Американският президент Барак Обама заяви, че ядреният опит на Пхенян представлява заплаха за САЩ и международния мир и сигурност, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.
Обама посочи, че „провокативният” ядрен тест няма да направи Северна Корея по-сигурна и призова за спешен международен отговор.

"Отдалечавайки се от постигането на заявената цел да се превърне в силна и просперираща нация, Северна Корея стана още по-изолирана. Тя направи народа си беден със своите прибързани опити да се сдобие с оръжия за масово унищожение", каза държавният глава на САЩ. По думите му Вашингтон ще остане бдителен след подземния ядрен опит и е непоколебим по отношение на своите ангажименти за защита на американските съюзници в Азия.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун също остро осъди извършения от Северна Корея ядрен опит, съобщиха Ройтерс и ИТАР-ТАСС. Той го окачестви като "ясно и сериозно нарушение на съответните резолюции на Съвета за сигурност на ООН. Бан Ки-мун заяви също, че този акт на Пхенян ще се отрази негативно на регионалната стабилност и ще подкопае усилия за неразпространение на ядрените оръжия.

В изявление от НАТО също заявиха, че осъждат тези действия по възможно най-решителен начин и определиха ядрения опит като безотговорен и поредна заплаха за мира, стабилността и сигурността в региона и в света. Пактът призова Пхенян незабавно да престане с тези провокации, както и да изпълнява задълженията си пред международната общност.

И ЕС осъди възможно най-строго действията на Северна Корея. В изявление на върховния представител по сигурността и външната политика Катрин Аштън се казва, че опитът е нагло предизвикателство, което поставя Пхенян в допълнителна изолация. Тя заявява, че ЕС ще работи със своите партньори в намирането на отговор, който да покаже, че нарушенията на резолюциите на ООН водят до тежки последици.

"България категорично осъжда извършения от КНДР трети ядрен опит, който води до още по-осезаемо нарастване на напрежението в региона и по-нататъшна изолация на страната", заяви говорителят на МВнР Весела Чернева. В позицията на българското външно министерство се казва още: Ядреният опит представлява демонстративно потъпкване на резолюции 1718, 1874 и 2087 на СС на ООН и на споразумението за гаранциите на МААЕ. Този провокативен акт сериозно подкопава стремежа на международната общност за постигане на истинско и необратимо ядрено разоръжаване на Корейския полуостров.

Кремъл не е коментирал официално ядрения опит на Пхенян, но източник от руското Министерство на външните работи заяви пред ИТАР-ТАСС, че Северна Корея грубо нарушава изискванията на ООН, което със сигурност е осъдително.
"Подобно поведение от страна на КНДР - грубо пренебрегване на изискванията на Съвета за сигурност на ООН и на световната общност, не може да не предизвиква осъждане", изтъква източникът.

Извършеният от Северна Кория трети ядрен опит е сериозна заплаха за сигурността на Япония и не може да бъде игнориран, заяви премиерът Шиндзо Абе, цитиран от ИТАР-ТАСС и Франс прес. Този опит е "в нарушение на серия от резолюции на Съвета за сигурност на ООН" и правителството на Япония реши да разшири санкциите срещу КНДР, добави той.

Британският външен министър Уилям Хейг също заклейми "остро" действията на Пхенян и заяви, че Великобритания ще настоява за "силен" отговор в Съвета за сигурност на ООН, предаде Ройтерс.

„Франция настоява Северна Корея незабавно да се съобрази с международните си ангажименти и да започне цялостно, удостоверимо и необратимо демонтиране на съоръженията от ядрената си и балистична програма”, заяви и френският държавен глава Франсоа Оланд.

Дипломатически действия

Ядреният опит заплашва да тласне корейската криза в гореща фаза. Новият държавен секретар на САЩ Джон Кери и първите дипломати на Япония и на Южна Корея вече предупредиха Пхенян, че ще има "сериозни последици".
Дипломатическата дейност на САЩ и съюзниците им съвпадна с пълномащабни маневри в Японско море, започнати от военноморските сили на Щатите и на Южна Корея с цел натиск върху КНДР.
Ескалацията на ядрената криза край границите на Русия постави Москва в трудна ситуация: тя на практика няма лостове за въздействие върху Пхенян, а Западът може да използва кризата, за да засили присъствието си в региона, коментира руският вестник "Комерсант".