларацията на СДС.

От партията питат управляващите как са избрани творбите, изложени в експозицията, кой е дефинирал тези експонати като изкуство и на база на какви критерии, защо никой не говори за конкурс за концепция и управление на този музей.
"СДС предлага изграждане на истински музей на тоталитаризма, който да напомня за всички страни на този режим и да почете паметта провалените човешки съдби", заявяват още от синята партия.