Това е второто дисциплинарно дело срещу Тодорова за по-малко от година, която преди няколко месеца бе наказана с 15% намаление на заплатата заради забавени дела.

Второто дело бе образувано по предложение на петима членове на ВСС. Основанието за образуването му бе системно неспазване на сроковете за написване на мотивите на няколко дела.
Тодорова е уволнена с 19 гласа „за”, 3 гласа „против” и два гласа „въздържал се”. Членът на ВСС Божидар Сукнаров уточни, че Анелия Мингова е предложила наказанието да не бъде най-тежкото, а да бъде понижаване в ранг или длъжност. „Това не беше възприето от съвета, поради което не беше подложено на гласуване”, каза той.

Сукнаров поясни, че най-съществените нарушения на Тодорова са забавяне на мотивите по три дела. По едното от тях забавянето е 4 години, 8 месеца и 9 дни, като по закон трябва да се изготвят веднага, а изключения се допускат до един месец, когато има правна сложност, коментира магистратът. Той призна, че това е само инструктивно изискване, но в крайна сметка подсъдимият е избегнал наказателна отговорност.
"Следващото дело е забавено от Тодорова с около три години и последното с около две. Не е изтекла давността, но е предизвикан обществен интерес в пресата. Забавянето на мотивите по дела от страна на Тодорова разклаща доверието към цялата съдебна система", заяви още Сукнаров.

Той добави, че съдийката има и други нарушения.
"Не са предадени дела, нарежда се на деловодителката да ги обяви, че днес все едно ги предава, а се предават след няколко месеца и в срочната книга се отбелязва това", даде пример членът на ВСС.
Освен това било установено, че твърдението на Тодорова, че е била претоварена не е вярно, имало нейни колеги с повече дела.

Главният прокурор Борис Велчев и председателят на Върховния административен съд Георги Колев обаче напуснаха заседанието на ВСС видимо ядосани. На въпрос с какви мотиви е уволнена Тодорова, Велчев отвърна: "Питайте тези, които я уволниха!", цитира го "Правен свят".

Още преди решението на съдебния съвет от Българския хелзински комитет (БХК) излязоха с остра позиция срещу намерението съдийката да бъде уволнена.
"Властта прави брутален опит да сломи усилията на съда да избере почтени хора в новия ВСС, като за наказание и назидание порази точно в този момент реформисткия Съюз на съдиите. БХК намира за вече наистина прекален новия маньовър на тотално деградиралия, а вече и освирепял, ВСС да саботира изборния процес на съдиите за нов ВСС", заявиха правозащитниците.

Според тях за "този озверял ход" реално отговаря изпълнителната власт, която при "това правителство по безобразен начин, безпрецедентно брутално, от години се стреми да сложи груба хватка върху независимия съд".
"Една година тече пряката, безскрупулна "дисциплинарна" репресия срещу съдия Тодорова, която цели да сплаши – вече не нея, защото това се оказа невъзможно, а всички останали магистрати, които биха се мобилизирали да разбият непоносимо аморалното статукво в управлението на съдебната власт. Това управление безсрамно се опитва да заплаши магистратите с пример как ще се саморазправя с тези, които, като Тодорова, се борят за промяна през по-чисти избори за по-читав ВСС", се казва още в позицията на БХК, които призоваха магистратите да дадат отпор.

С уволнението на Мирослава Тодорова, настоящият ВСС за последно иска да покаже кой има властта, коментира пред "Фокус" и Нели Куцкова - говорител на Съюза на съдиите. „Съдия Тодорова веднъж беше наказана за забавяне на дела за същия този период и всеобщото впечатление е, че това е просто разправа с нея, защото не можаха да я уплашат и да я смачкат”, добави Куцкова.

Проверките срещу Тодорова започнаха, след като вътершният министър заяви в интервю, озаглавено "Най-големият ни критик бави дело срещу мафията": "Има подходи, които се прилагат в съдебната система от подобни съдии, които всъщност са в услуга не на обществото, а подкрепят точно организираната престъпност". В отговор съдийката заведе срещу Цветанов дело за клевета.

Решението на ВСС за дисциплинарно уволнение на Мирослава Тодорова не е окончателно и подлежи на проверка от Върховния административен съд.

Неотдавна ВСС наказа само със "забележка" председателката на Софийски градски съд Владимира Янева, която е семейна приятелка на министъра, за същите провинения - 43 просрочени дела.