Санкциите на ООН са в отговор на скорошното севернокорейско ядрено изпитание, предаде РИА Новости, цитирана от "Фокус". Резолюцията на Съвета за сигурност беше предложена от няколко страни, сред които САЩ, Великобритания, Южна Корея и Франция. Тя беше приета единодушно от 15-те членове на Съвета за сигурност.

Изпитанието бе проведено на 12 февруари в нарушение на двете предишни резолюции на Съвета за сигурност на ООН, които забраняват на Пхенян да продължи развитието на ракетната и ядрената си програма.

Резолюцията с новите санкции срещу Северна Корея е четвърта по ред. Тя позволява да се блокират банковите транзакции, да се замразяват банкови сметки, да се проверяват севернокорейски кораби и самолети, както и дипломатите, които може да пренасят големи суми пари. Подобни проверки може да се извършват, ако се смята, че парите са насочени за развитието на ядрената и ракетната програма на Пхенян.

Освен това Съветът за сигурност на ООН забранява доставките на луксозни предмети в Северна Корея, включително на яхти и състезателни автомобили.
Разширява се списъкът на физическите и юридическите лица, чиито авоари ще бъдат замразени и които няма да имат право да пътуват.

Часове преди Съветът за сигурност на ООН да наложи санкциите, говорител на външното министерство на страната съобщи, че има готовност за изпреварващо ядрено нападение над САЩ, предаде БНР. 
Представителят на комунистическия режим обяви пред държавната информационна агенция:

"Тъй като Съединените щати са готови да започнат ядрена война, ние ще упражним правото си на изпреварваща атака срещу щабовете на агресора за запазване на върховния ни интерес".

Изказването се появи ден след като Южна Корея предупреди за военни действия срещу съседката си.

В отговор от САЩ заявиха, че са „напълно способни” да се защитят срещу всеки ракетен удар от страна на Северна Корея и предупредиха, че Северна Корея нищо няма да спечели със заплахи и провокации, предаде АФП.

Риториката между Северна и Южна Корея се изостри и след заплахата на Севера за прекратяване на 60-годишното примирие, което сложи край на Корейската война. Коментатори от Пекин анализират за ITV News, че за момента Северна Корея не разполага с възможността да изстреля ядрено оръжие и ако се стигне до сценарий на война, тя ще приключи за 24 часа, след което изолираната комунистическа държава ще бъде под контрола на САЩ и Южна Корея.

В същото време новият президент на Южна Корея Пак Кън Хе заяви, че е готова да седне на масата за преговори, ако Северът се откаже от ядрените си амбиции.