Това е първото явяване на Янева след началото на делото. Съдебният процес срещу нея и бившия служител на ДАНС Тодор Костадинов днес започна на втора инстанция, предаде БТА.

Пред журналисти Янева коментира, че не се е явявила пред първата инстанция по делото, защото се чувствала изключително притеснена от ситуацията, в която е била поставена. Днес обаче се явявала, защото е последният момент, в който да се защити.

Пред съда тя призна, че докато беше председател на съда, голяма част от разрешенията за използване на СРС-тата е подписвала тя и рядко нейни заместници. Всички документи по такива случаи постъпвали в секретното деловодство на съда, а след това й били докладвани. От справките обаче не ставало ясно, че СРС-тата са вече извън разрешения срок.

"Може би имам грешка, но в никакъв случай не съм искала да извърша умишлено престъпление", увери уволнената съдийка.

Тя е обвинена, че е разрешила прилагане на СРС върху информационната система на МВР със 120 дни повече от максималния срок от 6 месеца.

Възможно е Владимира Янева да е била подведена със справките за СРС по отношение на сроковете за прилагане на СРС, заяви Людмил Рангелов, адвокат на Тодор Костадинов. Това обаче не означавало, че вината е на Костадинов.

Справките, които са правени за издадените СРС, не са били на основание на закон и за това не може да се говори за нарушение, подчерта защитникът. И допусна, че всеки председател на съд може да бъде подведен по този начин, като това може да се дължи и на претовареност.

От Бюрото за контрол на СРС редовно установявали грешно разрешавани СРС в по-дълъг от законовия срок, каза още Рангелов.

На първа инстанция Янева бе осъдена на 1 година условно, с три години изпитателен срок, а Костадинов на 3000 лева глоба.

Заседанието по делото продължава.

Бившата съдийка отказа да коментира записите по случая "Яневагейт", защото очаква да бъде разпитана от прокуратурата, която възобнови разследването. Призовка обаче все още не е получила.

Владимира Янева потвърди, че се познава с участника в разговорите адвокат Момчил Мондешки от момента, от който е станала председател на СГС. Именно неговите твърдения, че разговорите са били записани умишлено от бившата колежка на Янева - Румяна Ченалова, с цел да бъдат използвани срещу Бойко Борисов или Сотир Цацаров, предизвикаха нова проверка.