Дисциплинарката се образува по искане на петима членове на ВСС - Галя Георгиева, Даниела Костова, Каролина Неделчева, Соня Найденова и Димитър Узунов, заради констатирани забавени от нея съдебни производства и нарушения по конкретно дело

Тя ще бъде проверявана за нарушение на Етичния кодекс на магистратите и уронване на престижа на съдебната власт. От ВСС заявиха, че нямат право да кажат как е станало това, нито колко дела са забавени.

По неофициална информация обаче съдебният инспекторат е установил, че Ченалова е забавила около 50 дела с малки срокове и едно - с цяла година.

Другото й нарушение е, че е изразила публично предубеденост по делото “Белведере”, за което алармира френският посланик, в позиция, публикувана на сайта на СГС. Трето нарушение е, че е забавила администрирането на жалби по същото дело, заради което Ксавие Дьо Кабан допусна, че тя е или корумпирана, или некадърна.

Ако нарушенията й бъдат доказани, тя може да бъде уволнена. Препоръчителният законов срок за приключване на дисциплинарното производство е три месеца.

Същевременно Специализираното звено за разследване на магистрати към Софийската градска прокуратура е открило данни за евентуални престъпления, извършени от Ченалова, съобщи "Правен свят".

Това е станало ясно в хода на проверката, която спецзвеното на прокуратурата извършва на дейността на съдийката отново по случая "Белведере".

Данните за евентуалните престъпления обаче са по други търговски дела, които съдия Ченалова е гледала. Проверката все още не е приключила.

Председателят на Етичната комисия Ясен Тодоров заяви, че проверката по случая с двете дъщерни дружества на френската компания "Белведере груп" също още продължава. Комисията очаква документи от прокуратурата и министерството на правосъдието.

От ведомство се чакат резултатите от проверката на дейността на синдика, назначен от Ченалова - Панайот Велков. Едва след това Етичната комисия на съвета ще излезе със съответното становище. По неофициална информация на Mediapool обаче проверката вече е установила че той редовно е превишавал правата си и е увреждал интересите на дружествата.

Междувременно ВСС изслуша председателката на СГС Владимира Янева, чиято оставка поискаха 40 съдии изслуша. Тя обаче оправда съмненията около случайното разпределение на делата с думите, че "не смята, че дефектите в системата следва да се вменяват във вина на ръководства на който и да е било съд.

ВСС въвежда нов софтуер за разпределение на дела

След три доклада от проверки за последните две години, че са възможни манипулации на системата за случайно разпределение на делата, ВСС започва процедура за създаване на напълно нова компютърна програма. Членовете на съвета няколко часа обсъждаха откъде да се намери финансиране, защото заложените пари по проект на ОПАК нямало да стигнат. Говори се за около 20 млн. лева, съобщи БНТ.
В крайна сметка ВСС ще опита да интегрира гласуваната нова процедура като част от проекта. Предложението включва и изграждането на централизиран сървър, който да се намира в сградата на ВСС, откъдето да може да бъде следено разпределението на делата.

По-рано днес съдия Лозан Панов, която преди дни бе блъснат от кола, обяви пред съдебния съвет, че е преосмислил решението си и се връща в надпреварата за председател на Върховния касационен съд.