Това пише днес в. "Телеграф", цитиран и от "Монитор".

Местните хора, подкрепени от кмета, хотелиери и ресторантьори, както и инициативни комитети, са твърдо против проекта, разработван от концесионера "Ресурс 1" - фирма, свързана с КЦМ - Пловдив.

До този момент са събрани 11 800 подписа против отваряне на мината край село Кръстава. Хората все още си спомнят за замърсяването вследствие на рудодобива в Родопите.

Междувременно казусът се разглежда от Върховния административен съд. На 18 май 7-членен състав на ВАС, който ще се произнася по решенията на предходни инстанции.

С тях е отхвърлено решението на директора на РИОС-Пазарджик да се спре докладът по ОВОС, докато не се изясни всичко за влиянието на концесията върху човешкото здраве и природата.

Има опасност от добива на волфрам да се замърсят водите на Велинград - и питейните, и минералните, коментира кметът на града д-р Костадин Коев. Колкото и да се съвременни технологиите, те оставят отпечатък върху почвите и водите, добави той.

Концесията е предоставена още през 2009 г. от правителството на Сергей Станишев и оттогава насам текат различни административни процедури тя да се задейства.

Един от най-важните проблеми е, че през терена на концесията минава събирателна деривация Бистрица.

В резултат над 75% от концесионната площ е свързана с питейната вода на град, който живее от водата и заради нея, коментира адвокат Марин Божков. Той е обществен наблюдател на казуса и председател на Сдружение "Програма за достъп до правосъдие".