Общо 17 от членовете на съвета гласуваха "за", а двама се въздържаха, съобщи БТА.

Миналата година Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси не откри нарушения, допуснати от Янева във връзка с делото "Софийски имоти". Преди това Софийският апелативен съд отмени решението на близката до вътрешния министър Цветан Цветанов съдийка за прекратяване на делото. Магистратите постановиха, че като е спряла процеса, Янева се е намесила в съществото на спора, което е недопустимо. Комисията обаче реши, че тя не е имала частен интерес и заради това няма конфликт на интереси.

Янева не е единствената съдийка, наказана заради забавени дела, но някои нейни подчинени бяха санкционирани по-строго. В края на миналата година Владимир Астарджиев от СГС беше наказан с намаляване на заплатата с 10% за шест месеца заради забавени по-малко дела - 31.

В началото на тази година пък ВСС санкционира председателката на Съюза на съдиите Мирослава Тодорова, която също работи в СГС, с 15% намаление на заплатата за срок от 2 г. Кадровиците се мотивираха със "системно неспазване на срокове", с което е забавила 57 дела. Справка обаче показва, че Тодорова е разгледала 436 дела, а Янева 369.

Около името на Мирослава Тодорова обаче се разрази скандал, след като министър Цветанов я обвини, че работи за организираната престъпност, защото е забавила мотивите за присъда срещу наркотрафиканта Васил Маникатов и вместо да остане в затвора, той бил пуснат след изтичане на предишното му наказание.
Тодорова заяви, че обмисля да съди Цветанов и го призова, ако има доказателства срещу нея, да започне разследване. Съдийското съсловие пък се обърна към главния прокурор да провери има ли истина в думите на министъра.
Борис Велчев обаче заяви днес, че прокуратурата проверява факти, а не думи.

Междувремненно ВСС отхвърли кандидатурата на бившия апелативен прокурор на Пловдив Росен Димов за постоянно място във Върховната касационна прокуратура (ВКП), съобщи Mediapool. След края на мандата си през 2009 г. Димов остана редови прокурор, а впоследствие бе временно командирован във ВКП.
Преди години обаче името му бе намесено в скандал, за който в средата на януари поетът общественик Едвин Сугарев напомни. Той разпрати писмо до ВСС, министъра на правосъдието, главния прокурор, посланиците на ЕС и до ЕК, в което припомни за заведено през 2001 г. в Гърция дело за пране на пари срещу Димов, както и за дългогодишното бездействие на пловдивското обвинение по отношение на ромския бос Кирил Рашков - Цар Киро.

Самият Димов обаче коментира пред "Дневник", че обвиненията срещу него отдавна са снети и заяви: "Крайно време е да спретна едно дело на Едвин Сугарев. Нещата, които той твърди, са откровена лъжа и са проверявани многократно - от инспектората към ВКП, от етичната комисия към ВСС и други институции. Проверка на ВКП пък показа, че няма преписка срещу Кирил Рашков, която да не е решена или забавена. Имаше случай на дело за фалшив алкохол и по мое разпореждане Рашков беше задържан, защо следователят не е довършил делото, не знам".