Димитров, който е депутат от ГЕРБ, посочи, че страната ни има ангажименти към Алианса.
Целта ни е да помогнем да се преустанови тази гражданска война, която се води там, каза Димитров, цитиран от БТА.

За съжаление, ние не можем да участваме със самолети за осигуряване на зоната, забранена за полети в арабската страна, защото българските МиГ 29 и МиГ 21 не са съвместими с НАТО-вските самолети, заяви министърът на отбраната Аню Ангелов, цитиран от БГНЕС.
Тези самолети нямало да бъдат разпознати като свои от силите на съюзниците.

Ние сме изразили готовност за участие в хуманитарната операция, която ще проведат и силите на НАТО, и на ЕС с два медицински екипа, по един на египетската и на турската граница, в рамките на военно-полева болница, осведоми министър Ангелов.
Други ангажименти засега нямаме, уточни той.

По никакъв начин няма необходимост да се използват въздушното ни пространство и военните ни бази при военна операция на НАТО в Либия. Има достатъчно военни бази в Италия, в Испания, на о. Крит, каза още Аню Ангелов.

Очаква се утре Атлантическият съвет да вземе окончателно решение за начина на участието си в операцията, отбеляза министърът.

На този етап не смятам, че България може да се ангажира с преки военни действия в Либия, заяви вчера външният министър Николай Младенов.

Международната въздушна операция срещу Либия се подготвя от силите на отделни държави, ролята на НАТО ще бъде сведена до съдействие при военното планиране и координирането на действията, съобщи високопоставен военен експерт в Брюксел, цитиран от ИТАР-ТАСС и "Фокус".